Stage Communicatie

Stage Communicatie
© Kim Krijnen

De afdeling Communicatie en Evenementen biedt regelmatig stageplekken aan. 

De stageplek

De medewerkers van de afdeling Communicatie en Evenementen zijn namens het DIA hét aanspreekpunt voor de pers en verantwoordelijk voor de instituutspubliciteit. Ze maken gebruik van onder meer Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en de algemene nieuwsbrief, die het DIA tien keer per jaar verstuurt.

De afdeling geeft het culturele (publieks-)programma vorm en organiseert lezingen en conferenties voor een breed publiek, maar ook specifieke bijeenkomsten voor experts.

Je doet tijdens je stage dan ook veel ervaring op met het realiseren van praktische zaken die te maken hebben met evenementenorganisatie, sociale media en het schrijven van teksten. Daarnaast zit je ‘bovenop en middenin’ de Duitse actualiteit.

Jouw taken

 • Ondersteuning bij het opzetten en doorvoeren van online / social media activiteiten
 • Bijhouden van de online agenda
 • Ondersteuning bij evenementen zoals lezingen en conferenties
 • Media-monitoring (bijhouden van publicaties over en van het DIA)
 • Persmateriaal (zoals persmappen) creëren en updaten
 • Doelgroepenonderzoek
 • Ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden

Wij bieden

 • Werkervaring binnen een klein en enthousiast team met veel verantwoordelijkheid en afwisseling
 • Een vergoeding: 250,00 euro per maand (bij 5 dagen per week, bij minder dagen naar rato berekend)
 • Veel ruimte voor eigen initiatieven en ideeën
 • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand verlof en krijgt voor studieverplichtingen uiteraard ook verlof

Jouw profiel

 • Belangstelling voor de Duitse maatschappij, politiek, cultuur en economie
 • Een relevante studie: passend bij onze thema’s, maar ook studenten uit de richtingen media, communicatie en eventmanagement kunnen reageren 
 • Affiniteit met het organiseren van evenementen en sociale media
 • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden
 • Praktisch, flexibel en nauwkeurig
 • Drie of vier dagen per week beschikbaar (voor de duur van min. 3 maanden)
 • Goede beheersing van de Duitse taal in woord en geschrift is een pre

 

Stuur je motivatie en CV naar:

Petra Schulze Göcking
p.schulzegocking(at)uva.nl
t 020-525 3690

 

 

 

Stagiaires vertellen:

Andrzej Morawski (2018)
"De stageperiode bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) was voor mij een leuke en interessante tijd waarin ik relevante ervaring heb opgedaan voor mijn toekomst. Tijdens mijn stage kreeg ik de kans evenementen zoals “De Dag van de Duitse taal’ mee te organiseren. Ook werd ik in de gelegenheid gesteld aan leerzame bijeenkomsten deel te nemen, zoals bijvoorbeeld het Graduiertenkolleg waarin verschillende promovendi hun projecten aan het publiek presenteren. Als stagiair bij de communicatieafdeling leerde ik hoe je korte en concrete teksten schrijft voor Twitter en/of Facebook, die elke week als een Geheimtip(p) worden gepubliceerd. Daarnaast deed ik veel research naar diverse onderwerpen. Bovendien hielp ik bij de voorbereidingen van de Duitse Filmweek die in samenwerking met de Haagse Hogeschool wordt georganiseerd. Wat ik zeer goed vind aan het DIA, is dat stagairs veel ruimte krijgen voor eigen ideeën en altijd op professionele wijze door ervaren collega’s worden begeleid. De sfeer bij het DIA is heel vriendelijk en iedereen voelt zich hier thuis. En last but not least: het is ook een goede plek voor iedereen die zijn/haar Duits wil verbeteren omdat je continu in contact bent met Duitse collega's."

Machiel Smit (2017)

 "Tijdens mijn stageperiode bij het DIA waren er heel veel verschillende evenementen en activiteiten die het DIA organiseerde. Als stagiair bij de afdeling Communicatie betekent dit dat je bij bijna al deze activiteiten wel betrokken bent, wat mijn stage heel veelzijdig maakte. Zo hielp ik in mijn eerste maand al mee met de organisatie van de verkiezingsavond in Nieuwspoort in Den Haag. Het feit dat de Duitse verkiezingen voor de deur stonden betekende ook dat ik me veel bezighield met het nieuws rond dit onderwerp, waardoor ook mijn kennis over de Duitse politiek sterk verbeterd is tijdens mijn stage. Wat verder heel erg leuk was is dat ik heel erg betrokken was bij de organisatie van twee studiereizen naar Duitsland voor de master Duitslandstudies. Op één van deze reizen ben ik ook meegegaan. Ook op het DIA zelf ervaar ik de opgedane werkervaring als heel nuttig. De sfeer is goed en de samenwerking met andere afdelingen is prettig, wat belangrijk is omdat je als stagiair Communicatie eigenlijk met elke afdeling te maken krijgt".

 

Lisa Opitz (stage 2013): 

"Tijdens mijn stage bij de afdeling Communicatie deed ik mee aan de voorbereidingen voor de "Dag van de Duitse Taal" 2013. Dat betekende: Een leuke "mach mit!"-actie voor scholieren concipiëren en begeleiden met de "Actiegroep Duits", attent maken op deze actie, contact opnemen met scholen en leraren Duits in het hele land, en zorg dragen voor de informatiepakketten die op de Dag naar de scholen werden verstuurd. Wat ik heel leuk vond was dat ik al snel met eigen verantwoordelijkheid mocht werken en dat mijn opdrachten heel veelzijdig waren. De sfeer op het DIA is super aangenaam en door de nauwe samenwerking met de afdelingen Web en Onderwijs bevatte mijn stage eigenlijk veel meer dan "alleen" Communicatie. Ook was het voor mij echt interessant om aan de culturele evenementen van het DIA deel te nemen."


Elisabeth van der Heide (stage 2012):

"Mijn stageperiode bij het DIA stond vooral in het teken van de Dag van de Duitse Taal, die dat jaar (2012) voor het eerst georganiseerd werd. Als deel van de Actiegroep Duits was het DIA verantwoordelijk voor verschillende (landelijke) acties, waarbij het belang van de Duitse taal voor Nederland centraal stond. Ikzelf was hierbij onder meer verantwoordelijk voor het contact met scholen en bedrijven, die met eigen acties aan de dag bijdroegen. Zo werden er pakketten met onder andere posters en taalraadsels verstrekt, om tot eigen initiatief te inspireren en werd er een landelijke ballonnenactie georganiseerd, waar scholen zich voor aan konden melden. Naast de prettige samenwerking met de enthousiaste collega’s van het DIA vond ik vooral alle positieve reacties van zowel docenten als scholieren erg motiverend tijdens mijn stage."

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger