Studiereis Leipzig/Weimar


Excursie "Erinnerungsorte" in Oost-Duitsland: voor docenten Geschiedenis en Duits

Van woensdag 9 november tot en met zondag 13 november 2022 organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam een studiereis naar Leipzig en Weimar. 

In Leipzig tref je monumenten aan die diverse periodes uit de Duitse geschiedenis belichten. Vooral de DDR-periode komt tijdens deze studiereis aan bod. Daarnaast is 1813 een belangrijk moment in de geschiedenis met de Slag van Leipzig, herdacht door het kolossale oorlogsmonument Völkerschlachtdenkmal.

Ter plekke onderzoeken we de hedendaagse herdenkingscultuur en hoe wordt omgegaan met het thema dictatuur. We zullen tevens bespreken hoe je met een leerlingengroep (voor de schoolvakken Duits, geschiedenis of burgerschap) deze kwesties kunt benaderen.

Geschiedenis is ook onderdeel van Landeskunde bij het vak Duits. Tijdens de excursie willen we de voorbeelden Leipzig en Weimar gebruiken om antwoorden te vinden op vragen zoals: Hoe zie je het verleden terug in het alledaagse leven? Wat was het verschil tussen BRD en DDR en wat waren de consequenties voor de inwoners aan beide kanten van de grens?

Welke cultuurverschillen zien we tussen Duitsland en Nederland, ook als het gaat om herinneren? In Weimar bespreken we het Duitslandbeeld van de Dichter und Denker en bezoeken we optioneel het concentratiekamp Buchenwald.

Voorlopig programma

  • Woensdag is reisdag en dineren we gezamenlijk in Leipzig.
  • Op donderdag starten we in het Zeitgeschichtliche Forum met een rondleiding. In de stad zoeken we met een gids en aan de hand van een foto-opdracht naar Erinnerungsorte van de DDR - zoals de Runde Ecke, het Stasi-Museum en de Nikolaikirche. Marc van Berkel, lerarenopleider geschiedenis, behandelt met ons de didactische mogelijkheden en stelt opdrachten tijdens een vakoverstijgende leerlingenreis voor.
  • Op vrijdag staan een bezoek aan het Völkerschlachtdenkmal en de Universität Leipzig op het programma, en zullen we de dag afsluiten in de beroemde Auerbachs Keller.
  • Zaterdag reizen we verder naar Weimar waar we de plaatselijke City-Marketing bespreken, het Goethe-National-Museum bezoeken en optioneel naar het concentratiekamp Buchenwald reizen.
  • Zondag vetrekken we na de gezamenlijke lunch weer richting Nederland.


Doelgroep: Docenten geschiedenis en Duits. Passieve kennis van het Duits is een vereiste. De rondleidingen zijn grotendeels in het Duits.

Kosten: € 600,-. incl. 4 hotelovernachtingen in comfortabele eenpersoonskamer met ontbijt, 3x lunch, 4x diner, programmakosten en treinreis vanaf Utrecht. Exclusief kosten voor 1 lunch en eventuele overige uitgaven. 

Aanmelden: Tot 1 oktober 2022 

  

Dit scholingsprogramma is vrijgesteld van BTW door CRKBO-registratie.

De deelnemer heeft na aanmelding twee weken de tijd schriftelijk te annuleren zonder kosten mits de bijeenkomst nog niet is gestart. De deelnamekosten zullen binnen 20 werkdagen na ontvangstbevestiging van de annulering worden terugbetaald.

Hierbij van toepassing zijn onze algemene leveringsvoorwaarden.

De bijeenkomst vindt plaats bij minimaal 20 deelnemers.

 

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger