Pionieren in de DDR
Op zomerkamp in de Koude Oorlog

Pionieren in de DDR
© Bundesarchiv, Bild 183-M0804-0759 / CC-BY-SA 3.0, Berlin, 10. Weltfestspiel, Demonstration, colorized

In deze educatieve experience komen leerlingen in een virtueel pionierskamp uit 1978 terecht. Hier ontmoeten zij ooggetuigen uit die tijd en beleven zij hoe dat was: aan de ene kant een leuk zomerkamp met leeftijdsgenoten, aan de andere kant moet je ook uitkijken wat je zegt en doet. De keuzes die je in dit virtuele zomerkamp maakt blijken ook echt gevolgen te hebben... 

De ooggetuigen vertellen over hun ervaringen en reflecteren hier ook op. Hoe kijken zij na de val van de muur op terug? Leerlingen leren op deze manier over de DDR en worden tegelijk aan het denken gezet over de complexiteit van het terugblikken op deze periode. 

'Pionieren in de DDR' is bedoeld voor de vakken geschiedenis, Duits en maatschappijvakken (vo, mbo, hbo) en kan in een VR-bril of op de PC/laptop gespeeld worden. Meer informatie volgt binnenkort op deze pagina. Dit project is gebaseerd op 'Blik op de Muur', waarbij scholen gastsprekers ontvangen om over hun leven in de DDR en rond de val van de Berlijnse Muur te vertellen.

Een indruk van het virtuele zomerkamp

Presentatie

Op 4 november 2024 presenteren we de VR-omgeving aan het onderwijsveld. Er zijn verschillende sprekers over DDR-geschiedenis in de klas. En uiteraard is er genoeg tijd om zelf ook een kijkje te nemen via de VR-bril en je te laten onderdompelen in het zomerkamp.

Alle informatie op een rijtje:

  • Datum: maandag 4 november 2024
  • Tijd: 16:00-19:00 (inclusief borrel met hapjes)
  • Locatie: Bushuis, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
  • Doelgroep: Docenten geschiedenis, Duits en maatschappijvakken (vo, mbo, hbo) en andere belangstellenden
  • Kosten: geen  

Programma (onder voorbehoud)

  • 15:30 Inloop met koffie en gebak 
  • 16:00 Opening door Krijn Thijs, projectleider 
  • 16:15 Vraaggesprek met gastspreker Anne Hoffmann 
  • 16:30 Gesproken column van Pieter Mannak (Lerarenopleider geschiedenis, HU) over VR in het geschiedenisonderwijs 
  • 16:45 Presentatie VR op groot scherm door projectpartners Autres Directions
  • 17:00 Borrel met testruimte/groot scherm en VR-brillen, begeleid door projectpartners 4DRL
  • 19:00 Einde

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor deze bijeenkomst. 

Over de ontwikkeling

De ontwikkeling van het project 'Blik op de Muur 2.0' is in november 2022 van start gegaan: samen met partners 4D Research Lab en Stichting Autres Directions hebben wij een virtuele DDR-omgeving ontwikkeld voor gebruik in het onderwijs. Hiervoor hebben wij een subsidie van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegewezen gekregen. De subsidieregeling 'NWA Wetenschapscommunicatie' financiert projecten die de verbinding tussen wetenschap en samenleving versterken.

Het DIA, 4D Research Lab en Autres Directions werken vanuit hun eigen expertise en worden voor de inhoudelijke componenten geadviseerd door deskundigen uit het academische netwerk van het DIA.

"Dit innovatieve project maakt het mogelijk dat we de authentieke en indrukwekkende verhalen van de Zeitzeugen naast elkaar kunnen presenteren. En scholieren kunnen hun eigen pad interactief door het materiaal volgen", zegt Trxie Hölsgens, medewerker Onderwijsafdeling van het DIA. "Bovendien kunnen we hiermee nóg meer leerlingen bereiken om hen te laten nadenken over democratie en vrijheid, thema’s die vandaag de dag nog altijd relevant zijn."

Meer informatie over het project en de subsidie op de website van NWO.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger