VR: Pionieren in de DDR
Op zomerkamp in de Koude Oorlog
In deze educatieve virtual reality experience komen leerlingen in een virtueel pionierskamp uit 1978 terecht. Hier ontmoeten zij ooggetuigen uit die tijd en beleven zij hoe dat was: aan de ene kant een leuk zomerkamp met leeftijdsgenoten, aan de andere kant moet je ook uitkijken wat je zegt en doet. De keuzes die je in dit virtuele zomerkamp maakt blijken ook echt gevolgen te hebben...
De ooggetuigen vertellen over hun ervaringen en reflecteren hier ook op. Hoe kijken zij na de val van de muur op terug? Leerlingen leren op deze manier over de DDR en worden tegelijk aan het denken gezet over de complexiteit van het terugblikken op deze periode.
'Pionieren in de DDR' is bedoeld voor de vakken geschiedenis, Duits en maatschappijvakken (vo, mbo, hbo) en kan met de VR-bril Meta Quest 3 gespeeld worden en op een Windows-PC/laptop. Via dit formulier krijg je instructies voor het installeren van de app.
Aanvullend lesmateriaal wordt ook binnenkort op deze pagina beschikbaar gesteld.
Een indruk van het virtuele zomerkamp
Gastspreker-project Blik op de Muur
'Pionieren in de DDR' is gebaseerd op het gastspreker-project 'Blik op de Muur'. Docenten kunnen in het kader van dat project gastsprekers aanvragen die in de les komen vertellen hoe zij in de DDR opgroeiden. Hieronder zijn ook drie ooggetuigen van deze experience: Anne Hoffmann, Jacqueline Eckhardt-Gerritsen en Gunnar Planitzer. Lees meer over hun leven in de DDR, hoe je zo een DDR-gastspreker kunt aanvragen of word zelf gastspreker.
Podcast naar aanleiding van 35 jaar Mauerfall
In de podcast 'Blik op de Muur' interviewt Trixie Hölsgens mensen die in de DDR opgroeiden en nu in Nederland wonen, waaronder de drie ooggetuigen uit 'Pionieren in de DDR'. Grappige, heftige, ontroerende en spannende verhalen die samen een veelzijdig beeld schetsen van dit stuk van de Duitse geschiedenis én die het huidige Duitsland beter doen begrijpen. De podcasts komen vanaf 9 november elke week op zaterdag online.
Over de ontwikkeling
'Pionieren in de DDR' is een project op initiatief van het Duitsland Instituut Amsterdam, ontwikkeld met twee partners: 4D Research Lab (ontwerp en techniek) en Stichting Autres Directions (concept, ontwerp, research en script). Hiervoor hebben wij een subsidie van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegewezen gekregen. De subsidieregeling 'NWA Wetenschapscommunicatie' financiert projecten die de verbinding tussen wetenschap en samenleving versterken.
De ooggetuigen die optreden in het virtuele zomerkamp zijn Anne Hoffmann, Jacqueline Eckhardt-Gerritsen en Gunnar Planitzer. Lees hier meer over hun leven in de DDR.