Artikelen

Videocolumn: #MeToo - Wat ons overkomt

Boeken - 17 oktober 2019 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: #MeToo - Wat ons overkomt
De debuutroman 'Nichts, was uns passiert' van Bettina Wilpert (1989) heeft een thema dat heel goed aansluit bij de #MeToo-discussie: seksueel geweld tegen vrouwen. Er is inmiddels een theaterstuk van gemaakt én het boek is in het Nederlands vertaald. Meer dan terecht, vindt literatuurcolumniste Britta Böhler. Het verhaal verkent de grens tussen slechte seks en verkrachting. Böhler: "Het is geen makkelijk onderwerp, maar zeker belangrijk en in dit boek worden zoveel kanten van het verhaal belicht dat het aanzet tot verder denken."
Lees meer

Koerden en Turken slaags geraakt bij demonstraties in Duitsland

Kort nieuws - 17 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Op verschillende plaatsen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn Koerden en Turken woensdag slaags geraakt bij demonstraties. Tien mensen raakten gewond. 
Lees meer

Regeringsverklaring: Merkel ziet nog kans voor zachte Brexit

Kort nieuws - 17 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kanselier Merkel ziet nog een kans voor een georganiseerde Brexit. Dat zei ze in haar regeringsverklaring in de Bondsdag voorafgaand aan de EU-top donderdag en vrijdag in Brussel.
Lees meer

Merkel en Macron willen Europese Cloud

Kort nieuws - 16 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Merkel gaat met haar ministers woensdag op bezoek bij de regering-Macron. De twee landen willen uitstralen dat ze gezamenlijk optrekken, ondanks meningsverschillen. De afspraak is in Toulouse, thuishaven van Airbus, een voorbeeld van Europese samenwerking. Ook wordt over een aantal concrete projecten gesproken, zoals een Europese cloud voor data-opslag.
Lees meer

Duitsland laat Huawei meedoen bij 5G

Kort nieuws - 16 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Chinese telecomgigant Huawei wordt niet uitgesloten van de aanbestedingen voor het 5G-netwerk in Duitsland.
Lees meer

Aantal islamitische extremisten in Duitsland daalt, zorgen blijven

Kort nieuws - 16 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland telt minder islamisten die vermoedelijk bereid zijn geweld te gebruiken of een aanslag te plegen dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die de partij Bündnis 90/Die Grünen heeft opgevraagd.
Lees meer

BTW op Duitse treinkaartjes flink omlaag

Kort nieuws - 16 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse regering maakt haast met een aantal maatregelen uit het klimaatplan, waarmee Duitsland aan de klimaatdoelstellingen wil voldoen. De btw op treinkaartjes gaat binnenkort van 19 naar 7 procent, als het parlement daarmee instemt.
Lees meer

Parlementair onderzoek naar debacle met Duitse tolheffing

Kort nieuws - 16 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een onderzoekscommissie van de Duitse Bondsdag gaat het handelen van het ministerie van Verkeer in het debacle met de Duitse tolheffing onder de loep nemen. Oppositiepartijen Bündnis 90/Die Grünen, Die Linke en de FDP kregen dinsdag genoeg steun voor een dergelijk onderzoek.
Lees meer

Frühstücksei Woche 42: Der Literaturnobelpreis

Frühstücksei - 15 oktober 2019 - Auteur: Onderwijsafdeling Frühstücksei Woche 42: Der Literaturnobelpreis
Letzte Woche war es wieder soweit: Es wurde bekannt gemacht, wer dieses Jahr den Nobelpreis bekommt. Dieser Preis wird jedes Jahr an Menschen verliehen, die etwas Spezielles in ihrem Fachgebiet erreicht haben. Für die Literatur ist 2019 ein besonderes Jahr. Den Preis bekommt nämlich ein deutschsprachiger Schriftsteller: Peter Handke aus Österreich. Es ist genau zehn Jahre her, dass der Preis zum letzten Mal einem deutschsprachigen Autor verliehen wurde. 2009 gewann Herta Müller den Preis.
Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Achtergrond - 15 oktober 2019 - Auteur: Lynn Stroo Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’
In Duitsland zijn de ‘Omas gegen rechts’ een bekend fenomeen: ouderen die de straat op gaan om hun stem te laten horen. “Ze laten zien dat senioren niet zijn afgeschreven, maar juist een bijdrage kunnen leveren”, zegt Adèle Atzert, die een lezing over de beweging organiseert in Amsterdam. Ze hoopt dat ook Nederlandse ‘oma’s’ zich gaan roeren.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger