Deutsches Kino | A E I O U – Das schnelle Alphabet der Liebe (Amsterdam)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 27 juni 2023 om 19:15 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Westergasfabriek, Pazzanistraat 4, Amsterdam
Informatie: www.ketelhuis.nl
Toegang: Normale toegangsprijs: €11,50 | Met korting: € 7,50/9,00
Deutsches Kino | A E I O U – Das schnelle Alphabet der Liebe (Amsterdam)
© Reinhold Vorschneider | Komplizen Film

Aan de 60-jarige actrice Anna wordt gevraagd of zij de 17-jarige scholier Adrian zou willen helpen met spreekvaardigheid. Als ze elkaar voor de eerste les ontmoeten herkent zij hem: hij is de jongen die probeerde haar op straat van haar tas te beroven. Toch besluit Anna de lessen door te zetten en er ontstaat een bijzondere band tussen hen. Humoristisch en lichtvoetig verhaal.

Een actrice wordt voor een trendy bar in het westelijke deel van Berlijn beroofd door een jongeman, die er met haar tasje vandoor gaat. Een tijdje later komen ze elkaar weer tegen, wanneer hij bij haar binnenstapt om spraakles te krijgen. Adrian (Milan Herms) is een ontspoorde weesjongen van 17; Anna (Sophie Rois) is 60, zelfbewust, maar uitgekeken op haar werk. Ze betaalt de huur met het geven van spraaklessen aan ‘moeilijke gevallen’, waarmee ze haar huisbaas Michel (Udo Kier) , tevens haar beste vriend en grootste fan, een plezier doet. De lessen worden etentjes, wandelingen en gedeelde sigaretten. Verrast door hun onverwachte genegenheid voor elkaar besluiten ze alles achter zich te laten en samen naar Zuid-Frankrijk te vertrekken.

Al in haar vorige film Wild (2016, ook in onze reeks vertoond) was het duidelijk dat filmmaakster Nicolette Krebitz niet is geïnteresseerd in conventies en traditionele verhoudingen. In die film ging een jonge vrouw samenleven met een wolf; in haar nieuwste, A E I O U – Das schnelle Alphabet der Liebe laat ze een al even ongewone relatie ontstaan tussen Anna en de veel jongere Adrian. Het ongewone zit ‘m niet zozeer in het leeftijdsverschil (dat zagen we natuurlijk al veel vaker, weliswaar meestal een oudere man met een veel jongere vrouw) maar veel meer in het verschil in milieu en achtergrond tussen de twee. Krebitz vertelt hun verhaal lichtvoetig en terloops, als een sprookje (waarin ook altijd onverklaarbare dingen gebeuren) en laat wederom zien dat ze één van de origineelste Duitse filmmakers van deze tijd is.

(DE 2022)

Lengte: 105 min.
Regie: Nicolette Krebitz
Taal: Duits met Engelse ondertiteling


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger