Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5251554

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journaliste en historica en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. Eerder werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West en het Historisch Nieuwsblad. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Achtergrond - 17 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied. Waarom voert Duitsland deze controles uit?

Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Achtergrond - 15 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij
Wie in het Duitse openbaar vervoer meermaals gepakt wordt zonder geldig vervoersbewijs of de boete voor zwartrijden niet betaalt, kan in de cel belanden. Het Freiheitsfonds strijdt tegen dit beleid en wil vandaag zoveel mogelijk zwartrijders in één keer uit de gevangenis vrijkopen.

Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Achtergrond - 8 maart 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg, Wiebke Pittlik Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen
Vrouwen in Duitsland krijgen minder betaald, ontvangen minder pensioen, bekleden minder leidinggevende functies en voelen veel druk om minder te werken omwille van de kinderen. Vandaag, woensdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag en er is nog genoeg werk aan de winkel.

Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Achtergrond - 27 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Een bijzondere ochtend was het vrijdag in de Bondsdag. Voor het eerst werden tijdens de jaarlijkse Holocaust-herdenking slachtoffers herdacht die vanwege hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn vervolgd. De verscheidenheid aan mensen en genodigden die de plechtigheid bijwoonden, gaven kleur aan het grauwe en regenachtige Berlijn.

Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Achtergrond - 26 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Dat Duitsland veertien Leopard-2 gevechtstanks aan Oekraïne gaat leveren, is niet verrassend, zegt Markus Kaim, specialist veiligheidspolitiek bij de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) in Berlijn; een belangrijke denktank die de Duitse politiek adviseert over veiligheidskwesties. Duitslandweb-redacteur Lynn Stroo bezocht Kaim woensdag samen met een groep studenten. Het nieuws over de tanks was net bekend, en Kaim duidde de Duitse strategie.

Lees meer

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Achtergrond - 19 januari 2023 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Vooruitblik: Duitsland in 2023
De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s in Duitsland blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. En vanaf het voorjaar krijgen Duitse jongeren een Kulturpass met een tegoed voor boeken, theater- en concertbezoeken. Een overzicht van Duitsland in 2023.

Lees meer

‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’

Achtergrond - 17 januari 2023 - Auteur: Lynn Stroo ‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’
Hebben de Hohenzollern, Duitslands belangrijkste adellijke familie, Adolf Hitler aan de macht geholpen? Over die vraag wordt in Duitsland al jaren fel getwist. Het antwoord is van groot belang voor de uitkomst van een juridische strijd tussen de familie en de staat over de teruggave van kastelen en andere kostbaarheden. “Met hun symbolische kapitaal en brede netwerken hebben ze het naziregime zeker geholpen”, stelt de Duitse historicus Stephan Malinowski.

Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Achtergrond - 9 december 2022 - Auteur: Lynn Stroo Waarom Prinz Reuß geen echte prins is
Heinrich XIII. Prinz Reuß; deze naam dook woensdag overal op in het nieuws. Hij werd samen met 24 anderen gearresteerd omdat hij plannen zou hebben om een staatsgreep in Duitsland te plegen. Wanneer dat zou lukken, zou Heinrich XIII. Prinz Reuß het hoofd worden van de nieuwe machtsorde. Zijn ‘prins’-titel baarde opzien. Waar staat die voor in de republiek Duitsland?

Lees meer

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Achtergrond - 5 december 2022 - Auteur: Lynn Stroo Scholz na één jaar positief, burgers niet
Het eerste jaar van de Ampelkoalition onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz zit er bijna op. “Een jaar dat werd getekend door Ruslands wrede oorlog tegen Oekraïne”, blikt Scholz terug in zijn wekelijkse video-update. De bondskanselier maakt een positieve balans op van het werk van zijn regering. De Duitse burgers en de industrie zien dat anders.

Lees meer

Onderduikroman confronteert Duitsers alsnog

Achtergrond - 21 november 2022 - Auteur: Lynn Stroo Onderduikroman confronteert Duitsers alsnog
Bijna tachtig jaar bleef het grotendeels ongelezen: het manuscript dat de Duits-joodse Grete Weil in de winter van 1944/45 schreef op haar Amsterdamse onderduikadres. Na de oorlog wilde de schrijfster niets liever dan haar roman uitgeven, maar in Duitsland was geen animo. “Schandalig”, vindt de Duitse literatuurwetenschapper Ingvild Richardsen. Zij ontdekte het manuscript in een archief.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger