Artikelen

DIA leest: Graphic memoir ‘Heimat'

Boeken - 6 augustus 2020 - Auteur: Petra Schulze Göcking DIA leest: Graphic memoir ‘Heimat'
“Hoe kun je weten wie je bent als je niet begrijpt waar je vandaan komt?” Als Duitse, in New York wonende kunstenares voelt Nora Krug de verantwoordelijkheid zich tot haar land van herkomst en de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog te verhouden. Maar hoe doe je dat, als je de Duitse geschiedenis alleen van school kent en niets van het oorlogsverleden van je familie weet? Haar zoektocht naar antwoorden en Heimat legt de tekenaar in een uniek boek vast, een graphic memoir dat de lezer niet meer loslaat.
Lees meer

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Achtergrond - 3 augustus 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers
Ja, de hoofdpersoon heet gewoon Franz, hij worstelt zich door de wereld van de kleine criminaliteit in Berlijn en hij wil graag een ‘fatsoenlijk’ mens worden. Maar in de nieuwe film ‘Berlin Alexanderplatz’, die deze week in Nederland in première gaat, is er één belangrijk verschil met het oorspronkelijke boek van Alfred Döblin: de hoofdpersoon is geen middelbare Duitser, maar een 17-jarige vluchteling uit Afrika, die drugsdealer in Berlijn is geworden.
Lees meer

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

Achtergrond - 31 juli 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink 'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'
West- en Oost-Berlijn hadden na de Duitse deling elk een eigen Akademie der Künste, een prestigieus instituut waar de belangrijkste kunstenaars van het land elkaar konden ontmoeten en ideeën konden uitwisselen. Na de val van de Muur werden de instituten in een moeizaam proces samengevoegd tot één academie. Renske de Vries volgde de master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam en schreef haar masterscriptie over dit verenigingsproces.
Lees meer

Duitse economie in tweede kwartaal met ruim 10 procent gekrompen

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse economie is in het tweede kwartaal van 2020 door de coronacrisis met ruim 10 procent gekrompen. Dat meldt het Duitse bureau voor de statistiek.
Lees meer

VS trekken meer soldaten terug uit Duitsland dan bekend

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het nieuws dat de Verenigde Staten een deel van hun troepen uit Duitsland terugtrekken, kwam in juni hard bij de Duitsers aan. Nu blijkt dat het om meer militairen gaat dan eerder bekend was gemaakt.
Lees meer

Bondsregering komt met strenge regels voor vleesindustrie

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Als het aan de Duitse regering ligt, komen er stenge regels voor de vleesindustrie. Door de coronacrisis kwamen de afgelopen tijd misstanden in slachterijen aan het licht.
Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Achtergrond - 29 juli 2020 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Factsheet: Duitsland en Europa
Duitsland speelt een belangrijke rol in Europa. Andersom heeft het land de Europese Unie ook nodig. Sinds 1 juli 2020 is Duitsland EU-voorzitter en is de hoop dat de Duitsers knopen doorhakken in enkele al jaren slepende dossiers. Welke rol speelt Duitsland in de EU? En hoe kijken Duitsers naar Europa? In dit factsheet een overzicht van de Duits-Europese verhoudingen.
Lees meer

EU-maatregelen tegen China: Maas spreekt van 'teken van solidariteit'

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Als reactie op de Chinese inperking van de vrijheden van Hongkong komt de EU met maatregelen tegen China. Zo komen er onder meer exportbeperkingen. Duitsland heeft wapenexporten naar China per direct stopgezet, laat minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas weten.
Lees meer

'Toezichthouder BaFin gaf verkeerde informatie aan Bondsdagleden'

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten, heeft parlementariërs van de Bondsdag verkeerd geïnformeerd over fintech-bedrijf Wirecard. Dat meldt Der Spiegel. Tegen het inmiddels failliete bedrijf loopt een onderzoek wegens miljardenfraude.
Lees meer

Turkse communisten in Duitsland veroordeeld

Kort nieuws - 29 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Na een proces van vier jaar zijn tien Turkse communisten in München tot gevangenisstraffen van 3 tot 6,5 jaar veroordeeld. Ze maakten deel uit van een organisatie die Turkije als terroristische organisatie aanmerkt. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger