Artikelen

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Achtergrond - 2 december 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’
In het Duits rappen over diversiteit, klimaatverandering en toekomstperspectieven. Zes middelbare scholen uit heel Nederland hebben woensdag hun beste hiphop-formaties naar Amsterdam afgevaardigd. Na twee jaar corona vond de hiphop-battle voor scholieren voor het eerst weer ‘live’ plaats.

Lees meer

WK Qatar: Duitsland uitgeschakeld

Kort nieuws - 2 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Duitse elftal is uitgeschakeld in de eerste ronde van het WK in Qatar. Het land dat in 2014 nog wereldkampioen werd, is voor de tweede keer achter elkaar in de eerste ronde naar huis gestuurd.  

Lees meer

Duitse kinderziekenhuizen overvol

Kort nieuws - 1 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitse kinderziekenhuizen kampen met een groot tekort aan bedden. In tientallen kinderklinieken is geen bed meer vrij, zegt de vereniging van IC- en Eerste Hulp-zorg DIVI.

Lees meer

Bondsdag erkent 'Holodomor' als genocide

Kort nieuws - 30 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Bondsdag heeft woensdag de Holodomor - de door Stalin veroorzaakte hongersnood in Oekraïne 90 jaar geleden - als genocide erkend. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU dienden een gezamenlijke ontwerpresolutie in, die woensdagavond is aangenomen. Die Linke en de AfD onthielden zich van stemming. 

Lees meer

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Columns - 29 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus
Wat een blamage! De uitslag van de Berlijnse superverkiezingszondag op 26 september 2021 wordt nietig verklaard. Die dag vonden er verkiezingen plaats voor de deelstaat Berlijn, de districtsverkiezingen, de federale (landelijke) verkiezingen en een referendum voor de onteigening van grote woningcorporaties. Zij worden mede verantwoordelijk gesteld voor de hoge woningprijzen in de Duitse hoofdstad. De organisatie van deze verkiezingen op zich was al een helse opdracht, maar daar kwam ook nog eens de marathon van Berlijn bij. Het centrum van de stad was op vele plaatsen afgesloten en de koeriers van stembiljetten konden maar moeilijk hun weg vinden.

Lees meer

Qatar gaat vloeibaar gas aan Duitsland leveren

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Qatar en Duitsland hebben een leveringsverdrag gesloten over vloeibaar aardgas (LNG). Qatar gaat voor tenminste 15 jaar LNG aan Duitsland leveren. 

Lees meer

Frühstücksei #47: Die Fußball-WM in Katar

Frühstücksei - 29 november 2022 Frühstücksei #47: Die Fußball-WM in Katar
Am 20. November 2022 hat die Fußballweltmeisterschaft in Katar angefangen. Daran wird viel Kritik geübt. Katar missachtet nämlich Menschenrechte. Mehrere Teams wollten mit einer bunten Kapitänsbinde (= aanvoerdersband) Haltung zeigen. Als die FIFA dies verboten hat, hat die deutsche Mannschaft sich eine andere Aktion ausgedacht.

Lees meer

Kanselier Scholz bespreekt munitietekorten Bundeswehr

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Ondanks de investering van 100 miljard euro heeft de Bundeswehr, de Duitse landmacht, grote moeite om aan munitie te komen. Dit komt vooral door een kleinere productiecapaciteit. Kanselier Scholz sprak maandag met vertegenwoordigers uit de defensie-industrie over een oplossing. 

Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Boeken - 28 november 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’
In ‘Kairos’ vertelt Jenny Erpenbeck (1967) het liefdesverhaal van twee mensen in Oost-Berlijn tijdens de ondergang van de DDR. De Berlijnse schrijfster gaf vorige week een lezing in Utrecht en sprak na afloop met Duitslandweb.

Lees meer

Der Sint

Columns - 28 november 2022 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Der Sint
Hij komt, hij komt! We staan er weer, we zingen het lied, en daar vaart de stoomboot de Spree op. De Pieten springen, Sinterklaas zwaait en in de voortuin van de Nederlandse ambassade hebben zich een paar honderd ouders met kinderen verzameld. Het is de eerste keer sinds de pandemie en we spelen in het midden van de Duitse hoofdstad weer ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger