Deutsches Kino | In einem Land, das es nicht mehr gibt (Delft)

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 18 januari 2024 om 19:30 uur
Locatie: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
Informatie: Meer informatie (en aanvangstijd) op www.filmhuis-lumen.nl
Toegang: Normale toegangsprijs: €11,00 | diverse kortingsopties
Deutsches Kino | In einem Land, das es nicht mehr gibt (Delft)
© Ziegler Film/ Tobis Film/ Peter Hartwig

Oost-Berlijn, 1989: de jonge Suzie wordt als model ontdekt en leert de sprankelende modescène van de DDR kennen, met luxemerk Exquisit en het legendarische magazine Sybille. Zij duikt in de creatieve subcultuur, wordt verliefd op de rebelse fotograaf Coyote en beleeft de vrijheid die ze altijd al wilde. Maar – voor welke prijs? Fascinerend coming of age-verhaal, gebaseerd op het leven van regisseur Aelrun Goette.

Suzie wil na haar eindexamen studeren, en een eigen leven ver weg van het ouderlijke huis. Maar als bij een controle George Orwells roman 1984 bij haar wordt gevonden wordt ze van school gestuurd en moet ze als metaalarbeider in een fabriek gaan werken. Door toeval belandt echter een foto van haar in het hippe modetijdschrift Sybille, en dat opent een volkomen nieuw perspectief voor haar leven: Suzie besluit om model te worden. Ze sluit vriendschap met de extravagante ontwerper Rudi, wordt verliefd op de rebelse fotograaf Coyote en duikt helemaal in de glamoureuze subcultuur van de Oost-Berlijnse underground. Maar die heeft ook haar schaduwkanten, zo blijkt als Suzie onvrijwillig in contact komt met de Stasi en al gauw niet meer weet wie vriend of vijand is.

Regisseur Aelrun Goette verwerkte eigen ervaringen in deze goed gedocumenteerde film die een uniek beeld schetst van de modewereld van de voormalige DDR in de laatste maanden van haar bestaan. Marlene Burow overtuigt volkomen als de aanvankelijk nog onzekere Suzie die zich met veel bravoure ontwikkelt tot een sterke en moedige persoonlijkheid, en ook de bijrollen zijn prima bezet. Visueel blijft de film ver weg van de grauwe clichébeelden die veel andere films over de DDR kenmerken, en de dramatische ontwikkelingen en de daarmee verbonden gevoelens worden prima ondersteund door een fijne soundtrack.

(DE 2022)

Lengte: 101 min.
Regie: Aelrun Goette
Taal: Duits met Engelse ondertiteling


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger