Duitslandweb logo Duitslandweb

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Wat je altijd over Duitsland wilde weten maar nooit durfde te vragen

Achtergrond - 25 september 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Saul Kennedie

Veel bier, Beierse klederdracht en genoeg te eten: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Op dit jaarlijkse bierfeest dat doordrongen is van Beierse tradities komen miljoenen mensen af. Hoewel de naam doet vermoeden dat de festiviteiten in oktober plaatsvinden, wordt het feest toch vooral in september gevierd. Waarom is dat zo?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
© DIA/Anja Koopman
Oktoberfest 2018

Het Oktoberfest is een van de grootste volksfeesten ter wereld. Vorig jaar kwamen er 7,2 miljoen mensen op af. De Wiesn, zoals het feest in Beieren wordt genoemd, staat bol van traditie, veel mensen verschijnen in traditionele Beierse klederdracht zoals Lederhosen en Dirndl. Met de woorden ‘O'zapft is!’ slaat de burgemeester van München elk jaar op de eerste zaterdag na 15 september het eerste bier aan.

Alles draait op dit evenement om bier: per jaar gaat er zo’n 7,5 miljoen liter doorheen. Al het bier komt uit München en wordt vooral geschonken in pullen van 1 liter. Traditiegetrouw vindt het feest plaats op de Theresienwiese, een festivalterrein zo groot als 84 voetbalvelden, net buiten het centrum. 

Sinds de eerste editie ruim 200 jaar geleden is het volksfeest nooit verplaatst. In 1810 werd er ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Lodewijk van Beieren en Theresia van Saksen-Hildburghausen tussen 12 en 17 oktober een feest gevierd. Een van de hoogtepunten was de paardenrace met veel publiek, waarmee het feest werd afgesloten. Het werd zo’n succes, dat besloten werd om voortaan elk jaar in oktober een meerdaags volksfeest op de Theresienwiese te organiseren, met drank, eten en traditionele muziek.

Waarom betalen Duitsers nog vaak met contant geld? Waarom mag je op de Duitse Autobahn zo hard rijden? In de serie ‘Warum, wieso?’ zoeken we antwoorden op vragen over Duitse eigenaardigheden.

Sneeuwstorm

Het feest vond vooral in de openlucht plaats en dat kan in München, dat aan de voet van de Alpen ligt, in oktober best koud zijn. In 1828 riep een groep mensen op het feest met een paar weken te vervroegen, omdat er dan meer kans is op mooi weer. Ook is het in september langer licht. Een jaar later bleken de klachten niet ongegrond, toen het Oktoberfest werd getroffen door een sneeuwstorm. Ondanks het protest besloten de Beierse autoriteiten pas in 1904 het volksfeest naar september te verhuizen. In de loop van de tijd is het Oktoberfest steeds iets vervroegd. Tegenwoordig begint het feest half september

In de reglementen staat dat het feest moet beginnen op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Dit jaar vindt het Oktoberfest van 21 september tot en met 6 oktober plaats. Uit alle werelddelen komen mensen naar München om het feest mee te vieren. Zoveel mensen op een plek vraagt ook om voldoende veiligheidsmaatregelen. 

Extra veiligheidsmaatregelen

Dit jaar zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, vooral door recente aanslagen. Bij een mesaanval in Mannheim kwam in mei een politieagent om het leven, in Solingen stak in september een asielzoeker in op mensen in tijdens een feest op een marktplein en vielen drie doden. In het centrum van München schoot de politie begin september een gewapende man dood die op agenten had geschoten. De veiligheidsdiensten hebben geen specifieke aanwijzingen voor een aanslag op het Oktoberfest, de extra veiligheidsmaatregelen worden uit voorzorg genomen, net als op het EK voetbal afgelopen zomer in Duitsland. 

Op de Theresienwiese is dit keer extra beveiligingspersoneel aanwezig. Bezoekers worden bij het naar binnen gaan steekproefsgewijs gecontroleerd met metaaldetectoren en biertenthouders gaan strenger controleren wie er binnenkomt. Dit komt bovenop de maatregelen die de afgelopen jaren al werden ingevoerd, zoals een verbod op grote tassen en steek- en stootwapens. Ook is er net als voorgaande jaren voor vrouwen een safe zone ingericht. Bij deze helpdesk op het terrein kunnen vrouwen bij acute nood terecht. 

‘Vreedzaam, vol en zonnig.’ Zo verliep het eerste weekend van het Oktoberfest, meldt de nieuwssite Bayerischer Rundfunk. Traditiegetrouw rennen de eerste bezoekers de Wiese op om de beste plekken te bemachtigen. De vrees was dat dit door de extra veiligheidsmaatregelen niet door zou gaan. Maar dat viel mee, de traditie ging gewoon door. Het evenement trok het eerste weekend al 1 miljoen bezoekers en het septemberweer was prachtig. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?

Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger