Lezing Hans-Werner Sinn
The Euro Trap. On Bursting Bubbles, Budgets, and Beliefs

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 28 januari 2015 om 17:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 229-231, Amsterdam
Informatie: Inloop 16.30 Aanmelden verplicht via aanmeldingen-dia@uva.nl
Lezing Hans-Werner Sinn
© ifo-Institut

De gerenommeerde Duitse econoom professor Hans-Werner Sinn, president van het Duitse Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek in München geeft een lezing in Amsterdam. Hij gaat in op zijn nieuwe boek The Euro Trap. Bursting Bubbles, Budgets, and Beliefs, waarin hij een kritische beschouwing geeft van de geschiedenis van de euro, de eurocrisis en de maatregelen die tot nu toe zijn genomen.

 

Sinn waarschuwt in zijn boek voor het opkopen van de schuld van de Zuid-Europese landen. Het mandaat van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt volgens hem hiermee opgerekt terwijl het probleem van het concurrentievermogen van de zuidelijke landen hierdoor niet wordt opgelost. Recentelijk waarschuwde Sinn nog voor een constitutionele crisis in Europa als het Europese Hof van Justitie het advies van het Duits Constitutioneel Hof naast zich neerlegt en het OMT-programma van de ECB, het opkopen van staatsobligaties, als rechtsgeldig verklaart (Bloomberg, 12-01-2015).

Hans-Werner Sinn is sinds 1999 de president van het gezaghebbende Ifo Instituut voor Economisch Onderzoek. Sinds 1984 is hij hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen aan de Universiteit van München. Hij heeft tal van publicaties op zijn naam staan op het gebied van economic risk theory, economische cycli, milieu-economie en internationale handel.

Na de lezing van Hans-Werner Sinn geeft professor Sweder van Wijnbergen een korte reactie. Van Wijnbergen is hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam en economisch expert. Hij heeft bij de Wereldbank gewerkt als hoofdeconoom Oost-Europa en als hoofdeconoom Mexico en Latijns-Amerika. Tot 1997 was hij als hoogleraar verbonden aan de London School of Economics en tot 1999 was hij secretaris-generaal bij het Ministerie van Economische Zaken.

Aansluitend bent u van harte uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie van het Duitsland Instituut Amsterdam.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger