Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31 (0)20 525 1554

Lynn Stroo is historicus en redacteur voor Duitslandweb. Ze deed een opleiding journalistiek en studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. 

Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West, het Historisch Nieuwsblad en Maarten!. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis, herinneringscultuur en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

2024:

  • Over het nazi-verleden van de Duitse koekjesfabrikant Bahlsen bij het Vlaamse radioprogramma 'De wereld vandaag', radio 1 (BE) (21 augustus 2024) 
  • Over de boerenprotesten in Duitsland bij NU.nl (31 januari 2024)
  • Waarom in heel Duitsland boeren de straat opgaan, uitlegvideo van NU.nl over de boerenprotesten in Duitsland (8 januari 2024)

2023:

  • Over de boerenprotesten in Berlijn bij het NOS radionieuws, NPO Radio1, vanaf 1:03:17 (18-12-2023)
  • Over de Kulturpass in Duitsland voor alle 18-jarigen bij Met het Oog op Morgen, NPO Radio 1 (13 juni 2023)

2022:

  • Over waarom het Oktoberfest plaatsvindt in september. Bij de podcast Alledaagse Vragen, NPO Radio1 (7 oktober 2022)

2020:

  • Over het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en hoe dat in Duitsland wordt herdacht. Bij De Ochtend, VRT Radio (8-5-2020)
  • Over het Verdrag van Versailles, dat 100 jaar geleden van kracht werd. Bij het NOS Radio 1 Journaal (10-1-2020, vanaf 6.41 uur)

2019:

  • Over de oud-adellijke familie Hohenzollern die bezittingen van de staat terugeist. Bij OVT, NPO Radio1 (15-12-2019)
  • Over de ruzie tussen de oud-adellijke familie Hohenzollern en de Duitse overheid, NOS Radio 1 Journaal, (9-12-2019)
  • Over het belang en de schoonheid van Duitsland. Bij Studio Haagse Bluf, Omroep West v.a. 37:50 min (29-8-2019) 
  • Over het belang van de Duitse taal bij Nieuws en Co op NPO Radio 1 (7-8-2019)

Berlijn viert 'Mauerfall' in onzekere tijden

Achtergrond - 11 november 2024 - Auteur: Lynn Stroo Berlijn viert 'Mauerfall' in onzekere tijden
‘Houd de vrijheid hoog!’, dat was het thema waarmee Berlijn afgelopen weekend stilstond bij de val van de Muur, precies 35 jaar geleden. De voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn werd gemarkeerd met vijfduizend protestborden. De boodschap aan de bezoekers was duidelijk: vrede en vrijheid staan onder druk, merkte Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo in Berlijn op. 

Lees meer

DDR-zomerkamp tot leven gewekt voor scholieren

Achtergrond - 21 oktober 2024 - Auteur: Lynn Stroo DDR-zomerkamp tot leven gewekt voor scholieren
Hoe ging het eraan toe in de DDR? Binnenkort kunnen middelbare scholieren dat in de klas ervaren door een VR-bril op te zetten. In de virtual reality wanen ze zich in een Oost-Duits vakantiekamp in 1978, waar ze dilemma’s en ervaringen van ooggetuigen voorgeschoteld krijgen. “Op het eerste gezicht is het een gezellig jeugdkamp, maar gaandeweg komen er barsten in dat vrolijke beeld.”

Lees meer

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Achtergrond - 25 september 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Saul Kennedie Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Veel bier, Beierse klederdracht en genoeg te eten: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Op dit jaarlijkse bierfeest dat doordrongen is van Beierse tradities komen miljoenen mensen af. Hoewel de naam doet vermoeden dat de festiviteiten in oktober plaatsvinden, wordt het feest toch vooral in september gevierd. Waarom is dat zo?

Lees meer

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Achtergrond - 20 september 2024 - Auteur: Lynn Stroo Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?
Er is geen eiland waar Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. Er komen zoveel Duitse toeristen, dat het Spaanse Mallorca ook wel de ‘zeventiende deelstaat van Duitsland’ wordt genoemd, tot ongenoegen van veel eilandbewoners. Er zijn Duitse bars, Duitse restaurants, Duitse straatnamen en zelfs een Duitstalige krant. Hoe is dat ontstaan?

Lees meer

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Achtergrond - 29 augustus 2024 - Auteur: Lynn Stroo Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Wie aan de kolonie Suriname denkt, denkt daarbij waarschijnlijk aan Nederland en niet aan Duitsland. Toch wisten tal van Duitsers vanaf de zeventiende tot de negentiende eeuw mee te liften op het koloniale succes en hun stempel te drukken op het Zuid-Amerikaanse land. Brieven en reisverslagen die zij naar huis schreven zijn een rijke bron voor onderzoekers. “Suriname is zo verbonden met Duitsland, dat is nauwelijks te bevatten.”

Lees meer

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Achtergrond - 15 augustus 2024 - Auteur: Lynn Stroo Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?
Vertragingen, overvolle treinen, defecten en uitval: wie momenteel met de trein door Duitsland reist komt hier waarschijnlijk niet onderuit. Vanaf deze zomer is er zelfs nog meer hinder door grootschalige werkzaamheden. Wat is er aan de hand bij het Duitse spoor?

Lees meer

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Achtergrond - 4 juli 2024 - Auteur: Lynn Stroo Israël-kritiek is taboe in Duitsland
Een gymnasium in Berlijn heeft de diploma-uitreiking deze vrijdag afgezegd uit vrees voor pro-Palestijns protest door de leerlingen. Ongeveer de helft van de leerlingen had aangegeven tijdens de uitreiking een statement voor het Palestijnse leed te willen maken. Dat ging de school te ver. Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten.

Lees meer

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Achtergrond - 18 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo EK 2024: Duitse voetbalwoorden
Schwalbe, Tor en Abseits zijn misschien al bekende voetbalwoorden, maar wat bedoelt een Duitser eigenlijk met Heim-EM of Bananenflanke? En hoe zit het met dat Sommermärchen, waar Duitsland tijdens dit Europees kampioenschap voetbal zo op hoopt? We hebben de belangrijkste en opvallendste voetbalwoorden op een rijtje gezet. 

Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Achtergrond - 13 juni 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Nadat de laatste Duitse keizer Wilhelm II Duitsland in 1918 was ontvlucht en zich in Nederland had gevestigd, liet hij zijn bezittingen nareizen. 64 Treinwagons vol, een fractie van wat hij ooit bezat. Hoeveel koloniale objecten zaten daartussen? En wat zeggen die over Duitslands gewelddadige optreden in zijn koloniën, toen Wilhelm II keizer was? Museum Huis Doorn en de Universiteit Utrecht begonnen een onderzoek. Ruim anderhalf jaar later krijgt het beeld vorm: “De keizer was meer geïnteresseerd in kolonialisme dan eerder werd gedacht.”

Lees meer

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Achtergrond - 2 mei 2024 - Auteur: Lynn Stroo ‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Adolf Hitler werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog hard aan de verwezenlijking van één van zijn dromen: een eigen Führermuseum vol kunst. Ook andere hooggeplaatste nazi’s hadden omvangrijke kunstverzamelingen. Daarvoor werden honderdduizenden waardevolle werken gestolen, vooral van Joden. Ruim tachtig jaar later zijn nog veel objecten niet terug bij de oorspronkelijke eigenaren of hun nazaten. De Duitse regering kwam onlangs met hervormingen om de restitutie van nazi-roofkunst te verbeteren. Maar volgens Simon Goodman, op zoek naar de bezittingen van zijn familie, is dat niet genoeg. “Duitsland is veel te laat.”

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger