Duitsland+ | Aanmelden zomersemester 2023

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: zaterdag 10 december 2022 om 12:00 uur tot 29 januari 2023 om 23:30 uur

Ga jij vanaf maart/april 2023 in Duitsland studeren of onderzoek doen? Doe dan mee met het begeleidingsprogramma Duitsland+ van het Duitsland Instituut Amsterdam! Om je verblijf in Duitsland zo waardevol en leuk mogelijk te maken, organiseren wij verschillende activiteiten waaronder maandelijkse Zoommeetings en als afsluiting een reis naar een Duitse stad. Lees meer over het programma en hoe je je kunt aanmelden op de website. De aanmelddeadline voor het zomersemester is zondag 29 januari 2023.

Wat houdt dit begeleidingsprogramma in?

  • Kennismakingsdag in maart in Amsterdam. Tijdens de kennismakingsdag leer je andere studenten die komend semester naar Duitsland gaan kennen en krijg je concrete tips van studenten, die al in Duitsland hebben gestudeerd. Tijdens een taalworkshop word je klaargestoomd voor de eerste weken in je Duitse studentenstad.
  • Online training interculturele vaardigheden. Tijdens deze online training leer je wat culturele verschillen eigenlijk precies zijn en krijg je handvaten voor de omgang met deze verschillen.
  • Zoommeetings. Tijdens het semester komen we eens in de vier weken op donderdagavond online bij elkaar. De Zoommeetings hebben ieder een ander inhoudelijk thema (hiervoor worden ook gastsprekers uitgenodigd), maar er is vooral ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen, tips en tricks te delen en gezellig te kletsen. Een meeting duurt 90 minuten.
  • Studiereis naar een Duitse stad eind juni/begin juli. We ontmoeten elkaar in een leuke Duitse stad en hebben hier een interessant dag- en avondprogramma. Bekijk de Instagram-stories van onze vorige Berlijn-excursie om een indruk te krijgen of lees hier het verslag van de reis. Reis- en verblijfkosten worden vergoed door het Duitsland Instituut.
  • Reünie. Na afloop van het semester wordt er een reünie georganiseerd op de Duitse Ambassade in Den Haag (locatie onder voorbehoud).

Welke mogelijkheden heb je nog meer als deelnemer aan Duitsland+?

  • Spreekuren voor praktische vragen (deelname vrijwillig). Tijdens de online-spreekuren kun je al je vragen over het organiseren van je verblijf en het programma kunt stellen (denk aan vragen over het zoeken van een woning, je zorgverzekering, aanmelding bij de gemeente etc.).
  • Taalworkshops (deelname vrijwillig). Tijdens het semester organiseren wij taalworkshops rondom telkens een ander praktisch thema zoals het lezen van wetenschappelijke teksten of het houden van referaten. De bijeenkomsten duren 1,5 uur en er is ruimte voor eigen input en vragen.
  • Deel je ervaringen (vrijwillig). Gedurende het semester krijg je de kans onze sociale mediakanalen over te nemen en jouw ervaringen te delen. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n takeover. Ook is het mogelijk een artikel voor onze website of evtl. ook de website van Duitsland Instituut (Duitslandweb) te schrijven. Na afloop van je semester in Duitsland kun je als studentenambassadeur voorlichtingevenementen of scholen bezoeken. Wij willen met jouw ervaringen andere studenten inspireren en jij vergroot zo je kennis een vaardigheden!

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan nu aan! Vul voor 29 januari 2023 het aanmeldformulier in en stuur de volgende documenten per mail aan duitslanddesk-dia@uva.nl:

  • Motivatiebrief (maximaal 500 woorden)
  • Curriculum vitae
  • Schriftelijke bevestiging van toelating van de betreffende Duitse onderwijsinstelling

Let op! Bij deelname aan het Duitsland+-programma gaan wij uit van aanwezigheid bij bovenstaande activiteiten. Actieve deelname is een voorwaarde voor deelname aan en vergoeding van de studiereis.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger