Artikelen

Groenen-parlementariër stapt over naar CDU-fractie

Kort nieuws - 2 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een opmerkelijke aankondiging deed Bondsdaglid Melis Sekmen van de Groenen vandaag: ze stapt over naar de fractie van CDU/CSU. 

Lees meer

AfD-politicus Höcke weer veroordeeld

Kort nieuws - 1 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
AfD-politicus Björn Höcke, fractievoorzitter van de AfD in het deelstaatparlement van Thüringen, is maandag veroordeeld tot een geldstraf van 16.900 euro. Hij had tijdens een bijeenkomst in Gera in december een verboden leus van de nazi-knokploeg SA gebruikt. 

Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Achtergrond - 1 juli 2024 - Auteur: Marja Verburg Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Duitse geschiedenis is lange tijd vooral verteld als een nationale geschiedenis, die ophield bij de landsgrenzen. Maar als je de geschiedenis van Duitsland vanuit een mondiaal perspectief bestudeert, levert dat andere inzichten op. Hoe hebben Duitsers die de wereld over zwierven hun land beïnvloed? Hoe hebben mondiale ontwikkelingen Duitsland veranderd? Daarover spraken Europese en Amerikaanse historici in juni met elkaar in Amsterdam.

Lees meer

Tienduizenden demonstreren bij partijcongres AfD

Kort nieuws - 1 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse rechtsradicale partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft afgelopen weekeinde tijdens haar partijcongres in Essen de voorzitters Tino Chrupalla en Alice Weidel herkozen. Buiten demonstreerden zaterdag tienduizenden mensen tegen de partij. Daarbij kwam het ook tot geweld.

Lees meer

Frühstücksei #27: Schultoiletten

Frühstücksei - 1 juli 2024 - Auteur: Katrin Pannekeet Frühstücksei #27: Schultoiletten
Deutsche Schultoiletten sind alt, stinkig und dreckig. Das ist das Ergebnis einer Umfrage der German Toilet Organization (GTO). Viele Schüler*innen finden Schulklos sogar so eklig, dass sie lieber zu Hause zur Toilette gehen. Das kann zu Problemen führen. Warum? Das erfährst du in diesem Frühstücksei.   Arbeitsblatt (PDF) Antwortblatt (PDF)

Lees meer

EK 2024: Duitsland door naar kwartfinales

Kort nieuws - 29 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Duitse elftal is na een 2:0-overwinning op Denemarken door naar de kwartfinales van het EK voetbal voor mannen. Tegenstander op vrijdag 5 juli is Spanje.

Lees meer

Opnieuw doorzoekingen bij AfD-politicus Bystron

Kort nieuws - 27 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het Duitse Openbaar Ministerie doet opnieuw onderzoek naar AfD-politicus Petr Bystron. Duitse media berichten dat onder meer zijn huis in Praag wordt doorzocht. Om dat mogelijk te maken heeft het Duitse parlement zijn parlementaire onschendbaarheid opnieuw opgeheven. Er loopt een onderzoek naar Bystron wegens omkoping en witwassen. 

Lees meer

Volkstelling: Duitsland heeft miljoen minder inwoners

Kort nieuws - 27 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland heeft ruim een miljoen minder inwoners dan werd aangenomen. Het zijn er 82,7 miljoen, blijkt uit de volkstelling van 2022, waarvan de resultaten nu bekend zijn geworden. De cijfers laten ook zien dat het aantal jonge mensen in Oost-Duitsland de afgelopen jaren flink is gedaald.

Lees meer

‘Soms is schrijven intensiever dan het leven zelf’

Boeken - 26 juni 2024 - Auteur: Karolien Berkvens ‘Soms is schrijven intensiever dan het leven zelf’
In het werk van Julia Schoch sluimert de DDR op de achtergrond, al gaat haar nieuwe boek vooral over de liefde. Karolien Berkvens sprak met Schoch over 'Het liefdespaar van de eeuw', dat in Duitsland zeer lovend werd ontvangen en nu ook in Nederland verschijnt.

Lees meer

Deutsche Bahn wil IC-lijnen Thüringen schrappen

Kort nieuws - 26 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Deutsche Bahn is van plan om vanaf volgend jaar twee Intercity-lijnen door Thüringen te schrappen. Dit meldt Der Spiegel op basis van een vertrouwelijke brief. Deze ontwikkelingen betekenen mogelijk slechtere verbindingen voor reizigers in Thüringen, Saksen en Mecklenburg-Voorpommeren.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger