Artikelen

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Marja Verburg Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt
Artsen en politici strijden over de Duitse abortuswetgeving. Pijnpunt is een wet die het artsen verbiedt informatie te geven over abortus, bijvoorbeeld op hun website. Ondertussen zijn er in Duitsland, mede door druk van abortus-tegenstanders, steeds minder artsen te vinden die de ingreep willen uitvoeren.
Lees meer

Duitse 'angst voor alles' onder de loep

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Vera Konijn Duitse 'angst voor alles' onder de loep
Zorgen om volkstelling, kernenergie of het uitsterven van bossen; Duitsers staan in het buitenland ook wel bekend als angsthazen. Er is zelfs een begrip voor het fenomeen bedacht: German Angst. De tijdelijke tentoonstelling ‘Angst. Eine deutsche Gefühlslage?’ in het Haus der Geschichte in Bonn onderzoekt deze collectieve neiging tot zwartkijken.
Lees meer

Europees Hof van Justitie: Duitse omroepbijdrage is rechtmatig

Kort nieuws - 13 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Rundfunkbeitrag, de Duitse omroepbijdrage, is rechtmatig. Dat heeft het Europees Hof van Justititie donderdag bepaald. Er is in Duitsland al jaren een sterke weerstand tegen de betaling van de bijdrage.  
Lees meer

Rechter: Airbnb moet gegevens verhuurders München overdragen

Kort nieuws - 13 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De bestuursrechtbank in München heeft verhuurplatform Airbnb opgelegd gegevens van verhuurders over te dragen aan het stadsbestuur. Het gaat om namen en adressen van verhuurders die meer dan de toegestane acht weken hun woning verhuren.
Lees meer

Duitse veiligheidsdiensten zoeken mee naar schutter Straatsburg

Kort nieuws - 13 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitse veiligheidsdiensten zoeken mee naar Chérif C., de verdachte van de schietpartij dinsdag in Straatsburg. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, meer dan tien mensen raakten gewond. De schutter zou voor zijn daad een telefoontje uit Duitsland hebben gekregen. 
Lees meer

Bondsdagcommissie onderzoekt gebruik externe adviseurs bij Defensie

Kort nieuws - 13 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een parlementaire onderzoekscommissie gaat onderzoek doen naar de Berateraffäre bij het Duitse ministerie van Defensie. Onder leiding van minister Ursula von der Leyen (CDU) werd zeker 200 miljoen euro uitgegeven aan externe experts en zou er ook sprake zijn van nepotisme. 
Lees meer

Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!

Achtergrond - 12 december 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!
“Geen serieuze historicus zal vandaag nog de moeite nemen om de stellingen en theorieën van Spengler te verdedigen of te weerleggen”, schreef Frits Boterman in zijn proefschrift in 1992. Dat Oswald Spengler ooit nog een revival zou doormaken, kon hij niet bevroeden. Spenglers ‘Ondergang van het Avondland’ werd gezien als fout gedachtegoed en niet meer relevant. Maar Thierry Baudet en de zijnen laten zich nu door hem inspireren. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Boterman.
Lees meer

Cum-Ex-fraude: Justitie onderzoekt rol journalist

Kort nieuws - 12 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse justitie onderzoekt of de hoofdredacteur van onderzoeksplatform Correctiv moet worden vervolgd wegens het publiceren van bedrijfsgeheimen. Correctiv maakte documenten openbaar van een Zwitserse bank die betrokken was bij de zogenoemde Cum-Ex-fraude, waarmee voor tientallen miljarden uit de staatskas is geroofd.
Lees meer

Duitsland en Frankrijk bemiddelen in conflict tussen Rusland en Oekraïne

Kort nieuws - 12 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Eerdere pogingen hebben nog geen resultaat opgeleverd, daarom proberen Duitsland en Frankrijk nu opnieuw te bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. 
Lees meer

Merkel tegen May: geen nieuwe Brexit-onderhandelingen

Kort nieuws - 12 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kanselier Merkel (CDU) sluit nieuwe Brexit-onderhandelingen uit. Dat zei ze dinsdag na een ontmoeting met de Britse premier May. Volgens Merkel ligt er een goed akkoord met de EU. Vanavond stemmen de Britse Conservatieven over Mays lot als partijleider en premier. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger