Stage Communicatie & Evenementen

Stage Communicatie & Evenementen
© Kim Krijnen

De afdeling Communicatie & Evenementen heeft regelmatig stageplekken beschikbaar. Wil jij bij ons stage komen lopen? Neem contact met ons op!

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is het academische kennisinstituut in Nederland over het moderne Duitsland. Wij zetten ons in voor meer kennis over Duitsland, de positie van de Duitse taal en Nederlands-Duitse uitwisseling.  

De medewerkers van de afdeling Communicatie & Evenementen zijn namens het DIA verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie over alle initiatieven, evenementen en publicaties van het instituut. Hiervoor gebruiken zij o.a. de website, sociale media (Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn), de nieuwsbrief en drukwerk zoals flyers en posters. Daarnaast geeft de afdeling het culturele (publieks-)programma vorm en organiseert bijvoorbeeld lezingen en conferenties voor een breed publiek, maar ook specifieke bijeenkomsten voor experts.

Als stagiair(e) ondersteun je de afdeling bij de organisatie van evenementen, doe je ervaring op met het schrijven van teksten en het inzetten van sociale media.

Jouw taken

  • Ondersteuning bij de organisatie van evenementen zoals lezingen en conferenties
  • Bijhouden van de website, met name de online agenda
  • Schrijven van (online) teksten
  • Ondersteuning bij het opzetten en doorvoeren van social media-activiteiten
  • Ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden
  • Eventueel andere taken zoals doelgroepenonderzoek of media-monitoring

Wij bieden

  • Ervaring opdoen met (online) communicatie: schrijven van korte teksten, vormgeving, werken met een content management systeem en uitvoeren van een social media-strategie
  • Ervaring opdoen met de organisatie van verschillende soorten evenementen, van eerste opzet tot praktische uitvoering
  • Samenwerken met de andere afdelingen van het DIA: WetenschapOnderwijs en Studeren in Duitsland
  • Mogelijkheid tot deelname aan de bijeenkomsten van het DIA (onder werktijd)
  • De mogelijkheid tot het opbouwen van een uitgebreid netwerk met zowel Nederlandse als Duitse partners
  • Veel ruimte voor eigen initiatieven en ideeën
  • Een werkplek midden in Amsterdam, met de mogelijkheid tot gedeeltelijk thuiswerken
  • Een stagevergoeding van €380 bij 5 dagen per week, bij minder dagen naar rato berekend
  • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand verlof en krijgt voor studieverplichtingen ook verlof

Jouw profiel

  • Je hebt belangstelling voor de Duitse maatschappij, cultuur, politiek en geschiedenis
  • Je hebt goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden. Onze communicatie is in het Nederlands; goede beheersing van de Duitse taal is een pre
  • Je volgt een relevante opleiding. Dat kan een studie zijn die past bij onze thema’s (zoals Duitse taal en cultuur of Duitslandstudies), maar ook geïnteresseerden uit de richtingen media, communicatie en eventmanagement zijn van harte welkom.
  • Ben je al afgestudeerd en wil je werkervaring opdoen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden
  • Je bent voor minimaal drie maanden drie of vier dagen per week beschikbaar

Ben jij enthousiast geworden over deze stage? Twijfel dan niet en neem contact op met Petra Schulze Göcking. Ze staat je ook graag te woord als je nog vragen hebt.

 

Stagiairs vertellen:

Famke Minnee (2022/23)

"Tijdens mijn stage bij de afdeling Communicatie en Evenementen kreeg ik de kans om veel praktijkervaring op te doen. Daarnaast kreeg ik ook de ruimte om mee te werken aan projecten van de onderwijsafdeling. Ik heb vaak kunnen deelnemen aan bijeenkomsten van het DIA en mogen helpen bij de voorbereidingen van bijv. de presentatie van het onderzoek "Docenten Duits aan het woord", de presentatie van de nieuwste onderwijsposter in de Euregio Rijn-Waal en de Hiphop-battle. Maar ook projecten die ik veelal zelf of samen met een andere stagiair mocht vormgeven, zoals de Escape Room voor de Dag van de Duitse taal, de DIAdvent baktips op social media, het ontwerp van een poster over studeren in Duitsland en de pagina met literatuur voor in de Duitse les. Ik heb mij tijdens de stage echt onderdeel van het team gevoeld, de zelfstandigheid waarmee ik projecten mocht uitwerken en de betrokkenheid en interesse van alle medewerkers voor elkaar heeft gezorgd voor een hele leerzame en fijne stageperiode, waarbij ik op veel verschillende vlakken ervaring heb kunnen opdoen. Door de open communicatie over werktijden en -dagen was het goed mogelijk om de stage te combineren met mijn studie Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht."

 

Andrzej Morawski (2018)

"De stageperiode bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) was voor mij een leuke en interessante tijd waarin ik relevante ervaring heb opgedaan voor mijn toekomst. Tijdens mijn stage kreeg ik de kans evenementen zoals “De Dag van de Duitse taal’ mee te organiseren. Ook werd ik in de gelegenheid gesteld aan leerzame bijeenkomsten deel te nemen, zoals bijvoorbeeld het Graduiertenkolleg waarin verschillende promovendi hun projecten aan het publiek presenteren. Als stagiair bij de communicatieafdeling leerde ik hoe je korte en concrete teksten schrijft voor Twitter en/of Facebook, die elke week als een Geheimtip(p) worden gepubliceerd. Daarnaast deed ik veel research naar diverse onderwerpen. Bovendien hielp ik bij de voorbereidingen van de Duitse Filmweek die in samenwerking met de Haagse Hogeschool wordt georganiseerd. Wat ik zeer goed vind aan het DIA, is dat stagairs veel ruimte krijgen voor eigen ideeën en altijd op professionele wijze door ervaren collega’s worden begeleid. De sfeer bij het DIA is heel vriendelijk en iedereen voelt zich hier thuis. En last but not least: het is ook een goede plek voor iedereen die zijn/haar Duits wil verbeteren omdat je continu in contact bent met Duitse collega's."

Machiel Smit (2017)

 

"Tijdens mijn stageperiode bij het DIA waren er heel veel verschillende evenementen en activiteiten die het DIA organiseerde. Als stagiair bij de afdeling Communicatie betekent dit dat je bij bijna al deze activiteiten wel betrokken bent, wat mijn stage heel veelzijdig maakte. Zo hielp ik in mijn eerste maand al mee met de organisatie van de verkiezingsavond in Nieuwspoort in Den Haag. Het feit dat de Duitse verkiezingen voor de deur stonden betekende ook dat ik me veel bezighield met het nieuws rond dit onderwerp, waardoor ook mijn kennis over de Duitse politiek sterk verbeterd is tijdens mijn stage. Wat verder heel erg leuk was is dat ik heel erg betrokken was bij de organisatie van twee studiereizen naar Duitsland voor de master Duitslandstudies. Op één van deze reizen ben ik ook meegegaan. Ook op het DIA zelf ervaar ik de opgedane werkervaring als heel nuttig. De sfeer is goed en de samenwerking met andere afdelingen is prettig, wat belangrijk is omdat je als stagiair Communicatie eigenlijk met elke afdeling te maken krijgt".

 

Lisa Opitz (stage 2013): 

"Tijdens mijn stage bij de afdeling Communicatie deed ik mee aan de voorbereidingen voor de "Dag van de Duitse Taal" 2013. Dat betekende: Een leuke "mach mit!"-actie voor scholieren concipiëren en begeleiden met de "Actiegroep Duits", attent maken op deze actie, contact opnemen met scholen en leraren Duits in het hele land, en zorg dragen voor de informatiepakketten die op de Dag naar de scholen werden verstuurd. Wat ik heel leuk vond was dat ik al snel met eigen verantwoordelijkheid mocht werken en dat mijn opdrachten heel veelzijdig waren. De sfeer op het DIA is super aangenaam en door de nauwe samenwerking met de afdelingen Web en Onderwijs bevatte mijn stage eigenlijk veel meer dan "alleen" Communicatie. Ook was het voor mij echt interessant om aan de culturele evenementen van het DIA deel te nemen."


Elisabeth van der Heide (stage 2012):

"Mijn stageperiode bij het DIA stond vooral in het teken van de Dag van de Duitse Taal, die dat jaar (2012) voor het eerst georganiseerd werd. Als deel van de Actiegroep Duits was het DIA verantwoordelijk voor verschillende (landelijke) acties, waarbij het belang van de Duitse taal voor Nederland centraal stond. Ikzelf was hierbij onder meer verantwoordelijk voor het contact met scholen en bedrijven, die met eigen acties aan de dag bijdroegen. Zo werden er pakketten met onder andere posters en taalraadsels verstrekt, om tot eigen initiatief te inspireren en werd er een landelijke ballonnenactie georganiseerd, waar scholen zich voor aan konden melden. Naast de prettige samenwerking met de enthousiaste collega’s van het DIA vond ik vooral alle positieve reacties van zowel docenten als scholieren erg motiverend tijdens mijn stage."

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger