Stage Academisch Onderwijs en Onderzoek

Stage Academisch Onderwijs en Onderzoek
© De bibliotheek van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Heb je ambities om onderzoek te doen? Heb je interesse in de Duitse taal, politiek en geschiedenis? Dan zijn er mogelijkheden om stage te lopen bij de afdeling wetenschap van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij zetten ons in voor meer kennis over Duitsland, de positie van de Duitse taal en Nederlands-Duitse uitwisseling.

De medewerkers van de afdeling Wetenschap houden zich in hun onderzoek bezig met de geschiedenis, herinneringscultuur, politieke verhoudingen en internationale betrekkingen van Duitsland. Zij organiseren in het kader van het Graduiertenkolleg bijeenkomsten met experts en promovendi die zich in hun onderzoek bezighouden met Duitsland. Tevens dragen zij bij aan het bachelor- en masteronderwijs, onder meer in de master Duitslandstudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Onze wetenschappers laten geregeld van zich horen via radio, tv, opinieartikelen en wetenschappelijke publicaties op hun vakgebied.

Wij bieden

  • Een leuke en leerzame werkomgeving waar je onder begeleiding heel zelfstandig werkt aan projecten ten behoeve van medewerkers van de afdeling wetenschap 
  • Mogelijkheid tot deelname aan de bijeenkomsten van het DIA (onder werktijd)
  • De mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk
  • Een werkplek midden in Amsterdam, met de mogelijkheid tot gedeeltelijk thuiswerken
  • Een stagevergoeding van €200 per maand bij 4 dagen, bij minder dagen naar rato berekend (in principe geen reiskostenvergoeding)
  • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand verlof en krijgt voor studieverplichtingen ook verlof

Jouw profiel

  • Je bent iemand die in staat is geheel zelfstandig maar wel begeleid onderzoeksprojecten uit te voeren, variërend van bibliografisch onderzoek, bronnen ordenen, samenvatten en analyseren tot aan kortlopende projecten om onderzoeksthema’s in kaart te brengen.
  • Je vindt het leuk om praktische ondersteuning te bieden aan de onderzoekers.
  • Je volgt een relevante universitaire opleiding. Ben je al afgestudeerd en wil je werkervaring opdoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.
  • Je bent voor minimaal drie maanden drie of vier dagen per week beschikbaar (werktijden in overleg)

Ben jij enthousiast geworden over deze stage? Twijfel dan niet en neem contact op met Hanco Jürgens. Hij staat je ook graag te woord als je nog vragen hebt.

Stagiairs vertellen

Ole Lechner (2022/23)

 © Jeske Broek

"Mijn stage bij het Duitsland Instituut was een leuke en leerzame ervaring en een goede aanvulling op mijn studie. Er werken aardige mensen op het DIA en ik heb mij vanaf het begin onderdeel van het team gevoeld. Als stagiair werd ik serieus genomen en overal in betrokken, van de tweewekelijkse ‘StaVaZa’ (stand van zaken) tot het kerstdiner met het hele team. Tijdens mijn stage had ik het geluk om te helpen bij de voorbereiding van een excursie naar Bonn en Essen voor de studenten van de master Duitslandstudies. Natuurlijk mocht ik ook mee op reis, ontzettend leuk! Verder was ik werkzaam als onderzoeksstagiair. Ik heb me hierbij vooral kunnen richten op de Oost-Duitse herinneringscultuur. Dit sloot perfect aan bij mijn studie tot dan toe en kwam toevallig overeen met het onderzoek van mijn stagebegeleider. Ik kreeg veel vrijheid om samen met mijn begeleider te bepalen wat en hoe er precies onderzocht werd. Door langere tijd mee te draaien in een wetenschappelijk instituut heb ik echt kunnen ervaren hoe het er in de toekomst na mijn opleiding aan toe zou kunnen gaan."

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger