Lezing | Die Verlassenen - Matthias Jügler

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 11 november 2021 om 19:30 uur
Locatie: Literaturhaus Deutsche Bibliothek, Witte de Withstraat 31-33, Den Haag
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Vriend van het Literaturhaus Den Haag € 4 | € 8

Het Literaturhaus in Den Haag organiseert op 11 november een lezing met schrijver Matthias Jügler.  In deze lezing gaat Christine Schlingloff in gesprek met Jügler over zijn roman Die Verlassenen. Een roman over verlies, verraad en vergiffenis. Jügler verkent de gevolgen die de dictatuur van de SED nog steeds heeft voor mensen. 

 

„Das Vergangene ist nicht tot; es ist nicht einmal vergangen.“ Dit citaat van William Faulkner beschrijft waar dit boek over gaat. De DDR is nu al meer dan 31 jaar geschiedenis en allen die na die tijd geboren zijn, hebben het verdeelde Duitsland niet uit de eerste hand meegemaakt. Toch is er nog steeds discussie over de vraag of jongeren ook een specifieke Oost- of West-identiteit hebben en welke rol hun afkomst speelt in het dagelijks leven. Het feit dat de generatie van ouders en grootouders hun verhalen, hun socialisatie, hun ervaringen doorgeven aan latere generaties en zo het bewustzijn vormen, behoeft geen verdere uitleg. Matthias Jügler laat ons in zijn indrukwekkende roman echter zien hoe onverwacht groot en dramatisch de invloed van het verleden kan zijn op het persoonlijke leven van een jongere.

De roman vertelt het verhaal van Johannes. Hij verloor zijn moeder op jonge leeftijd. Als hij 14 jaar oud is, verdwijnt ook zijn vader uit zijn leven. De jongen wordt achtergelaten bij zijn grootmoeder, die liefdevol voor hem zorgt, maar geen echte antwoorden heeft op zijn vragen. Moeilijke tienerjaren volgen. Hij vangt zichzelf op, maakt school af, studeert, neemt een baan als accountant. Dan, bij toeval, vindt hij een brief die zijn leven van de grond af verandert.

Matthias Jügler is geboren in Halle/Saale in 1984, studeerde Scandinavische studies in Greifswald en Oslo en Literair schrijven aan het Duitse Literatuur Instituut in Leipzig. Matthias publiceert romans, werkt als freelance redacteur en journalist, maar redigeert ook bloemlezingen. Zijn teksten werden meermaals bekroond, onder meer als Stadtschreiber in Pfaffenhofen, met een residentiebeurs aan het Literarisches Colloquium Berlin voor zijn debuutroman Raubfischen (Blumenbar, 2015) en als Writer in Residence aan het Goethe-Institut in Tashkent/Uzbekistan in 2016.

Meer informatie over de lezing vindt u op de website van het Literaturhaus.

Aanmelden kan via deze link.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger