Deutsches Kino | Eine Handvoll Wasser (Amsterdam)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 29 maart 2022 om 19:15 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam
Informatie: www.ketelhuis.nl
Toegang: Normale toegangsprijs: €11,00 | Met korting: €9,00
Deutsches Kino | Eine Handvoll Wasser (Amsterdam)
© Daniel Dornhoefer

Als de politie voor de deur staat om haar familie het land uit te zetten, springt de 11-jarige Thurba van de tweede verdieping en rent weg. Zij verstopt zich bij de 85-jarige Konrad die haar voor een indringer houdt en met een spijker-pistool per ongeluk verwondt. Tegen Konrads wil blijft het meisje bij hem en er ontwikkelt zich een vriendschap die leidt tot een gezamenlijk avontuur.

De grootste verrassing – en misschien ook wel de grootste attractie – in Jakob Zapfs speelfilmdebuut Eine Handvoll Wasser is de hoofdrol van Jürgen Prochnow, de inmiddels 80-jarige Duitse acteur die wereldberoemd werd als onderzeebootkapitein in het Tweede Wereldoorlogdrama Das Boot (1982), daarna in vele andere films speelde (waaronder de originele Dune uit 1984) maar die de laatste jaren nog maar zelden in een film te zien was. Hier speelt hij de knorrige weduwnaar Konrad, die zich in zijn doorsnee rijtjeshuis aan de rand van Frankfurt heeft teruggetrokken, ruzie maakt met zijn lesbische dochter en verder met niemand iets te maken wil hebben. De camera volgt hem van dichtbij, en dat loont: met zijn blikken en gebaren maakt Prochnow goed voelbaar dat er achter al zijn ergernis ook leed schuilt, en achter zijn ongevoeligheid misschien ook wel wat mededogen. Alleen moet iemand erin slagen door zijn muur heen te breken.

En die iemand is Thurba, een 12-jarig meisje dat met haar familie uit Jemen is gevlucht en illegaal in Duitsland verblijft. Elk moment kunnen ze het land worden uitgezet, maar alleen als hele familie tegelijk. Daarom loopt ze weg en breekt ze in in Konrad’s huis, waar hij haar verwondt met een nietpistool. En haar helpt. Tegen zijn wil blijft ze bij hem, en langzaam ontstaat er een mooie band tussen de twee.

Regisseur: Jakob Zapf
Duur: 94 minuten

Trailer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger