Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journaliste en historica en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. De afgelopen jaren werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West en het Historisch Nieuwsblad. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp

Achtergrond - 14 januari 2021 - Auteur: Lynn Stroo Duitse scholen huiverig voor Teams en Whatsapp
Voor veel scholieren in Duitsland stond de week na de kerstvakantie niet in het teken van aardrijkskunde, rekenen of geschiedenis, maar van technische mankementen. Omdat de meeste scholen tijdens de strikte lockdown de deuren gesloten houden, zijn de leerlingen aangewezen op krakkemikkig digitaal thuisonderwijs.
Lees meer

Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel

Achtergrond - 7 januari 2021 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2021: Einde tijdperk-Merkel
Duitsland staat aan het begin van een spannend jaar. Na 16 jaar zwaait Angela Merkel af als kanselier. In ‘Superwahljahr’ 2021 zijn de ogen vooral gericht op de Bondsdagverkiezingen in september, maar er staan ook zes deelstaatverkiezingen op het programma, die voor veel politiek spektakel kunnen zorgen. De coronapandemie zal zijn stempel ook op dit jaar drukken, wat vooruitkijken nog lastiger maakt dan het toch al is. Maar toch: een vooruitblik.
Lees meer

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

Achtergrond - 23 december 2020 - Auteur: Lynn Stroo 75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag
2020 moest een bijzonder jaar worden, waarin Duitsland en Nederland zouden stilstaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’ en bevrijding. Stil werd het, want door de coronapandemie ging een streep door talloze evenementen. De gezamenlijkheid waar het jubileumprogramma bol van stond, maakte plaats voor individueel en digitaal herdenken. Een terugblik.
Lees meer

Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'

Achtergrond - 17 december 2020 - Auteur: Lynn Stroo Politiesamenwerking: 'Heel veel werk aan plofkraken'
Illegaal vuurwerk, drugs, vuurwapens, autodiefstallen en plofkraken: de Nederlandse en Duitse politie hebben hun handen vol aan criminaliteit in de grensstreek. Corona zorgt voor nieuwe problemen. Gert Rademaker van de Nationale Politie licht toe hoe Duitsland en Nederland samenwerken.
Lees meer

Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn

Achtergrond - 24 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Hohenzollern-prins maakte aanspraak op Huis Doorn
Het hoofd van de Duitse familie Hohenzollern heeft in 2014 aanspraak gemaakt op Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Dat blijkt uit documenten die deze maand openbaar zijn gemaakt. Berichten dat de nazaten van Wilhelm II het huis claimen zijn niet nieuw, maar de documenten bevestigen nu dat de Nederlandse overheid onderhandelde met de Hohenzollerns.
Lees meer

Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’

Achtergrond - 19 november 2020 - Auteur: Lynn Stroo Legersamenwerking: ‘De vraag is niet of, maar hoe?’
De samenwerking van Duitse en Nederlandse militairen in de Duitse 1. Pantserdivisie is ontegenzeglijk bijzonder, maar gaat niet altijd vanzelf. Behalve technische en organisatorische aspecten spelen ook cultuurverschillen een rol. “Daar hadden we niet zoveel verstand van”, zegt Martin Wijnen, luitenant-generaal van de Koninklijke Landmacht. Samen met de Duitse landmacht gaf zijn organisatie de Rijksuniversiteit Groningen de opdracht deze culturele aspecten te onderzoeken.
Lees meer

De worst van Adenauer

Columns - 20 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo De worst van Adenauer
“Zou jij een sojaschijf kopen?” vraagt een jongen aan zijn vriend bij de toonbank van de snackbar. Zijn metgezel kijkt glazig. “Dit mag straks geen vegaburger meer heten”, en de jongen zwaait met een vegetarische hamburger in de lucht. “Bizar toch?”
Lees meer

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler
Hoe stond ex-keizer Wilhelm II tegenover het nationaalsocialisme? Die vraag stelden bezoekers van Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer, zó vaak, dat het museum besloot er een tentoonstelling over te maken. Die laat zien hoezeer de keizerlijke familie worstelde met het verlies van haar macht. “Keizer Wilhelm II hoopte dat Hitler de monarchie in Duitsland zou terugbrengen.”
Lees meer

Strijd om de Duitse camping

Columns - 1 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Strijd om de Duitse camping
Het is voor ons vaste prik: op vakantie in september. Een stuk rustiger dan in de zomervakantie en vaak nog mooi weer. Daar hopen we ook dit jaar op. De weerapp voorspelt een rij zonnetjes met hoge temperaturen. Perfecte omstandigheden voor de Zuid-Duitse Alpenroute met onze nieuwe, oude camper.
Lees meer

Duitsland vreest derde droge zomer op rij

Achtergrond - 8 juni 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitsland vreest derde droge zomer op rij
Zonovergoten dagen en nauwelijks een spatje regen: Duitsland beleeft tot nu toe één van zonnigste lentes sinds het begin van de weermeting. Maar het mooie weer heeft een keerzijde: de grond is veel te droog en de oogsten vallen tegen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger