Artikelen

30 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland

Achtergrond - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb 30 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland
Op 9 november is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook in Nederland is voor deze historische gebeurtenis veel aandacht, met festivals, concerten, colleges en lezingen. Duitslandweb geeft een overzicht van de activiteiten.
Lees meer

Veel kritiek op Syrië-plan minister Kramp-Karrenbauer

Kort nieuws - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Plannen van Duitse minister van Defensie Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een internationale veiligheidszone in Syrië oogsten veel kritiek. De plannen zijn volgens coalitiepartner SPD niet intern afgesproken. De Groenen spreken van "halfgare" voorstellen.
Lees meer

Duizenden boeren in Duitsland protesteren tegen milieuregels

Kort nieuws - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In heel Duitsland gaan boeren vandaag de straat op om te demonstreren tegen nieuwe milieumaatregelen. Het grootste protest is in Bonn, waar 10.000 boeren worden verwacht. Net als bij de boerenprotesten in Nederland komen actievoers met hun tractor. 
Lees meer

Peilingen Thüringen: CDU loopt in op Linke, AfD zakt iets weg

Kort nieuws - 21 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Thüringen gaat een spannende verkiezingsdag tegemoet: zondag 27 oktober kiezen de inwoners van de Oost-Duitse deelstaat een nieuw parlement. De CDU loopt als tweede partij in op Die Linke, de grootste in de peilingen; de AfD zakt iets weg in de peilingen.
Lees meer

De mentale Muur

Columns - 21 oktober 2019 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De mentale Muur
De 31-jarige Sandra lijkt kort te twijfelen, alsof ze naar de juiste manier zoekt ons mede te delen waar ze vandaan komt. "Ik kom uit Chemnitz", zegt ze dan. Daarna krijgt ze een sardonische twinkeling in haar ogen, steekt haar armen in de lucht en kijkt er vervaarlijk bij, alsof ze op een verjaardagspartijtje het spook voor de kleine kinderen speelt, en roept: "Boe!"
Lees meer

Regering Berlijn bevriest huren

Kort nieuws - 21 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De huren voor woningen in Berlijn mogen vanaf 2020 vijf jaar lang niet stijgen. Dat heeft het stadsbestuur van Berlijn vrijdag besloten. 
Lees meer

Duizenden in Halle en Dresden de straat op tegen vreemdelingenhaat

Kort nieuws - 21 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In Dresden hebben zondag duizenden mensen tegen anti-islambeweging Pegida gedemonstreerd. In Halle herdachten op dezelfde dag eveneens duizenden mensen de slachtoffers van de aanslag van 9 oktober.
Lees meer

Duitsland past grondbelasting aan

Kort nieuws - 18 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Duitse parlement heeft ingestemd met het aanpassen van de zogenoemde Grundsteuer, vergelijkbaar met de Nederlandse onroerendzaakbelasting (ozb). 
Lees meer

'Sport was een dictatuur binnen de DDR-dictatuur'

Boeken - 17 oktober 2019 'Sport was een dictatuur binnen de DDR-dictatuur'
Sport was ontzettend belangrijk in de DDR: daarmee kon het land zich op internationaal niveau laten gelden. Kinderen werden al jong gescout voor sporten die bij hun lichaamsbouw pasten. Sporters werden gedrild en getraind, maar dat was niet voldoende. Om de prestaties te verbeteren, kregen velen van hen vanaf midden jaren zeventig systematisch doping toegediend. In veel gevallen wisten de atleten en hun ouders er niks van. De gedupeerde sporters lijden tot de dag van vandaag aan de psychische en lichamelijk gevolgen. Voormalig sprintster Ines Geipel (1960) heeft aan den lijve ondervonden hoe de DDR met topsporters omging. Manon de Heus en Marijke van der Ploeg tekenden haar geschiedenis op in 'Statiegeld voor mijn moeder. Verhalen over het leven in de DDR'. 
Lees meer

‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’

Achtergrond - 17 oktober 2019 - Auteur: Lynn Stroo ‘Omgaan met Duitsland wordt niet makkelijker’
Hoe staat het met de Nederlands-Duitse betrekkingen? Op die vraag lieten historicus Martijn Lak en journalist Kerstin Schweighöfer woensdag hun licht schijnen tijdens een lezing in Den Haag van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ). Volgens beiden is de relatie nu opperbest, maar gevaren liggen op de loer. “Duitsland keert steeds meer naar binnen.”
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger