Graduiertenkolleg | De ondergang van de Van Imhoff in 1942

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 18 november 2022 om 13:00 uur tot 16:00 uur
Locatie: Universiteitsbibliotheek UvA, Belle van Zuylenzaal, Singel 425, Amsterdam
Toegang: Aanmelden bij Krijn Thijs: k.thijs@uva.nl
Graduiertenkolleg | De ondergang van de Van Imhoff in 1942
© KITLV

Het Van Imhoff-onderzoek gaat over de scheepsramp met de Van Imhoff op 19 januari 1942, waarbij meer dan 400 Duitse burgergeïnterneerden omkwamen in de Indische Oceaan. Op vrijdag 18 november 2022 presenteren de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) de achtergronden van hun onderzoek in Amsterdam en gaan ze in gesprek met de deelnemers van het Graduiertenkolleg.

Op 19 januari 1942 werd het Nederlandse geïnterneerdentransport Van Imhoff in de Indische Oceaan door bommen van een Japans vliegtuig getroffen en tot zinken gebracht. De ruim honderd Nederlandse bewakers en bemanningsleden wisten het schip op tijd te verlaten en overleefden de ramp. Dat gold niet voor de 477 Duitse en Oostenrijkse burgergeïnterneerden in het ruim van de Van Imhoff: onder hen waren slechts 65 overlevenden.

De gebeurtenissen rond de ondergang van de Van Imhoff werden na 1945 in Nederlandse en Duitse herinneringscollectieven zeer verschillend verteld, waarbij regelmatig termen als 'oorlogsmisdaad' en 'doofpotaffaire' vielen. De klassieke dader- en slachtofferrollen liepen hier volkomen door elkaar. Tot op hoog diplomatiek niveau is er tussen beide landen over compensatie en vervolging van eventuele schuldigen gesproken. In de publieke ruimte volgden er op momenten van mediale ophef steeds weer periodes van stilte, waarbij nooit de sfeer verdween van taboe en miskenning rond deze scheepsramp. Medio 2022 is aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een nieuw onderzoek begonnen, in het bijzonder om de slachtoffers en hun nabestaanden een gezicht te geven.

Op vrijdag 18 november 2022 presenteren de onderzoekers van het NIMH de achtergronden van hun onderzoeksproject in Amsterdam en gaan ze in gesprek met onderzoekers in het Graduiertenkolleg. Met o.a. Maaike van der Kloet (NIMH), Lucie van Hulst (researchmaster geschiedenis UvA), Marieke Oprel (Radboud Universiteit Nijmegen) en Krijn Thijs (DIA).

Contact en aanmelden bij Krijn Thijs: k.thijs@uva.nl

Het Graduiertenkolleg aan het DIA is een wetenschappelijk programma gericht op jonge onderzoekers.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger