Stage Duitslandweb

Stage Duitslandweb
© De redactie van Duitslandweb doet verslag vanuit onze 'Wahlparty'

Redactiestage Duitslandweb

De redactie van Duitslandweb zoekt regelmatig een stagiair(e). Het gaat daarbij om research en interviews doen en artikelen schrijven. Daarnaast helpt de stagiair(e) bij het bewerken, opmaken en invoeren van artikelen en het bijhouden van de diverse rubrieken op de site.

Duitslandweb is dé Nederlandse informatiebron over Duitsland, opgezet door het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA). Het DIA is een wetenschappelijke instelling gericht op politiek, economie en geschiedenis van Duitsland vanuit Nederlands perspectief. Het instituut waarborgt de onafhankelijkheid van de redactie van Duitslandweb. De website verenigt journalistiek en wetenschap en fungeert als naslagwerk en als dagelijkse nieuwsbron over Duitsland.

Taken
- Bewerken, opmaken en invoeren van artikelen
- Ondersteuning van de redactie bij haar dagelijkse werkzaamheden:  artikelen schrijven n.a.v. bijeenkomsten, research doen en interviewen voor artikelen, verschillende rubrieken op de site onderhouden

Profiel
- Je hebt belangstelling voor de Duitse maatschappij, politiek en economie.
- Je hebt Nederlands als moedertaal en goede kennis van de Duitse taal
- Je volgt een relevante studie
- Redactionele ervaring gewenst

- Je hebt affiniteit met beeldresearch, beeldbewerking, social media en andere     internettoepassingen
- Je bent praktisch, flexibel en nauwkeurig
- Je bent nog niet afgestudeerd (HBO of WO)
- Je bent drie of vier dagen per week beschikbaar (min. 3 maanden)

Wij bieden
- Ervaring met internetjournalistiek, een content management systeem en fotobewerking
- Werken op een journalistieke redactie
- Samenwerken met de andere afdelingen van het DIA: wetenschap, onderwijs en communicatie
- Begeleiding bij het schrijven van artikelen, doen van research, ervaring opdoen met interviewen
- Een stagevergoeding van 200 euro per maand bij 4 dagen, bij minder dagen naar rato berekend (in principe geen reiskostenvergoeding)
- Een werkplek midden in Amsterdam, waar je je inhoudelijk en organisatorisch verder kunt ontwikkelen

Werktijden en –dagen in overleg

Stagiaires vertellen:

Vera Konijn:

In het najaar van 2018 heb ik stage gelopen op de redactie Duitslandweb: een ontzettend leuke en leerzame tijd! Iedere ochtend op de redactie begint met het uitpluizen van nieuws, waarna je een kort berichtje schrijft voor op de website. Daarna ga je aan de slag met achtergrondverhalen, waarvoor je zelf onderwerpen bedenkt, research doet en interviews afneemt. Ik heb een heleboel artikelen geschreven: van Babylon Berlin tot rappende scholieren, en van studentenwoningen tot het Duits sinterklaasfeest. Ook mocht ik twee interactieve tijdlijnen maken: over de val van de Berlijnse Muur en de gebeurtenissen in 2018. Het team van Duitslandweb is klein, waardoor je als stagiair gelijk overal bij betrokken wordt en erg zelfstandig aan de gang mag gaan. Er is genoeg tijd om feedback uitgebreid te bespreken en stukken te verbeteren. Vier maanden zijn voorbij gevlogen! 

Vincent Bijman:

"In de periode december 2014 - februari 2015 was ik als stagiair werkzaam bij de redactie van Duitslandweb. Bij de redactie van Duitslandweb schrijf je dagelijks korte nieuwsberichten en werk je vervolgens aan eigen artikelen, congresverslagen en interviews voor op de website. Tijdens mijn stage mocht ik verschillende experts interviewen over constitutionele toetsing. Ook schreef ik een artikel over de opkomst van radicaal rechts in Europa naar aanleiding van een Graduiertenkolleg van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast werkte ik tijdens mijn gehele stageperiode aan een groot onderzoeksproject: ik schreef een voorstel om het naslagwerk Nederland-Duitsland te herschrijven."


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger