Discussie: 'Presence. A key term for the humanities?'

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 27 mei 2010 om 14:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Organisatie: Goethe-Institut Amsterdam, ASCA (UvA), Instituut voor Cultuur en Geschiedenis (UvA) en Duitsland Instituut Amsterdam

Hans Ulrich Gumbrecht, professor Literatuur aan de Universiteit van Stanford, heeft op unieke wijze het begrip 'Presence'/ 'Presentie' weer op de geestes- en cultuurwetenschappelijke kaart gezet. Na een decennium waarin de term geen goede reputatie had heeft Gumbrecht voor eerherstel gezorgd in zijn karakteristieke stijl: polemisch, persoonlijk, maar ook systematisch. Het in deze tijd overheersende constructivisme en deconstructivisme drijft bovendien een neiging op de spits die voor de geesteswetenschappen altijd al kenmerkend was: de blindheid voor alles dat niet tot het rijk van de zin en betekenis, tekst en teken behoort. De geesteswetenschappen zijn gefixeerd op begrijpen (verstehen), interpretatie en de transformatie van teksten. Zelfs als ze er ver van weg willen blijven, baseren zij zich nog op de hermeneutische traditie. In de dimensie van het zijn (presence/ Präsenz) gaat het er dus om, zich op fenomenen in een lichamelijk-ruimtelijke en zintuiglijke verhouding te richten. Zijn boodschap luidt: Minder zin, meer zintuigelijkheid! Stop making sense - by excluding sensibility!

Met Jürgen Früchtl (wijsbegeerte UvA), Natalie Scholz (geschiedenis UvA) en Christoph Lindner (Engelse literatuur UvA). Gespreksleiding: Kati Röttger (theaterwetenschap UvA).

Agenda Goethe-Institut

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger