Graduiertenkolleg: DDR-functionarissen na 1989
Aufarbeitung, Integration und Exklusion

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 23 juni 2014 om 10:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam
Informatie: Bijeenkomst bedoeld voor studenten en promovendi
Toegang: Gratis. Graag vooraf aanmelden, zie onder

Was 1989 voor velen een belangrijk jaar, voor DDR-functionarissen betekende het een definitieve breuk in hun bestaan. Tijdens dit Graduiertenkolleg wordt besproken hoe DDR-juristen en medewerkers van de Oost-Duitse geheime dienst de Stasi omgingen met de grote politieke en maatschappelijke veranderingen na de val van de Muur. Hoe wisten de steunpilaren van de oude staat zich aan te passen aan de nieuwe orde en aan hun veranderde status in de BRD? Van belang hierbij is op welke wijze de DDR-netwerken waren georganiseerd en hoe ze in stand gehouden konden worden in de Bondsrepubliek. Op welke netwerken konden ze nog een beroep doen? Hoe werden zij opgenomen in de nieuwe maatschappij of werden ze juist buitengesloten? Hoe verliep dit proces? En wat is er nog over van hun gedachtegoed?

Inga Markovits is hoogleraar vergelijkend recht en rechtsgeschiedenis aan de University of Texas en Fellow van de American Academy in Berlijn. In 2012 ontving zij de Ellen Maria Gorrisen Berlin Prize. Zij doet onderzoek naar socialistische rechtsstelsels en wetsherzieningen in Oost-Europa. Daarbij is zij geïnteresseerd in de rechtspraktijk, bijvoorbeeld door het DDR-recht te bestuderen aan de hand van ervaringen van betrokkenen bij een Oost-Duits gerechtshof. 

Amieke Bouma is als promovenda verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij is geïnteresseerd in politiek en geschiedschrijving in de voormalige socialistische staten van Oost-Europa en Centraal-Azië. Haar onderzoek richt zich op belangenverenigingen van voormalige DDR-functionarissen.

Info, aanmelden en teksten ter voorbereiding via:
Nicole Colin, DIA, n.colin@uva.nl, 020-5255396
Hanco Jürgens, DIA, h.j.jurgens@uva.nl, 020-5253700

Klik hier voor meer informatie over het Graduiertenkolleg >> 

 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger