Inge Jooris

Inge Jooris (1977), moeder van een zoontje van acht, is een creatieve, ondernemende vrouw die gefascineerd is door taal en communicatie. Na enkele jaren reizen, waaronder een vrijwilligersjaar in Zimbabwe, studeerde ze Duits en journalistiek uit liefde voor literatuur en taal. Ze begon haar carrière in de administratie en belandde al snel bij de Vlaamse Groenen als woordvoerder.

Na 10 uiterst interessante jaren besloot Inge zich te wijden aan haar andere passie: literatuur en beeldende kunst. Samen met de schrijfster Saskia De Coster en de muzikante Inne Eysermans ontwikkelde zij het 'Woordfront' ter herinnering aan de eerste gifgasaanval op Europese bodem. Meer dan 1000 mensen marcheerden door de straten van Ieper en protesteerden tegen de verschrikkingen van de gasaanvallen en de oorlog.

Daarna werd Inge Jooris hoofd van de communicatieafdeling van een van de grootste Belgische stadstheaters KVS. Vandaag werkt ze als freelance communicatieadviseur voor verschillende organisaties waaronder Horizon 50/200, een project om het Brusselse Jubelpark opnieuw uit te bouwen tot culturele en wetenschappelijke hotspot van België. Daarnaast is ze ook actief als speechwriter en coach.

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

Columns - 8 mei 2023 - Auteur: Inge Jooris We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'
Net als in onze thuislanden, wordt ook in Duitsland de politiek geplaagd door elkaar snel opvolgende, grote en kleinere schandalen. Een nieuwe crisette staat op naam van buitenlandminister Annalena Baerbock: zij heeft een visagiste in dienst genomen en heeft daar het voorbije jaar iets minder dan 140.000 euro voor betaald, ….met belastinggeld. Het was de Bond van de Belastingbetaler die dit nieuws naar buiten bracht in haar bezuinigingstips voor de begroting. In totaal zouden in 2022 de ministers samen 1,5 miljoen euro hebben uitgegeven aan fotografen, kappers en visagisten. Is dat fout?

Lees meer

Nogal ruw

Columns - 31 maart 2023 - Auteur: Inge Jooris Nogal ruw
“Ziemlich ruppig”, antwoordde de Groenen-covoorzitter Ricarda Lang, toen haar in het tv-programma Maybrit llner gevraagd werd hoe het er aan toe ging in de regering. “Nogal ruw.” Het is een eufemisme voor het zottenkot dat de ‘verkeerslichtregering’ van sociaaldemocraten, groenen en liberalen de voorbije weken is geweest. De verwijten vlogen heen en weer. De liberalen trokken het felst van leer tegen hun groene regeringspartner. Een kleine bloemlezing: “Groene wensprojecten, Klima-blabla, Verschrotingssorgie”.

Lees meer

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

Columns - 7 maart 2023 - Auteur: Inge Jooris 'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie
De Groenen in Berlijn zijn genadeloos buitenspel gezet door hun huidige meerderheidspartner SPD. Burgemeester Franziska Giffey (in deelstaat Berlijn is de burgemeester tevens de regeringsleider) kiest ervoor om haar SPD verder te laten onderhandelen met de verkiezingswinnaar CDU. Opmerkelijk genoeg speelt ook de veelbesproken Flaniermeile een rol in dit verhaal.

Lees meer

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

Columns - 8 februari 2023 - Auteur: Inge Jooris Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'
Op 1 februari kreeg Oost-Duitsland voor het eerst in haar geschiedenis een zwarte minister. De Oost-Duitse Doreen Denstädt werd benoemd als minister voor Justitie, Migratie en Consumentenbescherming in de deelstaat Thüringen. Wie een Obama-moment had verwacht, komt van een kale reis terug. Denstädt werd getrakteerd op afwijzing, haat en racisme. In die mate zelfs dat de politie moest worden ingeschakeld. Toch krijgt ze geen tijd om de hatespeech te verwerken. Neen, ‘Welpenschutz’ – puppybescherming – zit er niet in, aldus de Thüringse minister-president Ramelow. Hij verwacht dat ze onmiddellijk van start gaat.

Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Columns - 23 januari 2023 - Auteur: Inge Jooris Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'
Het jaar van voormalig defensieminister Christine Lambrecht kon niet slechter beginnen. Ze had het zelf nochtans anders voor ogen. In haar felbesproken social-mediafilmpje zegt de minister nog nietsvermoedend: "Und uns allen wünsche ich jetzt einen guten Rutsch in ein Jahr 2023." Twee weken later is ze al uit de Duitse regering gerutscht.

Lees meer

'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren

Columns - 16 december 2022 - Auteur: Inge Jooris 'Schweinchen Schlau' kan harten niet beroeren
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wordt veelvuldig getrakteerd op koosnaampjes. Een kleine bloemlezing: Einzelgänger (eenling), dröger Aktenfresser (droge papiervreter), Zauderer (treuzelaar), … Als Belg, het land van de Smurfen, hou ik ook wel van Schlumpfhaft. Hoe je dat moet smurfen, dat smurf je even goed als deze smurf.

Lees meer

Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluss

Columns - 8 december 2022 - Auteur: Inge Jooris Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluss
De Ampelregierung, bestaande uit sociaaldemocraten, Groenen en liberalen, is nu één jaar aan de macht en neen, van al te veel Schulterschluss kunnen we hen niet verdenken. Haast dagelijks vliegen ze elkaar in de haren. Ze staan helemaal niet schouder aan schouder. Samen sterk, eendracht maakt macht, niets daarvan. Het lijken de Belgische Rode Duivels wel op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Lees meer

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Columns - 29 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus
Wat een blamage! De uitslag van de Berlijnse superverkiezingszondag op 26 september 2021 wordt nietig verklaard. Die dag vonden er verkiezingen plaats voor de deelstaat Berlijn, de districtsverkiezingen, de federale (landelijke) verkiezingen en een referendum voor de onteigening van grote woningcorporaties. Zij worden mede verantwoordelijk gesteld voor de hoge woningprijzen in de Duitse hoofdstad. De organisatie van deze verkiezingen op zich was al een helse opdracht, maar daar kwam ook nog eens de marathon van Berlijn bij. Het centrum van de stad was op vele plaatsen afgesloten en de koeriers van stembiljetten konden maar moeilijk hun weg vinden.

Lees meer

Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?

Columns - 17 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Klimakleber: hoe ver moeten jongeren gaan?
Overal in Europa, vooral in Duitsland, voeren klimaatactivisten de strijd op voor meer klimaatinspanningen. Het voorbije jaar doken de ‘Klimakleber’ op, zij die zich met lijm, eerst aan de straten, later ook aan kunstwerken vastkleefden om te tonen: wij laten dit niet los. Ze stellen de vraag: Was wenn die Regierung das nicht im Griff hat? Wat als onze regering het niet kan? Niet geheel onterecht die vraag. Begin november heeft de deskundigenraad voor klimaat van de Duitse regering verklaard dat Duitsland zijn klimaatdoelstellingen voor 2030 waarschijnlijk niet zal halen.

Lees meer

Noodsteun met de Gießkanne

Columns - 8 november 2022 - Auteur: Inge Jooris Noodsteun met de Gießkanne
De Duitse regering heeft drie steunpakketten gemaakt om haar bevolking door de moeilijke crisistijden te loodsen. Kritiek op veel van de maatregelen is dat ze het Gießkanne-principe volgen. Met een gieter wordt alle steun over de mensen heen gesproeid, zonder al te veel onderscheid te maken tussen de welgestelden en de mensen die moeten krabben om rond te komen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger