Lynn Stroo
Redacteur Duitslandweb

Lynn Stroo
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
l.m.stroo@uva.nl
+31(0)20 - 5253695

Lynn Stroo is redacteur voor Duitslandweb. Ze is journaliste en historica en studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Albert-Ludwig Universität in Freiburg. Aan de Universiteit van Amsterdam deed ze de master Duitslandstudies. De afgelopen jaren werkte ze als freelance journalist voor de NOS, Omroep West en het Historisch Nieuwsblad. Ze schrijft het liefst over moderne Duitse geschiedenis en de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

De worst van Adenauer

Columns - 20 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo De worst van Adenauer
“Zou jij een sojaschijf kopen?” vraagt een jongen aan zijn vriend bij de toonbank van de snackbar. Zijn metgezel kijkt glazig. “Dit mag straks geen vegaburger meer heten”, en de jongen zwaait met een vegetarische hamburger in de lucht. “Bizar toch?”
Lees meer

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler

Achtergrond - 15 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler
Hoe stond ex-keizer Wilhelm II tegenover het nationaalsocialisme? Die vraag stelden bezoekers van Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer, zó vaak, dat het museum besloot er een tentoonstelling over te maken. Die laat zien hoezeer de keizerlijke familie worstelde met het verlies van haar macht. “Keizer Wilhelm II hoopte dat Hitler de monarchie in Duitsland zou terugbrengen.”
Lees meer

Strijd om de Duitse camping

Columns - 1 oktober 2020 - Auteur: Lynn Stroo Strijd om de Duitse camping
Het is voor ons vaste prik: op vakantie in september. Een stuk rustiger dan in de zomervakantie en vaak nog mooi weer. Daar hopen we ook dit jaar op. De weerapp voorspelt een rij zonnetjes met hoge temperaturen. Perfecte omstandigheden voor de Zuid-Duitse Alpenroute met onze nieuwe, oude camper.
Lees meer

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Achtergrond - 28 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen
Het zou dit jaar groots worden gevierd, de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven, een van de meest gespeelde componisten aller tijden. Maar het coronavirus zette een streep door veel feestelijkheden. Veel grote concerten en evenementen worden nu doorgeschoven naar 2021. Beethoven brengt dit jaar iets anders: verbroedering in tijden van isolatie.
Lees meer

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

Achtergrond - 7 mei 2020 - Auteur: Lynn Stroo 8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?
In Duitsland wordt vrijdag 8 mei stilgestaan bij 75 jaar ‘Kriegsende’, de dag waarop in 1945 de Wehrmacht capituleerde. Sinds 1985 wordt die datum in Duitsland steeds meer gezien als een dag van bevrijding van Hitlers naziregime. Maar op de term ‘bevrijding’ is ook kritiek.
Lees meer

Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’

Achtergrond - 28 april 2020 - Auteur: Lynn Stroo Digitaal promoveren: ‘Ik zit alleen aan de keukentafel’
Al jaren keek politicoloog Afke Groen uit naar het moment waarop ze in een grote zaal vol publiek haar proefschrift mocht verdedigen. Op 24 april was het zover, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De promotie ging afgelopen vrijdag wel door, maar dan digitaal. “Voor de zekerheid heb ik mijn internetabonnement geüpgraded”.
Lees meer

#Zuhause: Homeoffice, hoe dan?

Columns - 24 april 2020 - Auteur: Lynn Stroo #Zuhause: Homeoffice, hoe dan?
Een golf Engelse woorden spoelt deze weken over ons heen. ‘Flatten the curve’, ‘social distancing’, ‘homeschooling’ en ‘videocalls’. En hoewel bondskanselier Merkel vaak trouw blijft aan haar eigen taal (“Die Kurve ist flacher geworden”) nemen Duitse media de nieuwe coronataal gretig over. Opvallend voor een land dat bekend staat om nasynchroniseren.
Lees meer

Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek

Achtergrond - 9 april 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitse cultuursector heeft het zwaar zonder publiek
Musea zijn gesloten, theaters dicht en concerten geannuleerd: het coronavirus raakt de Duitse cultuursector snoeihard. In Duitsland ontstaan allerlei initiatieven om de creatieve sector te steunen. Tegelijkertijd is er kritiek op de noodhulpmaatregelen van de overheid voor ondernemers in de creatieve branche.
Lees meer

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Achtergrond - 27 maart 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog
Mondkapjes, beschermende kleding en desinfectiemiddelen: het zijn de meest gewilde producten in de coronacrisis. Duitsland doet er net als andere landen alles aan om de voorraden bij zorgverleners op peil te houden. Een in allerijl verkondigd - en alweer opgeheven- exportverbod deed Nederland opschrikken. Nederland heeft zelf geen fabriek die mondkapjes maakt en is daarvoor afhankelijk van import.
Lees meer

Duitse cultuurtips voor thuiszitters

Achtergrond - 25 maart 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitse cultuurtips voor thuiszitters
Aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Duitslandweb biedt een overzicht van Duitse online concerten, museumtours, podcasts, tv-series en (luister)boeken, tips om Duits te leren en colleges over Duitsland en Duitse literatuur, die je allemaal vanuit je luie stoel kunt beleven. Aanvullingen zijn van harte welkom via het reactieveld onderaan dit artikel!
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger