Stage Onderwijs

De Onderwijsafdeling van het Duitsland Instituut zoekt regelmatig een enthousiaste stagiair(e) die nauwkeurig kan werken en van aanpakken weet.

Vanaf augustus 2021 hebben wij een stageplek beschikbaar voor 3 tot 5 dagen per week voor een periode van ongeveer 5 maanden. We zijn op zoek naar iemand die ons kan ondersteunen bij o.a. de viering van de Dag van de Duitse taal, de voorlichting over de Bondsdagverkiezingen en een excursie naar Keulen.

De stage is interessant voor studenten die meer willen weten over de onderwijswereld. Daarnaast doe je ervaring op met praktische zaken zoals congresorganisatie en zit je bovenop de Duitse actualiteit. Je werkt in een klein team en je taken worden in overleg bepaald.

 

Wij bieden:

  • Werkervaring binnen een enthousiast team met een duidelijke missie/visie en een zeer afwisselend takenpakket
  • Nieuwe kennis van het Nederlandse onderwijsveld, met name met betrekking tot het schoolvak Duits 
  • De mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk
  • Veel ruimte voor eigen initiatieven en ideeën 
  • Een vergoeding: 250,00 euro per maand (bij 5 dagen per week, bij minder dagen naar rato berekend)
  • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand verlof en krijgt voor studieverplichtingen uiteraard ook verlof

Profiel van kandidaten:

  • Je hebt Nederlands of Duits als moedertaal 
  • Je bent geïnteresseerd in onderwijs
  • Je hebt affiniteit met de Duitse taal, cultuur en actualiteit 
  • Je bent minimaal drie maanden voor minimaal drie dagen per week beschikbaar

Word jij onze nieuwe stagiair(e)? Stuur ons jouw motivatiebrief per e-mail inclusief cv.


Trixie Hölsgens
t: 020 - 525 3688
e: t.holsgens@uva.nl 

 

Stagiaires vertellen:

Laura Franssen (zomer 2019):

Laura Franssen

"In het kader van mijn master Nederland-Duitsland Studies heb ik stage gelopen bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Ik werd met open armen ontvangen en kon meteen aan de slag met diverse taken. Aan het begin van mijn stage heb ik me vooral beziggehouden met het schrijven van het 'Frühstücksei'. Hier heb ik veel geleerd over het aanspreken van een bepaalde doelgroep en het daaraan verbonden taalniveau. Met het begin van de schoolvakanties kon ik mij gaan richten op een groter project: het in beeld brengen van Duitse studentensteden. Dit was voor mij een ontzettend mooie opdracht aangezien ik inhoudelijk veel kon leren over studeren in Duitsland en me tegelijkertijd kon storten op een passende grafische vormgeving. Tijdens de gehele stageperiode kreeg ik de kans om te ondersteunen bij diverse activiteiten, en inzicht te vergaren in alles wat het instituut te bieden heeft.

Vooral de toegankelijkheid, dankbaarheid en gezelligheid van mijn collega’s maken dat ik kan terugkijken op een erg geslaagde stage bij het DIA!"

 

Christopher Blömer (voorjaar 2018):

"Vanaf februari 2018 heb ik in het kader van mijn studie Nederland-Duitsland-Studies drie maanden stage gelopen bij de Onderwijsafdeling van het DIA. Eén van mijn taken was het schrijven van het ‘Frühstücksei’, wat ik iedere week met veel plezier heb gedaan. In de weken voor de Dag van de Duitse taal was ik vooral betrokken bij de organisatie van de dag: nadat ik een bestand had aangemaakt van alle beschikbare artikelen heb ik de Mach-Mit-pakketten voor het primair en voortgezet onderwijs gevuld. Verder heb ik vragen voor de ‘Nationale Mach-Mit-Sprachquiz’ bedacht en op de Dag van de Duitse Taal zelf heb ik de inzendingen van de scholen in de gaten gehouden. Bovendien heb ik de conclusie van het ‘Belevingsonderzoek Duits’ naar het Duits vertaald.

Ik kreeg tijdens de stage een goed overzicht van de taken en doelen van de Onderwijsafdeling en door het inzicht in verschillende projecten heb ik veel kennis kunnen opdoen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de organisatie van projecten. Leuk was ook dat ik vaak mee kon gaan naar bijeenkomsten. De sfeer binnen de afdeling en de omgang met de andere medewerkers van het Duitsland Instituut was steeds erg goed. Terugkijkend was het een plezierige en leerzame stageperiode."

 

Robine Pollemans (zomer 2017):

"Binnen mijn master Nederland-Duitsland-Studies aan de Radboud Universiteit is het de bedoeling dat je tussen het eerste en tweede masterjaar een stage van in totaal 360 uur bij een instituut of onderneming binnen de Nederlands-Duitse betrekkingen loopt. Ik heb voor mijn master de lerarenopleiding Duits in Rotterdam gedaan. De onderwijsafdeling van het DIA zou dus een perfecte verbinding tussen mijn vooropleiding en mijn huidige opleiding zijn. 

Tijdens mijn stage heb ik me vooral beziggehouden met het analyseren van de leerling- en docentenenquêtes die voor het Belevingsonderzoek 2017 zijn afgenomen. In totaal heb ik bijna 3.000 antwoorden van leerlingen en docenten bekeke!. De analyse heb ik voornamelijk zelfstandig uitgevoerd. Ik had me geen stage kunnen bedenken die beter bij mijn interesses en capaciteiten had aangesloten. Daarnaast zijn de collega’s bij het DIA erg vriendelijk, open, dankbaar en geïnteresseerd.

Johanna Klare (voorjaar 2017):

"Tussen 1 februari en 30 april 2017 heb ik stage gelopen bij de Onderwijsafdeling. De eerste weken heb ik geholpen bij de organisatie van de Dag van de Duitse taal: Ik heb contact opgenomen met docenten, lesmateriaal ontwikkeld en de zogenoemde Mach-Mit-pakketten gevuld en naar de verschillende scholen gestuurd. Verder heb ik diverse teksten van het Nederlands naar het Duits vertaald, vooral lesmateriaal voor de website van het Duitsland Instituut.

Ik mocht de opdrachten zelfstandig bewerken en toch was er altijd iemand aan wie ik vragen kon stellen. Ook was het fijn dat ik de overige afdelingen van het Duitsland Instituut kon leren kennen, daardoor heb ik een goed overzicht van alle taken van het Instituut gekregen. Ik heb niet alleen veel over de lessen Duits in Nederland geleerd, maar door de organisatie van projecten heb ik ook op dit gebied nieuwe kennis kunnen vergaren. Door de verschillende opdrachten was mijn stage op ieder moment interessant en de sfeer bij het DIA was altijd heel gezellig!"

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger