Duitslandweb logo Duitslandweb

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?
Wat je altijd al over Duitsland wilde weten maar nooit durfde te vragen

Achtergrond - 16 maart 2021 - Auteurs: Lynn Stroo, Jesse Oude Egberink

Wie wel eens een Duits visitekaartje heeft gezien, weet dat daar nog dikwijls een faxnummer op prijkt. Faxen, het versturen van documenten via de telefoonlijn, is bij ons al jaren geleden uit de gratie geraakt. In Duitsland is het juist een veelgebruikt communicatiemiddel. Waarom?

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?
© Pittigrilli Wikipedia CC BY-SA 4.0

Een technologische sensatie was het, toen Deutsche Bundespost in 1979 met de faxservice kwam. De gebruiker voerde een document in en koos een nummer. Binnen enkele seconden werd de informatie verzonden en afgeleverd in het faxapparaat van de ontvanger. Na al die jaren is het nog steeds een belangrijk communicatiemiddel in Duitsland. Tweederde van de ondernemingen verstuurt nog regelmatig faxen, zo bleek uit een rondvraag van IT-branchevereniging Bitkom in 2018. De fax staat volgens het magazine Wirtschaftswoche symbool voor de houding van ‘Faxrepubliek’ Duitsland: "Men wantrouwt het nieuwe, houdt van het beproefde en maakt zich altijd zorgen over de veiligheid."

Zekerheid en betrouwbaarheid lijken voor Duitsers inderdaad de belangrijkste argumenten in dit verhaal. Fax-gebruikers krijgen een bevestiging wanneer een bericht is overgekomen. Faxen blijven niet in de spambox hangen. Ze zijn minder gevoelig voor hackers en in tegenstelling tot e-mail ook niet manipuleerbaar. Wanneer een poging wordt gedaan om een fax te onderscheppen, wordt de zending afgebroken. 

Medische gegevens

In de zakenwereld worden handtekeningen op gefaxte documenten als juridisch geldig beschouwd. Opdrachtbevestigingen versturen veel Duitse bedrijven daarom per fax.

In de medische wereld wordt de fax veel gebruikt om vertrouwelijke medische gegevens te versturen. In geen andere sector wordt nog zoveel gefaxt als in de gezondheidszorg, zei de Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) spottend toen hij in 2018 aantrad. Dat blijkt wederom tijdens de huidige coronapandemie. De positieve labuitslagen van coronatesten gaan gedeeltelijk nog per fax naar de Gesundheitsämter (het Duitse equivalent van de GGD's). Daar worden ze handmatig in de systemen ingevoerd en doorgestuurd naar het Robert Koch-Institut, die het aantal coronabesmettingen landelijk bijhoudt.

Waarom betalen Duitsers nog vaak met contant geld? Waarom mag je op de Duitse Autobahn zo hard rijden? In de serie ‘Warum, wieso?’ zoeken we antwoorden op vragen over Duitse eigenaardigheden.

Positieve testuitslagen moesten per 1 januari dit jaar alleen digitaal worden verwerkt, besloot Spahn in 2020. Op die manier kan een keten van infecties sneller opgespoord en onderbroken worden, aldus de minister. Maar door problemen met het invoeren van de digitale systemen bij alle gemeentelijke Gesundheitsämter “bestrijdt het merendeel van de kantoren de coronapandemie nog steeds op een analoge manier”, schreef Deutsche Welle eind januari, “met pen, papier en fax.”   

De fax zal niet zomaar uit Duitsland verdwijnen, verwacht Bitkom. “Doordat veel bedrijven faxen, zijn ze in zekere mate ook van elkaar afhankelijk”. Toch is de verkoop van de klassieke faxapparaten de afgelopen decennia flink gedaald, schreef Wirtschaftswoche in een uitgebreid artikel over de fax in 2018. In plaats daarvan bestellen bedrijven en autoriteiten nu multifunctionele apparaten die kunnen printen, kopiëren, scannen én faxen.

Bondsdag schaft fax af

Dat de fax een ouderwets communicatiemiddel begint te worden, weten ze in Duitsland ook wel. “Het heeft lang geduurd, zeer lang, maar nu is het zover”, schreef de Süddeutsche Zeitung half januari, toen de Bondsdag bekendmaakte de fax in de ban te doen. De 1600 apparaten in het parlementsgebouw worden na de Bondsdagverkiezingen dit najaar buiten werking gesteld. “Het parlement heeft erkend dat er modernere technologie is voor communicatie”, aldus de krant.

Aanleiding voor het afschaffen van de fax is de vernieuwing van het telefoonsysteem in de Bondsdag. Dat stamt nog uit de tijd dat het parlement na de Duitse eenwording van Bonn naar Berlijn verhuisde in 1999. De 1600 faxapparaten zijn niet direct op het telefoonnet, maar op dat telefoonsysteem aangesloten. De nieuwe telefoons zullen deze aansluiting niet meer hebben. Het nieuws veroorzaakte hilariteit op sociale media, ook bij Duitse politici. “Goed nieuws! De Bondsdag komt aan in de 21ste eeuw”, tweette Marco Buschmann van de FDP met een aantal smileys.

Als de parlementsleden in de toekomst nog een faxmachine op hun kantoor willen, moeten ze die met een eigen lijn op het telefoonnet aansluiten. Maar misschien is het makkelijker om hun visitekaartjes alvast aan te passen.

Reacties

MC - 26 maart 2021 11:37

Warum sollte man auch nicht etwas, das sich bewährt hat, weiterhin anwenden?
Veränderung nur der Veränderung wegen? Nein, danke.
Digitalisierung bringt eben nicht immer das Heil, das man verspricht/erwartet.
Man sollte sich der Vernunft bedienen. (Kant)
....die Deutschen sind weniger schnelllebig.
In NL kann man schnell was durchdrücken (Gesetze, Veränderungen, Reformen) im Gegensatz zu DE.

Reageer
Ed Bruynzeels MC - 29 maart 2021 09:11

In de reactie van MC vind ik een bevestiging van mijn opmerkingen d.d. 17 maart.
Het gebruik van email ipv fax bespaart veel papier en evt. inkt. Faxpapier met thermische inkt behoort tot het restafval. De meeste faxberichten worden weer digitaal opgeslagen dmv van scannen. Thermisch faxpapier verliest op korte termijn zijn leesbaarheid en wordt daarom vaak gekopieerd voor gebruik in een fysiek archief. Emailen bespaart dus energie, grondstoffen en tijd. Over Vernunft gesproken.

Ed Bruynzeels - 17 maart 2021 18:06

De fax: het symbool van Duitse behoudzucht en zuinigheid. Je gebruikt iets zolang totdat het niet meer functioneert. Bij menig particulier, bedrijf en ook artsenpraktijk e.d. zijn ze er nog: de matrixprinter, het isdn-modem en de beeldschermbak. De zuinige staat en telkombedrijven investeren matig in glaskabel. En als hij er ligt, dan zijn de eindgebruikers in de laatste honderden meters nog op het oude telefoonnet aangewezen met max. 100Mb snelheid als ze geluk hebben.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.


Lees meer

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.


Lees meer

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.


Lees meer

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger