Artikelen

Frühstücksei Woche 9: Schaltjahr 2020

Frühstücksei - 25 februari 2020 - Auteur: Onderwijsafdeling Frühstücksei Woche 9: Schaltjahr 2020
Nur alle vier Jahre gibt es ein sogenanntes Schaltjahr (=schrikkeljaar). Ein Schaltjahr hat nicht 365 Tage, sondern 366 Tage. Dieses Jahr gibt es so einen Schalttag. Dieser Schalttag wird am Samstag, den 29. Februar, sein. Normalerweise hat der Februar nur 28 Tage. Aber dieses Jahr hat er 29 Tage. Ein Schalttag ist darum wirklich etwas Besonderes. Dass es einen Schalttag gibt, hat mit der Erde und der Sonne zu tun. Darum gibt es einen Schalttag auf der ganzen Welt. Weltweit haben ungefähr 5 Millionen Menschen am 29. Februar Geburtstag. Sie sind am Schalttag geboren. Die Chance, an einem Schalttag geboren zu worden, ist wirklich sehr klein. In Deutschland sind nur 0,07 Prozent der Einwohner an einem Schalttag geboren. Das sind 55.000 Deutsche!
Lees meer

Aantal slachtoffers Volkmarsen naar boven bijgesteld

Kort nieuws - 25 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het aantal slachtoffers van de man die maandag inreed op een carnavalsoptocht in Volkmarsen (Hessen) staat op 52. Eerder sprak de politie in Kassel over 32 gewonden. 
Lees meer

Auto rijdt in op carnavalsoptocht in Volkmarsen bij Kassel

Kort nieuws - 24 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In Volkmarsen, bij Kassel (Hessen), is een auto ingereden op een carnavalsoptocht. Volgens de politie zijn er zeker 30 gewonden, onder wie ook kinderen.
Lees meer

CDU kiest nieuwe voorzitter op 25 april op extra congres

Kort nieuws - 24 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De CDU wil haar nieuwe voorzitter al op op 25 april kiezen, tijdens een extra congres. Dat heeft de huidige voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer bevestigd. Zij kondigde haar aftreden eerder deze maand aan na de politieke crisis in Thüringen. 
Lees meer

Ruim tienduizend mensen in Hanau demonstreren tegen racisme

Kort nieuws - 24 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Ruim tienduizend mensen zijn afgelopen weekend in Hanau de straat opgegaan om de slachtoffers van de aanslag van vorige week te herdenken. Ook demonstreerden ze tegen haat en racisme. 
Lees meer

Hamburg: Rood-groen kan verder regeren, CDU verliest

Kort nieuws - 24 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Bij de deelstaatverkiezingen in Hamburg zondag is de regerende SPD, ondanks verliezen, de grootste partij gebleven. Coalitiepartner Die Grünen won flink. De CDU haalde haar slechtste resultaat in een deelstaat ooit. De AfD heeft volgens de voorlopige uitslag de kiesdrempel van 5 procent nipt gehaald, de FDP net niet. (Update 21;00 uur)
Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Achtergrond - 21 februari 2020 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Vragen na terreuraanslag Hanau
Weer een rechts-extremistische aanslag in Duitsland, de derde in korte tijd. "Racisme is een gif, haat is een gif, en dit gif bestaat in onze maatschappij", zei bondskanselier Merkel in reactie op de aanslag in het Duitse Hanau. Daarmee maakte ze duidelijk dat ze de aanslag niet als een incident ziet, maar als een groot maatschappelijk probleem. Wat is er aan de hand met rechts-extremisme in Duitsland?
Lees meer

Minister Seehofer: Extra politie-inzet en bewaking moskeeën

Kort nieuws - 21 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken heeft als gevolg van de aanslag in Hanau donderdag extra politie-inzet aangekondigd en een betere bewaking van moskeeën.
Lees meer

Na aanslag Hanau: politici willen maatregelen tegen AfD

Kort nieuws - 21 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Na de aanslag in Hanau van donderdag gaan in Duitsland steeds meer stemmen op om maatregelen te nemen tegen de rechts-nationalistische AfD. Politici van verschillende partijen houden de AfD mede verantwoordelijk voor het ontstaan van een "vergiftigd maatschappelijk klimaat".  
Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

Achtergrond - 20 februari 2020 - Auteur: Marja Verburg AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel
Bezorgd kijken veel Duitsers naar de radicalisering van de AfD. Der Flügel, de extreemrechtse partijvleugel, wint steeds meer aan invloed. De rechts-nationalistische AfD is inmiddels in alle Oost-Duitse deelstaten de tweede partij en de verkiezingen in Thüringen hebben laten zien dat de andere partijen moeilijk meer om de Alternative für Deutschland heen kunnen. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger