Zeithistorische Perspektiven: Christine Gundermann
Die versöhnten Bürger? Der Zweite Weltkrieg in deutsch-niederländischen kommunalen Netzwerken

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 31 maart 2014 om 17:00 uur
Locatie: Goethe Institut, Herengracht 470, Amsterdam.
Informatie: Voertaal Duits. Aanmelden via k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis

Er is de laatste decennia altijd veel te doen geweest omtrent de moeizame Duits-Nederlandse relaties na de Tweede Wereldoorlog. Maar los van stereotypen en politieke crises kwamen er vanuit beide samenlevingen steeds allerlei initiatieven om de betrekkingen te verbeteren. Daarbij speelde de Tweede Wereldoorlog weliswaar een zichtbare rol, maar lang niet altijd bepalend. Christine Gundermann onderzoekt zulke maatschappelijke ontmoetingen op gemeentelijk niveau. Aan de hand van de partnersteden Rotterdam-Keulen en de eerste Duits-Nederlandse Euregio laat zij zien hier een bepaalde herinneringscultuur ontstond, waarin Duitse en Nederlandse burgers vanaf de jaren tachtig gemeenschappelijke herdenkingen hielden. Zo kon de civil society speelruimtes gebruiken die voor politici van beide landen gesloten bleven.

Dr. Christine Gundermann (Dresden) is specialist op het gebied van Public History en promoveerde vorig jaar aan de Freie Universität Berlin op het thema 'Die versöhnten Bürger. Der Zweite Weltkrieg in deutsch-niederländischen Begegnungen 1945-2000.' Gundermann is mede-oprichter van de Werkgroep Duits-Nederlandse Geschiedenis.

Lees ook op Duitslandweb: De Lezing: Lokale contacten herdenken samen

Zeithistorische Perspektiven
De reeks 'Zeithistorische Perspektiven' is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger