Film | International Film Festival Rotterdam
Duitstalige films op het IFFR

Datum: woensdag 25 januari 2023 tot 5 februari 2023
Locatie: Verschillende locaties in Rotterdam
Informatie: Meer informatie op de website van het IFFR: https://iffr.com/nl?gclid=Cj0KCQiAnsqdBhCGARIsAAyjYjQAbxV_yHmQpouZAJChfor1r0QsjIL4x78M1zXNC2pmoAZ1MvMBNMYaAm1AEALw_wcB.
Toegang: Tickets zijn vanaf 21 januari 20:00 verkrijgbaar via het IFFR.

Rotterdam verandert tijdens het International Film Festival Rotterdam in een opwindende filmstad met meer dan 300.000 bezoekers, meer dan 1500 aanwezige filmprofessionals en bijna 600 lange, middellange en korte films uit bijna 90 landen. Het festival is een veilige haven voor de rijkdom aan verhalen, stijlen en audiovisuele vormen en is een essentiële bestemming voor filmliefhebbers en professionals. In 2023 zijn er bijna 20 Duitstalige films en films uit Duitsland te zien. 

Hieronder staat een korte beschrijving van alle Duitstalige films en films van Duitse regisseurs op het IFFR 2023. Meer informatie over de programmering en tickets zijn te vinden op de website van het IFFR.

De films vallen in verschillende categorieën: 

Bright Future is de selectie van speelfilmdebuten, gekenmerkt door een originele thematiek en een persoonlijke stijl, die de voorhoede van de hedendaagse cinema vertegenwoordigt.

Cinema Regained is gewijd aan de levende filmgeschiedenis waarbij gerestaureerde klassiekers en obscure meesterwerken, documentaires over gerenommeerde filmmakers en experimentele zoektochten naar de erfenis van de cinema elkaar op speelse wijze kruisen.

Harbour is het grootste festivalprogramma dat een een veilige haven biedt voor het brede scala aan hedendaagse cinema waar het festival om bekend staat.

Shorts & Mid Length zijn korte en middellange films.

IFFR's Big Screen Competition is een selectie van 16 films die de kloof tussen populaire, klassieke en arthouse cinema overbrugt.

De Tiger Competition van het IFFR eert het innovatieve en avontuurlijke karakter van jonge, veelbelovende filmmakers van over de hele wereld. Een selectie van 16 regisseurs maakt kans op €40.000 en een internationaal erkende Tiger Award. 

 

Bright Future

Captain Faggotron Saves the Universe - Harvey Rabbit, 2023, Duitsland, 70 min.

Een homoseksuele priester bevindt zich midden in een strijd om zijn seksualiteit wereldkundig te maken. Excentriek van buiten, vooruitstrevend in zijn geest en ondeugend in zijn hart.

La Empresa - André Siegers, 2023, Duitsland, 94 min.

Als een Duitse filmploeg in Mexico arriveert om een documentaire te maken over het illegale oversteken van de grens met de Verenigde Staten belanden ze midden in een gloednieuwe lokale mini-industrie: het naspelen van die oversteken voor film- en televisieploegen. De werkelijkheid is vreemder dan fictie!

 

Cinema Regained

Die Herrgottsgrenadiere - Anton Kutter, 1932, Zwitserland, Duitsland, 82 min.

De inwoners van een verpauperd alpengehucht hopen op een beter leven door de aanleg van een weg, maar zijn door het dolle heen als een nabijgelegen mijnbedrijf goud vindt... Een vrij onbekend pareltje in de alpiene cinema met een verbluffende, door de nieuwe zakelijkheid beïnvloede, stijl.

 

Harbour

2551.02 - The Orgy of the Damned - Norbert Pfaffenbichler, 2023, Oostenrijk, 70 min.

Een man met een gorillamasker is op zoek naar een jongetje met een juten kap in een doolhof van verdorvenheid, een pandemonium van nachtmerries en verborgen verlangens – waar hij iets onverwachts vindt: de liefde. Een woordeloze, droomachtige, post-apocalyptische horrorfilm vol helse geluiden. Een duister, psychedelisch, avant-garde griezelfeest!

I AM HERE! - Ludwig Wüst, 2023, Oostenrijk, 70 min.

Jeugdvrienden Monika en Martin halen herinneringen op terwijl ze door een bos naar een kaal veld en een auto lopen en zo geleidelijk uitkomen bij een pijnlijke episode uit hun verleden. Een staaltje kamercinema gebaseerd op improvisatie, gemaakt met weinig financiële middelen, maar ook met enorm vakmanschap en toewijding.

Landen - Vanessa-Nica Mueller, 2023, Duitsland, Libanon, 65 min.

Een prachtig collage-achtig essay over kustlijnen en planten, over zowel aanpassing en transformatie als verzet, over gewenste en gevreesde veranderingen, en in dat alles de stad Beiroet en zijn onverwachte onthullingen.

Orphea in Love - Axel Ranisch, 2022, Duitsland, 107 min.

Nele droomt ervan sopraan te worden en wordt verliefd op danser Kolya. Bonte mix van realisme en kitsch, musical en klassiek ballet, losjes gebaseerd op Jacques Offenbachs Orphée aux Enfers, met beroemde aria’s gezongen in ongewone settings en emoties uitgedrukt in verbluffende choreografieën.

Revolution der Augen - Friederike Pezold, 2022, Oostenrijk, 75 min.

Tijd voor tabula rasa! Een pamflet voor een nieuwe manier van kijken, gebracht als een kalme, geluidloze stroom grotendeels bewegingloze, soms geanimeerde beelden vol scherts, satire, ironie en diepere betekenislagen. Tijdige terugkeer naar cinema van Friederike Pezold, de Oostenrijkse feministische videokunst- en filmlegende uit de jaren 70.

Wicked Games - Ulrich Seidl, 2023, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, 205 min.

Een gecombineerde versie van Rimini en Sparta van Ulrich Seidl waarin de verhalen de verhalen van Richie, een crooner die allang over zijn hoogtepunt heen is, en zijn jongere broer Ewald, die worstelt met zijn pedofiele verlangens, worden gekoppeld.

 

Short & Mid Length

Ashes by name is man - Ewelina Rosinska, 2023, Duitsland,  20 min.

Melancholische impressies van landschappen, religie en afkomst bepalen de structuur van deze buitengewoon meditatieve verkenning van een geboorteland.

Cave Painting - Siegfried Fruhauf, 2023, Oostenrijk, 15 min.

Grot-texturen vermengd met de materialiteit van film. Een avontuur voor de zintuigen dat primitiviteit en avant-garde met elkaar verbindt.

Issues With My Other Half - Anna Vasov, 2023, Oostenrijk, 6 min.

Het lichaam in tweeën delen en het gereedschap daarvoor: Anna Vasofs Švankmajer-achtige stortvloed aan digitale grappen.

Marine Target - Lukas Marxt, 2022, Duitsland, Oostenrijk, 10 min.

Verontrustende verkenning van de Salton Sea – die sporen vertoont van catastrofale atoomtests van de VS.

 

Big Screen Competition

Le formiche di Mida - Edgar Honetschläger, 2023, Oostenrijk, Italië, 75 min.

Edgar Honetschläger viert de uitbundige schoonheid van de natuur, de wijze vriendelijkheid van de zon en de dwaasheid, maar ook goedwillendheid van de vreemde grapjassen onder die zon die we mensen noemen. Allemaal met een verhaal over gewone mensen die de grote gevaren van vervuiling inzien. Wonderbaarlijk...

 

Tiger Competition

Letzter Abend - Lukas Nathrath, 2023, Duitsland, 91 min.

Een jong stel viert hun laatste avond in de stad. Een paar gasten komen niet opdagen, onuitgenodigde bezoekers stromen binnen en het wordt een wilde, gespannen avond. De acteurs staan centraal, er is veel dialoog en de film staat altijd vierkant achter zijn personages, terecht of onterecht.

 

Tags: film

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger