Reeks Poëtica: Eugen Ruge
In tijden van afnemend licht

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 20 maart 2015 om 17:00 uur
Locatie: Spui 25, Spui 25-27, Amsterdam
Toegang: gratis

In tijden van toenemende kou: bemiddelaar tussen West en Oost.

De schrijver Eugen Ruge in gesprek met Nicole Colin.

In zijn roman ‘In tijden van afnemend licht’, waarvoor Eugen Ruge in 2010 de gerenommeerde ‘Deutscher Buchpreis’ ontving, vertelt de schrijver zijn familiegeschiedenis, die op dramatische wijze met de geschiedenis van Duitsland en de Koude Oorlog is verbonden.

Ruges vader, Wolfgang Ruge, was een overtuigd communist en vluchtte in 1933 voor de Nazi’s naar de Sovjetunie. Daar werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als Duitser gevangen gezet en naar de noordelijke Oeral gedeporteerd. Vijftien jaar van zijn leven slijt hij daar in ‘eeuwige verbanning’ als dwangarbeider in een kamp, waar Eugen Ruge in 1954 wordt geboren. In 1956 mag de familie naar Duitsland terugkeren en vestigt zich in de DDR.

De decennia van ongeluk en leed voor de familie, die Ruge op brilliante wijze in zijn sterk autobiografische roman heeft verwerkt, zijn als een wegwijzer door de 20e eeuw met zijn strijd tussen verschillende ideologieën. Maar ze zijn ook verhelderend voor het conflict tussen Oost en West dat in de afgelopen tijd weer is opgelaaid en waarover Eugen Ruge zich op deskundige en genuanceerde wijze publiekelijk heeft uitgelaten.

In samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland & Spui 25

Daarnaast is Eugen Ruge op donderdag 19 maart te gast in de Deutsche Bibliothek Den Haag waar hij voorleest uit zijn roman 'Cabo de Gata'.

Aanmelding verplicht. Dit kan via de website van Spui25.

Meer informatie: Spui 25


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger