Democraten
Theatervoorstelling Nationale Toneel

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 1 oktober 2005
Locatie: Koninklijke Schouwburg
Informatie: Vanaf € 20,-
Toegang: Vanaf € 20,-

Theatervoorstelling Nationale Toneel

Wanneer je leeft tussen wolven, huil je met de wolven mee.

Het Nationale Toneel voert deze moderne tragedie op over de opkomst en ondergang van de bekende Duitse politicus Willy Brandt, waarin genadeloos de idealen van de westerse democratie worden ontrafelt. Politiek als een ontluisterend machtsspel van ambitieuze mannen die geen middel schuwen. Collega’s worden tegenstanders, vrienden worden vijanden. Gebaseerd op feiten laat de Engelse auteur Michael Frayn het persoonlijke drama achter de geschiedenis zien.

West-Duitsland begin jaren zeventig. Het Wirtschaftswunder is voltooid, de economie draait op volle kracht en in de samenleving klinkt de roep om politieke verandering. De Koude Oorlog heeft de wereld verscheurd. Het is tijd voor verzoening en toenadering. In dit klimaat rijst de ster van de charismatische Willy Brandt, vredesduif en socialist, beroemd om zijn talent voor het politieke compromis. Wanneer hij erin slaagt kanselier te worden opent hij als eerste de deur naar de DDR en daarmee naar het communistische Oost-Europa.

Brandt heeft vele vrienden, maar nog meer vijanden. In zijn politieke omgeving vindt een harde machtsstrijd plaats waarin ego's botsen, idealen sneuvelen en verraad voortdurend op de loer ligt. Op dit rauwe slagveld verschijnt een onopvallende man, Günter Guillaume. Deze spion van de Stasi, de Oost-Duitse inlichtingendienst, groeit uit tot rechterhand en vertrouweling van Willy Brandt. Een spin in het politieke web die alles ziet, alles weet en jarenlang het andere, communistische Duitsland voorziet van cruciale informatie. Totdat de spion wordt ontmaskerd en het hele machtsimperium als een kaartenhuis in elkaar stort. De grote politieke held Willy Brandt komt pijnlijk ten val door de hand van een kleine, onaanzienlijke man.

Lees hier de lovende recensies uit de pers over deze voorstelling.

Van Michael Frayn
Regie Peter de Baan
Met Huub Stapel, Stefan de Walle, Rik van Uffelen, Esgo Heil, Pieter van der Sman, Bert Geurkink, Nico de Vries, Michiel Nooter, Dic van Duin en Flip Filz
Vertaling Charles den Tex
Vormgeving Niek Kortekaas

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger