Lezing & Gesprek | Kunst en Stolpersteine

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 3 november 2022 om 19:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: De lezing is in het Duits en het gesprek in het Engels.
Toegang: De toegang is €6 regulier en €4 met korting; voor studenten en houders van een Goethe-Pass is de toegang gratis.
Lezing & Gesprek | Kunst en Stolpersteine
© Stiftung - Spuren - Gunter Demnig

Als kunstenaar bedacht Gunter Demnig in 1996 de Stolpersteine. In een lezing zal Gunter Demnig vertellen over zijn artistieke werk, de geschiedenis van de Stolpersteine en hoe dit project zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste dragers van de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog. Daarna gaat Gunter Demnig in gesprek met David J. Wertheim, cultuurhistoricus en directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Sociaal-Wetenschappelijke en Cultuurhistorische Studies in Amsterdam.

Tickets zijn verkrijgbaar via Eventbrite.

 

OVER STOLPERSTEINE

"Ein Mensch ist erst vergessen, wenn sein Namen vergessen ist." (Gunter Demnig citeert de Talmoed.)

Met de stenen voor de huizen komt de herinnering aan de mensen die hier ooit woonden tot leven. Op de stenen staat onder andere "Hier woonde ..." of "Hier werkte ...". Waar de Duitse Wehrmacht, de SS, de SD of de Gestapo hun sporen achterlieten, herdenken symbolische stenen nu de slachtoffers. Eén steen. Eén naam. Eén persoon.

Er liggen nu Stolpersteine in 1.265 gemeenten in Duitsland en in 29 landen in Europa. In 2021 werd in Nederland, in de tuin van het Goethe-Institut Amsterdam, de eerste Stolpersteinwerkplaats buiten Duitsland geopend. In een land waar 75% van de Joodse bevolking slachtoffer werd van de Holocaust, is dit niet alleen een belangrijke symbolische stap, maar ook een manier om de herinnering aan deze en vele andere levens die het slachtoffer werden van het nationaal-socialisme te herdenken.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger