Stage Communicatie

Stage Communicatie

De afdeling Pers en Communicatie zoekt momenteel een stagiair(e) die de afdeling vanaf september 2019 ondersteunt bij de dagelijkse werkzaamheden.

De stage
De medewerkers van de afdeling Pers en Communicatie zijn namens het DIA hét aanspreekpunt voor de pers en verantwoordelijk voor de publiciteit, onder meer via Twitter, Facebook, LinkedIn en de algemene nieuwsbrief, die het DIA tien keer per jaar verstuurt. Zij geven het culturele (publieks-)programma vorm en organiseren de breder opgezette lezingen en conferenties, maar ook specifieke bijeenkomsten voor experts. Je doet tijdens je stage dan ook veel ervaring op met praktische zaken zoals evenementenorganisatie, social media, teksten schrijven. Daarnaast zit  je bovenop de Duitse actualiteit.

Jouw taken

 • Assisteren bij het organiseren van evenementen, lezingen en conferenties
 • Bijhouden van de online agenda
 • Media-monitoring (bijhouden van publicaties over het DIA)
 • Persmateriaal (zoals persmappen) creëren en updaten
 • Doelgroepenonderzoek
 • Ondersteuning bij online activiteiten
 • Ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden

Wij bieden:

 • Werkervaring binnen een klein en enthousiast team met veel verantwoordelijkheid en afwisseling
 • Een vergoeding: 250,00 euro per maand (bij 5 dagen per week, bij minder dagen naar rato berekend). In principe geen reiskostenvergoeding
 • Veel ruimte voor eigen initiatieven en ideeën
 • Werktijden en -dagen in overleg; je hebt in ieder geval één dag per maand verlof en krijgt voor studieverplichtingen uiteraard ook verlof

Jouw profiel

 • Belangstelling voor de Duitse maatschappij, politiek en economie
 • Een relevante studie
 • Affiniteit met het organiseren van evenementen en social media
 • Goede communicatieve en schriftelijke vaardigheden
 • Praktisch, flexibel en nauwkeurig
 • Nog niet afgestudeerd (HBO of WO)
 • Drie of vier dagen per week beschikbaar (min. 3 maanden)
 • Basiskennis van HTML is een pre
 • Goede beheering van de Nederlandse taal in woord en geschrift

Stuur je motivatie en CV naar:

Denise Gehla
d.gehla(at)uva.nl
t 020-5253698 (niet op woensdag en vrijdag)
Stagiaires vertellen:

Andrzej Morawski (2018)
"De stageperiode bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) was voor mij een leuke en interessante tijd waarin ik relevante ervaring heb opgedaan voor mijn toekomst. Tijdens mijn stage kreeg ik de kans evenementen zoals “De Dag van de Duitse taal’ mee te organiseren. Ook werd ik in de gelegenheid gesteld aan leerzame bijeenkomsten deel te nemen, zoals bijvoorbeeld het Graduiertenkolleg waarin verschillende promovendi hun projecten aan het publiek presenteren. Als stagiair bij de communicatieafdeling leerde ik hoe je korte en concrete teksten schrijft voor Twitter en/of Facebook, die elke week als een Geheimtip(p) worden gepubliceerd. Daarnaast deed ik veel research naar diverse onderwerpen. Bovendien hielp ik bij de voorbereidingen van de Duitse Filmweek die in samenwerking met de Haagse Hogeschool wordt georganiseerd. Wat ik zeer goed vind aan het DIA, is dat stagairs veel ruimte krijgen voor eigen ideeën en altijd op professionele wijze door ervaren collega’s worden begeleid. De sfeer bij het DIA is heel vriendelijk en iedereen voelt zich hier thuis. En last but not least: het is ook een goede plek voor iedereen die zijn/haar Duits wil verbeteren omdat je continu in contact bent met Duitse collega's."

Machiel Smit (2017)

 "Tijdens mijn stageperiode bij het DIA waren er heel veel verschillende evenementen en activiteiten die het DIA organiseerde. Als stagiair bij de afdeling Communicatie betekent dit dat je bij bijna al deze activiteiten wel betrokken bent, wat mijn stage heel veelzijdig maakte. Zo hielp ik in mijn eerste maand al mee met de organisatie van de verkiezingsavond in Nieuwspoort in Den Haag. Het feit dat de Duitse verkiezingen voor de deur stonden betekende ook dat ik me veel bezighield met het nieuws rond dit onderwerp, waardoor ook mijn kennis over de Duitse politiek sterk verbeterd is tijdens mijn stage. Wat verder heel erg leuk was is dat ik heel erg betrokken was bij de organisatie van twee studiereizen naar Duitsland voor de master Duitslandstudies. Op één van deze reizen ben ik ook meegegaan. Ook op het DIA zelf ervaar ik de opgedane werkervaring als heel nuttig. De sfeer is goed en de samenwerking met andere afdelingen is prettig, wat belangrijk is omdat je als stagiair Communicatie eigenlijk met elke afdeling te maken krijgt".

 

Lisa Opitz (stage 2013): 

"Tijdens mijn stage bij de afdeling Communicatie deed ik mee aan de voorbereidingen voor de "Dag van de Duitse Taal" 2013. Dat betekende: Een leuke "mach mit!"-actie voor scholieren concipiëren en begeleiden met de "Actiegroep Duits", attent maken op deze actie, contact opnemen met scholen en leraren Duits in het hele land, en zorg dragen voor de informatiepakketten die op de Dag naar de scholen werden verstuurd. Wat ik heel leuk vond was dat ik al snel met eigen verantwoordelijkheid mocht werken en dat mijn opdrachten heel veelzijdig waren. De sfeer op het DIA is super aangenaam en door de nauwe samenwerking met de afdelingen Web en Onderwijs bevatte mijn stage eigenlijk veel meer dan "alleen" Communicatie. Ook was het voor mij echt interessant om aan de culturele evenementen van het DIA deel te nemen."


Elisabeth van der Heide (stage 2012):

"Mijn stageperiode bij het DIA stond vooral in het teken van de Dag van de Duitse Taal, die dat jaar (2012) voor het eerst georganiseerd werd. Als deel van de Actiegroep Duits was het DIA verantwoordelijk voor verschillende (landelijke) acties, waarbij het belang van de Duitse taal voor Nederland centraal stond. Ikzelf was hierbij onder meer verantwoordelijk voor het contact met scholen en bedrijven, die met eigen acties aan de dag bijdroegen. Zo werden er pakketten met onder andere posters en taalraadsels verstrekt, om tot eigen initiatief te inspireren en werd er een landelijke ballonnenactie georganiseerd, waar scholen zich voor aan konden melden. Naast de prettige samenwerking met de enthousiaste collega’s van het DIA vond ik vooral alle positieve reacties van zowel docenten als scholieren erg motiverend tijdens mijn stage."

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger