Stage Duitslandweb

Stage Duitslandweb
© De redactie van Duitslandweb doet verslag vanuit onze 'Wahlparty'

De redactie van Duitslandweb heeft regelmatig stageplekken beschikbaar. Wil jij bij ons stage komen lopen? Neem contact met ons op!

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij zetten ons in voor meer kennis over Duitsland, de positie van de Duitse taal  en Nederlands-Duitse uitwisseling.

Duitslandweb is dé Nederlandse informatiebron over de Duitse maatschappij. Duitslandweb is een onderdeel van Duitslandinstituut.nl. De website verenigt journalistiek en wetenschap, en biedt een naslagwerk en dagelijks nieuws over Duitsland.

Als stagiair(e) ondersteun je de redactie bij het schrijven en publiceren van kort nieuws en achtergrondartikelen. Tijdens je stage volg je de Duitse actualiteiten op de voet en doe je ervaring op met journalistiek werken. Ook een eigen onderzoek of project behoort tot de mogelijkheden.

Jouw taken

 • Bewerken, opmaken en invoeren van artikelen
 • Ondersteuning van de redactie bij haar dagelijkse werkzaamheden:
  • artikelen schrijven n.a.v. bijeenkomsten;
  • korte nieuwsberichten schrijven;
  • research doen en interviewen voor artikelen;
  • beeldresearch en beeldbewerking;
  • het naslagwerk bijwerken of actualiseren.

Wij bieden

 • Werken op een journalistieke redactie
 • Ervaring opdoen met internetjournalistiek, een content management systeem en fotobewerking
 • Kennis verwerven over de Duitse politiek en actualiteiten
 • Begeleiding bij het schrijven van artikelen, het doen van research en interviewen
 • Samenwerken met de andere afdelingen van het DIA: wetenschap, onderwijs en communicatie. Je kunt ook deelnemen aan hun activiteiten (onder werktijd).
 • Ruimte voor eigen ideeën en initiatieven
 • Een werkplek midden in Amsterdam met de mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken
 • Een stagevergoeding van €380 bij 5 dagen per week, bij minder dagen naar rato berekend
 • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand vakantie. Voor studieverplichtingen krijg je verlof.

Jouw profiel

 • Je hebt belangstelling voor de Duitse maatschappij, cultuur, politiek en geschiedenis en een goede (passieve) kennis van de Duitse taal.
 • Je kunt goed schrijven en vindt het leuk om te doen. Redactionele ervaring is een pre.
 • Je hebt een nauwkeurige werkwijze.
 • Affiniteit met beeldresearch, beeldbewerking, social media en andere internettoepassingen is een pre.
 • Je volgt een relevante opleiding, zoals journalistiek, Duitse taal en cultuur of Duitslandstudies. Ben je al afgestudeerd en wil je werkervaring opdoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
 • Je bent voor minimaal drie maanden drie of vier dagen per week beschikbaar

Ben jij enthousiast geworden over deze stage? Twijfel dan niet en neem contact op met Wiebke Pittlik. Ze staat je ook graag te woord als je nog vragen hebt.

Stagiaires vertellen:

Paul Kerssemakers (2022/23)

“In het kader van mijn studie Duitse taal en cultuur heb ik vier maanden stage gelopen op de Duitslandweb-redactie. Een geweldige tijd waarin ik eerste werkervaring in de journalistiek heb mogen opdoen. Zo heb ik onder meer een artikel geschreven over het genderinclusieve taalgebruik in de Duitse taal, de Berlijnse schrijfster Jenny Erpenbeck geïnterviewd en verslag gedaan van een poetry slam in Hamburg. Als stagiair werd ik bij alle ins en outs betrokken, kreeg ik de kans te experimenteren met verschillende soorten stukken en mocht ik over mijn eigen interesses schrijven. Wiebke, Marja en Lynn zijn hele fijne collega’s die je graag op weg helpen. Bovendien is de sfeer op het DIA erg prettig, waardoor ik me direct op mijn gemak heb gevoeld. Een stage bij Duitslandweb is de perfecte mogelijkheid om binnen een korte tijd veel te leren én te ervaren hoe het werken op een journalistieke redactie er in de praktijk aan toegaat.”

 

Tim de Boer (2022)

In het voorjaar van 2022 heb ik voor mijn master Duitslandstudies drie maanden stage gelopen bij Duitslandweb. Ik heb het erg naar mijn zin gehad en veel geleerd. Mijn stage viel samen met het einde van de corona-periode en het begin van de oorlog in Oekraïne: aan nieuws dus geen gebrek. Elke dag begon met het doornemen van het laatste nieuws uit Duitsland en het schrijven van korte nieuwsberichten. Ook werkte ik alleen of samen met collega’s aan meer diepgaande achtergrondartikelen, waarbij vaak ook wat onderzoek kwam kijken. Verder mocht ik een interview afnemen met de programmeur van het filmfestival Go Short, woonde ik lezingen bij en schreef ik een serie artikelen over de Rote Armee Fraktion. Je draait als stagiair volledig mee in de redactie en hoewel je vaak zelfstandig werkt, denken Wiebke, Lynn en Marja graag met je mee. Er is veel ruimte voor eigen inbreng, de begeleiding is heel goed en de werksfeer op het DIA is prettig. Ik kan een stage bij Duitslandweb van harte aanbevelen!

 

Vera Konijn (2018)

In het najaar van 2018 heb ik stage gelopen op de redactie Duitslandweb: een ontzettend leuke en leerzame tijd! Iedere ochtend op de redactie begint met het uitpluizen van nieuws, waarna je een kort berichtje schrijft voor op de website. Daarna ga je aan de slag met achtergrondverhalen, waarvoor je zelf onderwerpen bedenkt, research doet en interviews afneemt. Ik heb een heleboel artikelen geschreven: van Babylon Berlin tot rappende scholieren, en van studentenwoningen tot het Duits sinterklaasfeest. Ook mocht ik twee interactieve tijdlijnen maken: over de val van de Berlijnse Muur en de gebeurtenissen in 2018. Het team van Duitslandweb is klein, waardoor je als stagiair gelijk overal bij betrokken wordt en erg zelfstandig aan de gang mag gaan. Er is genoeg tijd om feedback uitgebreid te bespreken en stukken te verbeteren. Vier maanden zijn voorbij gevlogen! 

 

Vincent Bijman (2014/15)

"In de periode december 2014 - februari 2015 was ik als stagiair werkzaam bij de redactie van Duitslandweb. Bij de redactie van Duitslandweb schrijf je dagelijks korte nieuwsberichten en werk je vervolgens aan eigen artikelen, congresverslagen en interviews voor op de website. Tijdens mijn stage mocht ik verschillende experts interviewen over constitutionele toetsing. Ook schreef ik een artikel over de opkomst van radicaal rechts in Europa naar aanleiding van een Graduiertenkolleg van het Duitsland Instituut Amsterdam. Daarnaast werkte ik tijdens mijn gehele stageperiode aan een groot onderzoeksproject: ik schreef een voorstel om het naslagwerk Nederland-Duitsland te herschrijven."


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger