Conferentie 'Aangeleerd Geheugen'
Omgang met de Holocaust in het onderwijs vandaag. Nieuwe perspectieven voor de vierde generatie?

Datum: vrijdag 19 november 2010 om 14:30 uur
Locatie: Vrijdag, 19 november, 14.30 uur - 22.00 uur Universiteit van Amsterdam Roetersstraat 11 1018 WB Amsterdam Zaterdag, 20 november, 9.30 uur - 15.00 uurGoethe-Institut Am

Deutschsprachige Informationen zur Konferenz 'Gelernte Erinnerung'
Klicken Sie hier für deutschsprachige Informationen zur Konferenz 'Gelernte Erinnerung' und das Programm.

Let op: er zijn nog plaatsen beschikbaar, meldt u zich snel aan!

De herinnering aan het donkerste hoofdstuk van de Duitse geschiedenis, het nationaalsocialisme en de Holocaust, speelt zowel in Duitsland als in Nederland nog steeds een grote rol in het maatschappelijk debat. Ook op scholen wordt 65 jaar na de oorlog nog veel aandacht besteed aan dit onderwerp, niet alleen in de lessen geschiedenis. (Jeugd)Literatuur en film bieden aanknopingspunten om leerlingen bijvoorbeeld ook in de lessen Duits in aanraking te laten komen met dit onderwerp.

De tweedaagse Masterclass ‘Aangeleerd geheugen – Nationaalsocialisme en Holocaust in het onderwijs vandaag’ op vrijdag 19 en zaterdag 20 november 2010 is een gezamenlijk project van de afdeling Onderwijs en de afdeling Onderzoek van het DIA. Het centrale thema van de conferentie is het debat over de omgang met dit verleden en de vertaalslag naar de lespraktijk.

Waar de eerste dag van de conferentie vooral in het teken staat van de ontwikkelingen in de omgang met de Holocaust in Nederland en Duitsland en de huidige stand van zaken, geven experts uit Nederland en uit Duitsland op zaterdagochtend workshops waarin dit thema concreet voor het middelbaar onderwijs aan bod komt.

Klik hier voor het actuele programma van deze conferentie.

Meer informatie

Doelgroep: Docenten en studenten voor de vakken Geschiedenis en Duits uit Nederland en Duitsland
Voertaal
: Engels en Duits (let op: van Nederlandse deelnemers wordt verwacht dat ze het Duits in ieder geval passief kunnen volgen)
Deelnamekosten
: € 60 voor docenten (voor een tweedaagse conferentie incl. koffie/thee/buffet en lunch op de zaterdag). Studenten mogen gratis deelnemen. Eventuele overnachtingen in Amsterdam zijn voor eigen kosten. Het DIA kan op verzoek een kamer voor u regelen.
Aanmelding
: U kunt zich tot 10 november aanmelden door een e-mail te sturen aan Kerstin Hämmerling van de Onderwijsafdeling van het DIA: k.d.hammerling@uva.nl. Geef in uw e-mail s.v.p. uw contactgegevens door: naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer, de naam van uw school of van uw lerarenopleiding, uw vak, en een eventueel verzoek om een kamer te regelen. We zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Let op: deze conferentie heeft een beperkt deelnemersaantal. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.

Heeft u vragen over deze conferentie? Neem dan contact op met Kerstin Hämmerling van de onderwijsafdeling van het DIA: k.d.hammerling@uva.nl / 020 525 36 97

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger