Artikelen

Merkel bezoekt Auschwitz - voor het eerst

Achtergrond - 5 december 2019 - Auteur: Marja Verburg Merkel bezoekt Auschwitz - voor het eerst
Voor het eerst sinds ze kanselier is, bezoekt Angela Merkel vrijdag concentratiekamp Auschwitz in Polen. Het is opvallend dat ze dit belangrijke symbool van de jodenvervolging niet eerder bezocht. Merkel heeft het belang van het herinneren aan de Holocaust vaak benadrukt en spreekt zich regelmatig uit tegen het toenemende antisemitisme in Duitsland.
Lees meer

Duitsland komt toezegging aan Italië over drenkelingen niet na

Kort nieuws - 5 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland heeft de bootvluchtelingen die het land zou overnemen van Italië, nog steeds niet opgehaald. Dat heeft het journalistencollectief Investigate Europe ontdekt. 
Lees meer

4-12-1989: Burgeractivisten bezetten Stasi-centrales

Achtergrond - 4 december 2019 - Auteur: Lynn Stroo 4-12-1989: Burgeractivisten bezetten Stasi-centrales
Na de val van de Muur vreesden Oost-Duitse burgerrechtenactivisten dat de geheime dienst de Stasi waardevolle dossiers zou vernietigen. Op 4 december 1989, precies 30 jaar geleden, bezetten zij daarom Stasi-centrales in Erfurt en andere steden in de DDR. Zo hebben zij veel Stasi-aktes veilig weten te stellen. Een mijlpaal in de vreedzame revolutie.
Lees meer

Duitsland wijst twee Russische diplomaten uit

Kort nieuws - 4 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland heeft twee Russische diplomaten tot ongewenste personen verklaard. Dit in verband met de moord op een Georgiër in de zomer in Berlijn.
Lees meer

Duitsland vreest komst varkenspest

Kort nieuws - 4 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Afrikaanse varkenspest die in verschillende Oost-Europese landen woedt, dreigt Duitsland te bereiken. 
Lees meer

CDU stelt voorwaarde: SPD moet zich verbinden aan regeringscoalitie

Kort nieuws - 3 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De CDU zet coalitiepartner SPD onder druk: het door de SPD gewenste basispensioen komt er alleen als de sociaal-democraten zich verbinden aan de regeringscoalitie. De eis van de CDU is een reactie op het voorstel van de nieuwe SPD-voorzitters opnieuw over afspraken uit het regeerakkoord te onderhandelen.
Lees meer

3-12-1989: Macht DDR-regime breekt definitief

Achtergrond - 3 december 2019 - Auteur: Lynn Stroo 3-12-1989: Macht DDR-regime breekt definitief
De val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 geldt als het belangrijkste moment in de vreedzame revolutie in de DDR. Maar net zo cruciaal was het aftreden van het Centraal Comité, het hoogste partij- en machtsorgaan in de DDR, op 3 december, vandaag 30 jaar geleden. Dat maakte de Wende onomkeerbaar.
Lees meer

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

Achtergrond - 3 december 2019 - Auteur: Kemal Rijken AfD wil afrekenen met radicale uitstraling
Op het landelijke partijcongres van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) werd afgelopen weekeinde duidelijk dat de partijtop de harde toon wil matigen en de kiezers rechts van het midden wil bereiken. In Braunschweig werd ook een opvolger voor partijvoorzitter Alexander Gauland gekozen. Tino Chrupalla bleek de kandidaat die voldoende draagvlak had in de verschillende vleugels van de partij.
Lees meer

Frühstücksei Woche 49: Dezember-Aktion

Frühstücksei - 3 december 2019 - Auteur: Onderwijsafdeling Frühstücksei Woche 49: Dezember-Aktion
Es ist Dezember! Der Monat der Feste, des Winters und der Gemütlichkeit hat endlich wieder angefangen. Nun werden Nikolaus, Weihnachten und Silvester gefeiert. Zu dieser besinnlichen Zeit gehören natürlich Weihnachtspost, -wünsche und –geschenke: Und Geschenke gibt es auch von uns! Das Duitsland Instituut organisiert nämlich wieder die jährliche Dezember-Aktion. Mehr Infos dazu stehen am Ende dieses Frühstückseis.
Lees meer

PISA-studie: Duitse scholieren scoren slechter dan in 2015

Kort nieuws - 3 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitse scholieren scoren slechter in de PISA-test dan in 2015. De resultaten liggen wel boven het internationale gemiddelde van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling die de studie uitvoert.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger