Duitslandweb logo Duitslandweb

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis
Sprekende Duitse woorden #2

Columns - 10 oktober 2022 - Auteur: Inge Jooris

"Wir wollen mit Wumms aus der Krise kommen,” verklaarde toenmalig vicekanselier Olaf Scholz in juni 2020. De regering van christen- en sociaaldemocraten onder leiding van bondskanselier Angela Merkel wilde zich met een knal uit de beklemming van de coronacrisis bevrijden. Scholz presenteerde een corona-steunpakket ter waarde van meer dan 100 miljard euro. Nu hij zelf bondskanselier is, geconfronteerd met een knoert van een energiecrisis, pakt Scholz uit met een dubbele knaller, een Doppel-Wumms: 200 miljard euro. Bam!

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis
© Bundesregierung/Denzel
Vlnr: Robert Habeck, Olaf Scholz op beeldscherm en Christian Lindner tijdens de presentatie van een 'Abwehrschirm' van 200 miljard.

Dat kan tellen voor een regering die zich de laatste tijd als een echt kibbelkabinet heeft getoond. Vooral vicekanseliers Christian Lindner en Robert Habeck drukken graag op elkaars pijnpunten: Lindner wil zich absoluut houden aan de Schuldenbremse (een rem op de schulden) terwijl voor Habeck de wet op de kernenergie-uitstap heilig is. Habeck heeft met het Streckbetrieb voor de kerncentrales Isar 2 en Neckarwestheim 2 (zie vorige column) al moeten inbinden. Nu is Lindner aan de beurt.

Tijdens de verkiezingscampagne vergeleek Lindner zichzelf met een matroos die zich aan de mast vastbindt om niet te zwichten voor de aanlokkelijke Sirenenzang van steeds meer nieuwe uitgaven. “Die leiden het land naar de ondergang.” Na de goedkeuring van het Sondervermögen, de 100 miljard extra uitgaven voor de Bundeswehr, in februari haastte hij zich om overal te verkondigen dat het niet om nieuwe schulden ging. Of toch…niet echt.

Duitsers houden van creatief zijn met taal. In deze rubriek belicht de Vlaamse Inge Jooris creatieve woordvondsten uit de Duitse actualiteit. Vandaag het merkwaardige, door Scholz ingestoken 'Doppel-Wumms', dat gretig werd overgenomen.

De grondwet laat toe dat een meerderheid binnen de Bundestag kan vaststellen dat een uitzonderlijke situatie om uitzonderlijke uitgaven vraagt, "in geval van natuurrampen of buitengewone noodsituaties waarop de staat geen vat heeft en die de financiële situatie van de staat aanzienlijk beïnvloeden". Daarvoor kan de financiënminister speciale kredieten opnemen. “Los van die extra kredieten blijft de regering werken volgens de regels van de schuldenrem,” aldus de minister. Zo kan Duitsland, waarvan de staatsobligaties populair zijn bij beleggers, de “Goldstandard der Staatsfinanzierung” blijven. Nu begrijpt u waarom die 200 miljard van de Doppel-Wumms geen nieuwe schulden mogen heten.

Ondertussen waarschuwt de Federale Rekenkamer dat het gebruik van deze kredietmachtigingen de "werkelijke situatie van de federale financiën" verhult. De oppositie spreekt van een Schattenhaushalt, een schaduwbegroting. Op den duur wordt het wel heel moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. We hadden al de resterende 60 miljard van het Corona-Sondervermögen dat is doorgeschoven naar een Klima-Sondervermögen en 100 miljard Bundeswehr-Sondervermögen. Bovenop de schulden van de federale begroting wordt de wat-geen-schulden-mogen-heten-pot nog meer opgeblazen met de 200 miljard euro voor het Abwehrschirm, het afweerscherm tegen de hoge energieprijzen. Alles samen opgeteld worden er dit jaar meer nieuwe schulden gemaakt als ooit tevoren in de geschiedenis van de Bondsrepubliek, stelt nieuwszender ARD.

Voor critici is een woord als Wumms dankbaar materiaal

Zo royaal met geld strooien, kan nooit goed zijn voor iedereen. Nadat de aanvankelijke verbazing over de massale som geld en de opluchting bij heel wat burgers en bedrijven wegebde, kwam al snel kritiek naar boven drijven. En dan is een woord als ‘Wumms’ dankbaar materiaal. Vicevoorzitter van de CDU/CSU-parlementsfractie heeft het over een “Schulden-Wumms”. CDU-partijleider Friedrich Merz hamert op de vaagheid van het afweerscherm en waarschuwt ervoor dat de Doppel-Wumms geen “Doppel-Murks”, een knoeiboel, mag worden. Energie-experts dringen aan dat er een “Wumms” komt voor energiebesparing. Want als er geen gas meer is, dan wordt er sowieso niet gewummst.

Ook uit Europese hoek krijgt de regering kritiek te slikken. “Duitsland steekt een middelvinger uit naar de rest van Europa,” liet iemand in de Europese wandelgangen optekenen. Of nog: “Het land vergeet de Europese solidariteit en stelt zijn eigen belangen en bedrijven voorop”. Ook wordt gevreesd dat die 200 miljard euro de torenhoge inflatie alleen nog meer gaat aanwakkeren. Met dit giga-steunpakket dient Duitsland zijn imago als Europese voortrekker een klap toe. Of hoe een Wumms ook in je gezicht kan ontploffen.

Reacties

Frits Springveld - 30 januari 2023 19:39

Gelukkig zit ik in een plaid. Anders was ik van mijn stoel gevallen.
Het land vergeet ... haar...
... dient Duitsland haar ...
En dat op een site van het Duitsland Instituut. Daarop zou men toch met lidwoorden om moeten kunnen gaan

Reageer
Loes van Tuijl Frits Springveld - 19 maart 2024 09:15

'haar' is een lidwoord? Sinds wanneer?

Marja Verburg Frits Springveld - 31 januari 2023 11:35

Dank dat u ons hierop wijst. We hebben het aangepast.
Met vriendelijke groet,
de redactie

Henk Smout - 25 oktober 2022 17:11

Klimaat heet in het Duits Klima.

Reageer
Marja Verburg Henk Smout - 26 oktober 2022 11:01

Dank, dat hebben we bij de eindredactie over het hoofd gezien. We hebben het aangepast.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Waar gaat het mis in de Duitse economie?

Waar gaat het mis in de Duitse economie?

De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.


Lees meer

Mythes en misverstanden over talenstudies

Mythes en misverstanden over talenstudies

Moet je per se leraar worden na een talenstudie? Germanist Trixie Hölsgens beantwoordt deze en andere vragen over talenstudies.


Lees meer

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

'De Duitse taal is mijn gereedschap'

Omdat het 10 oktober de Dag van de Duitse Taal is, spraken we vertalers Lotte Hammond en Ralph Aarnout over hun vak.


Lees meer

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger