Stage Duitslanddesk

De Duitslanddesk heeft regelmatig stageplekken beschikbaar voor iemand die een hbo- of wo-studie volgt of heeft gevolgd, interesse heeft voor Duitsland en Duits-Nederlandse samenwerking en graag werkervaring wil opdoen.

De Duitslanddesk (studereninduitsland.nlis sinds 2013 het centrale aanspreekpunt in Nederland voor informatie over studeren in Duitsland. De Desk informeert studenten, onderzoekers, onderwijsinstellingen en scholieren actief over studiemogelijkheden in Duitsland, praktische zaken, speciale programma’s en studiebeurzen. De Duitslanddesk is een initiatief van het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst). Bij de Desk werken meerdere stafleden van het Duitsland Instituut Amsterdam. 

Actuele stageplekken

Er is momenteel geen stageplek beschikbaar, maar je kunt altijd contact opnemen over toekomstige mogelijkheden. Bekijk hieronder de opties:

Algemene stage Duitslanddesk

Je krijgt te maken met de volgende taken:

 • Individuele voorlichting aan onze doelgroep via mail en bij (digitale) evenementen en schoolbezoeken
 • Organiseren van voorlichtingsevenementen zoals webinars en alumni-bijeenkomsten
 • Schrijven van teksten voor de website studereninduitsland.nl
 • Verzamelen van content voor sociale media
 • Helpen beheren van het beursprogramma (DIA-Stipendium)
 • Videomateriaal bewerken voor promotiedoeleinden
 • Coördinatie van onze studentenambassadeurs
 • (Video)-interviews doen met studenten in Duitsland
 • Onderzoekswerkzaamheden op het gebied van het Nederlandse en Duitse hoger onderwijs (mogelijk in het kader van een afstudeerproject)

Wij bieden:

 • Werkervaring binnen een enthousiast team met een sterke hands-on mentaliteit
 • Nieuwe kennis van Duitsland en de Duits-Nederlandse betrekkingen
 • Verwerven van (digitale) communicatievaardigheden in het Nederlands en Duits
 • De mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk
 • Veel ruimte voor eigen initiatieven en onderzoek
 • Een vergoeding: 250 euro per maand (bij 5 dagen per week, bij minder dagen naar rato berekend)
 • Werktijden en -dagen in overleg

Profiel van kandidaten:

 • Je hebt belangstelling voor studeren in Duitsland en Duitsland in het algemeen, studie-ervaring in Duitsland is een pre
 • Je spreekt goed Nederlands en goede schrijfvaardigheid
 • Je hebt een goede kennis van de Duitse taal: in ieder geval goede leesvaardigheid, goede spreekvaardigheid is een pre
 • Je bent praktisch, flexibel en nauwkeurig, sociaal vaardig en communicatief sterk
 • Enige ervaring met videobewerkingssoftware is een pre (bijv. Adobe Premiere Pro)
 • Je volgt een relevante studie (indien je een relevante studie hebt gevolgd maar al bent afgestudeerd, zijn er ook mogelijkheden - stuur ons een mailtje!
 • Je bent minimaal vier maanden voor minimaal drie dagen per week beschikbaar

Onderzoeksstage Duitslanddesk

Je krijgt de mogelijkheid bij het Duitsland Instituut Amsterdam een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren (voor bijvoorbeeld een masterscriptie) dat te maken heeft met studentenmobiliteit en/of samenwerking tussen onderwijsinstellingen in Duitsland en Nederland. Je krijgt de mogelijkheid naar verschillende locaties in Nederland en Duitsland te reizen en gebruik te maken van het uitgebreide informatiecentrum van het Duitsland Instituut. In overleg ben je daarnaast eventueel bezig met onderstaande algemene werkzaamheden voor de Duitslanddesk.

Word jij onze nieuwe stagiair? Stuur ons jouw motivatiebrief per e-mail inclusief cv! 

E-mail: duitslanddesk-dia@uva.nl

Stagiaires vertellen:

Neal Voorsluijs, stagiair in 2019 tijdens zijn opleiding European Studies aan De Haagse Hogeschool

 

"Vijf maanden (februari-juli) heb ik stage gelopen bij de Duitslanddesk. In die periode hield ik mij bezig met het beheren en promoten van het DIA-Stipendium, het onderhouden van de social media-kanalen en onderzoekswerkzaamheden. Tijdens mijn stage was ik ook een aanspreekpunt van de Duitslanddesk voor vragen over studeren in Duitsland. Verder hielp ik met het studentenambassadeursprogramma waarbij studenten scholen bezoeken om hun 'Deutschlanderfahrungen' te delen met scholieren. Ik heb meegeholpen bij het inpakken van de Mach Mit-pakketten voor de Dag van de Duitse taal en was aanwezig  bij de oprichting van het Duitsland Alumni Netwerk. Daarnaast heb ik verschillende activiteiten van het DIA bezocht: Deutsches Kino, Sprachstammtisch, buitenlandbeurzen en  Graduiertenkollegs. Ik ben erg blij dat ik mijn stage bij de Duitslanddesk heb kunnen doen, want het was niet alleen leerzaam, maar ook leuk en gezellig. Ik heb veel mensen leren kennen, mijn Duits kunnen verbeteren en mijn ervaringen van mijn uitwisseling in Duitsland goed kunnen gebruiken. Ik kan terugkijken op een succesvolle stageperiode bij de Duitslanddesk."

 

Eline Hakvoort, stagiaire in 2018 tijdens haar master Nederland-Duitsland-Studies aan de RU Nijmegen en de WWU Münster

"Ik heb van maart t/m juli 2018 stage gelopen bij de Duitslanddesk, dat een ontzettend leuke tijd geweest is. Het team van de Duitslanddesk is open en enthousiast en heeft me vanaf het begin het gevoel gegeven dat ik er helemaal bij hoorde. Zo kreeg ik al snel de volledige verantwoordelijkheid over mijn eigen taken. Ik heb me in deze maanden vooral beziggehouden met de organisatorische zaken rondom het DIA-Stipendium en artikelen geschreven voor op de website van de Duitslanddesk. Daarnaast was een van mijn andere taken het beantwoorden van vragen van scholieren en studenten over studeren in Duitsland, waardoor ik binnen mijn stage veel kennis over studeren in Duitsland heb opgedaan. Wat ik erg leuk vond is dat het team van de Duitslanddesk mij stimuleerde om deel te nemen aan andere algemene activiteiten van het DIA. Zo heb ik bijvoorbeeld mee mogen doen aan een mediatraining, kreeg ik een vrijkaartje voor een Duitse filmpremière en heb ik een Graduiertenkolleg bijgewoond. Super leuk en leerzaam!"

Eline is sinds augustus 2019 terug bij het DIA: ze werkt nu voor de onderwijsafdeling. Lees meer 

 

Jop van Ravenhorst, stagiair in 2017 tijdens zijn opleiding European Studies aan De Haagse Hogeschool

"Ik heb mijn stagetijd bij de Duitslanddesk als leuk en leerzaam ervaren. Ik heb me als stagiair voornamelijk beziggehouden met het organiseren van schoolbezoeken om te vertellen over studeren in Duitsland. Ook heb ik het DIA-Stipendium beheerd. Ik heb met beide taken veel verschillende vaardigheden opgedaan, die tijdens mijn studie niet had kunnen leren. Door het organiseren van de schoolbezoeken heb ik veel geleerd over communicatie en planning. Ook heb ik zelf als ambassadeur veel presentaties gegeven op middelbare scholen. Het was elke keer erg leuk om in gesprek te gaan met scholieren, en om te vertellen over mijn eigen ervaringen. Met het beheer van het DIA-Stipendium moest ik erop toezien dat alle aanvragen goed verwerkt werden, waardoor ik weer een heel andere kant van werk te zien kreeg, de meer administratieve. Verder is er bij het DIA veel ruimte om je ook met onderwerpen van andere afdelingen bezig te houden, wat heeft gezorgd voor een afwisselende stagetijd. De organisatie zelf is toegankelijk en bevindt zich in een mooi historisch gebouw in het centrum van Amsterdam."

 

Romy van Stigt, stagiaire in 2015 tijdens haar bachelor Duitse taal en cultuur aan de UvA

"Mijn stage van 5 maanden bij de Duitslanddesk was ontzettend leuk. Ik heb als volledig lid van het team presentaties gegeven over studeren in Duitsland door het hele land, heb schoolbezoeken over datzelfde thema georganiseerd en verder iedere dag binnenkomende vragen over Duitse universiteiten en het studentenleven daar behandeld. Bovendien heb ik een studiereis naar Jena georganiseerd en ben ik als begeleider op deze reis mee geweest, wat heel leuk en leerzaam was. Door al deze zaken heb ik naast veel feitelijke kennis ook veel organisatorische ervaring opgedaan. Verder was het altijd gezellig."


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger