Artikelen

Constitutioneel Hof wijst verbod op NPD af

Achtergrond - 17 januari 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Constitutioneel Hof wijst verbod op NPD af
Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft dinsdag een verbod op de extreem-rechtse partij NPD afgewezen. De Bondsraad had het verbod vanwege het anti-democratische karakter van de partij in 2013 aangevraagd. Het hof vindt dat er niet genoeg gevaar bestaat voor de democratie, ondanks het ondemocratische karakter van de partij.
Lees meer

Frühstücksei Woche 3: Donald Trump

Frühstücksei - 17 januari 2017 Frühstücksei Woche 3: Donald Trump
Traditionsgemäß tritt der neu gewählte Präsident der Vereinigten Staaten, Donald Trump, am 20. Januar sein Amt an. Schon während der Wahlkampagne hatte der unkonventionelle Trump immer wieder für Aufregung gesorgt, der Wahlsieg des Milliardärs war für viele unerwartet.
Lees meer

‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’

Achtergrond - 12 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff ‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’
Hoe is het mogelijk dat in het land van Goethe, Schiller en Heine, de Holocaust kon plaatsvinden? Daarover sprak schrijver Arnon Grunberg met historicus Frits Boterman, auteur van het boek ‘Cultuur als macht’. “Cultuur en barbarij sluiten elkaar niet uit”, zei hij.
Lees meer

'We zitten hier toch bij Duits!'

Columns - 11 januari 2017 - Auteur: Iduna Paalman  'We zitten hier toch bij Duits!'
Iduna Paalman volgt het Onderwijs Traineeship en geeft sinds kort Duits op een school voor havo en vwo in Amsterdam. Voor Duitslandweb schrijft ze over haar ervaringen in de klas. Vlak voor de kerstvakantie sprak ze met haar leerlingen over de aanslag in Berlijn.
Lees meer

Frühstücksei Woche 2: Das neue Jahr

Frühstücksei - 9 januari 2017 Frühstücksei Woche 2: Das neue Jahr
Das neue Jahr hat begonnen. Viele Deutsche feierten den Jahreswechsel mit Freunden oder mit der Familie zuhause oder auf einer großen Silvester-Party. Die deutschen Silvesterbräuche sind den niederländischen recht ähnlich: Raclette, Sekt und Feuerwerk gehören für viele einfach dazu.
Lees meer

Duitsland in 2017

Achtergrond - 4 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland in 2017
Duitsland staat dit jaar in het teken van verkiezingen. In september kiezen de Duitsers een nieuw parlement, waarin volgens de peilingen voor het eerst ook de AfD zitting neemt. Daarnaast zijn er presidents- en deelstaatverkiezingen. Duitsland is voorzitter van de G20 en viert het Lutherjaar. Een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in 2017.
Lees meer

Duits kolonialisme op meer dan 1000 vierkante meter

Achtergrond - 28 december 2016 - Auteur: Hanco Jürgens Duits kolonialisme op meer dan 1000 vierkante meter
Het kolonialisme is in het publieke debat in Duitsland weer actueel, mede door de discussie over genocide in de Duitse koloniën. Het Deutsches Historisches Museum in Berlijn brengt de koloniale geschiedenis in beeld en de doorwerking ervan in het heden. Een recensie van historicus Hanco Jürgens.
Lees meer

Tv- en webtips voor de kerstvakantie

Achtergrond - 23 december 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb Tv- en webtips voor de kerstvakantie
Voor de feestdagen: het ARD-jaaroverzicht, Duitse tv-tips in de kerstperiode, quizzen over Duitsland en de steevast terugkerende eindejaarslijstjes. Het Duitsland Instituut wenst iedereen fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar!
Lees meer

Berlijn na de aanslag

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Marja Verburg Berlijn na de aanslag
Na de aanslag in Berlijn laten de Berlijners zien dat ze niet bang zijn. Bijna demonstratief leven ze hun dagelijks leven als voorheen. Toch was de Pariser Platz woensdagavond leger dan zelden eerder, worden kerstmarkten beveiligd met betonblokken en lopen politiemensen gewapend op straat.
Lees meer

Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’
Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb, het journalistieke deel van de website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Ze vertelt over de website, haar eerdere werk en haar eigen Duitse achtergrond. "Door mijn werk bij het DIA ging ik ook meer nadenken over mijn eigen familiegeschiedenis."
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger