Duitse Filmweek Opening: Oh Boy
Antihelden

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 13 mei 2015 om 16:30 uur
Locatie: Aula Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag
Duitse Filmweek Opening: Oh Boy
© Cinemien

De 9e Duitse filmweek staat in het teken van de antiheld. In de drie actuele Duitse films moeten de mannelijke hoofdpersonen hun leven op de rails krijgen. Dat gaat met de nodige problemen gepaard. De filmweek wordt afgesloten met een quiz over de films. De winnaar wint een tweeweekse cursus bij het Goethe Institut in Berlijn. De Duitse Filmweek wordt geopend op de Haagse Hogeschool in Den Haag met een inleiding door Gauwain van Kooten Niekerk.

Traditioneel vertellen de meeste films verhalen over echte helden met goede eigenschappen, die een nobel doel nastreven en het kwade bestrijden. De politieagent die misdaden oplost, de superheld die de wereld redt, kortom personages die de kijker bewondert. Het biedt de toeschouwer vaak de kans om te vluchten uit zijn eigen realiteit naar een imaginaire, vaak betere, wereld. Maar er zijn ook films die juist de antiheld centraal stellen. De hoofdpersoon is helemaal niet bewonderenswaardig en beschikt niet over 'heroïsche' karaktertrekken zoals idealisme, zelfopoffering en moed. De kijker kan echter ondanks zijn zwakheden toch sympathie voor hem voelen en zichzelf in hem herkennen.

De 9e Duitse filmweek staat in het teken van de antiheld. In deze drie actuele Duitse films moeten de mannelijke antihelden hun leven op de rails krijgen. Dat gaat met de nodige problemen gepaard. De filmweek wordt weer afgesloten met een quiz over de films. De winnaar van de quiz wint een drieweekse cursus bij het Goethe Institut in Berlijn.

Woensdag 13 mei - Opening 9e Duitse filmweek
16.30 uur – inleiding Gauwain van Kooten Niekerk


17.00 uur - Oh Boy (D2012 – 83min – regie: Jan-Ole Gerster)

De bekroonde tragikomedie Oh boy vertelt over het leven van ex-student Niko Fischer. Na de middelbare school is Niko een studie begonnen. Mede vanwege de maandelijkse toelage van zijn vader, lijkt zijn leven echter nogal doelloos. Zijn vriendin verwijt Niko te afwachtend te zijn. Dit verandert abrupt als zijn vader besluit de geldkraan dicht te draaien. Niko stopt met zijn studie en herziet zijn leven tijdens een dwaaltocht dwars door Berlijn.

Dinsdag 19 mei
16.30 uur - Fack ju, Göhte (D 2013 – 118min – regie: Bora Dagtekin)

Na zijn ontslag uit de gevangenis gaat de bankrover en Draufgänger Zeki Müller op zoek naar zijn buit om zijn schuldenaars te kunnen betalen. Het blijkt dat zijn vriendin Charlie het geld op juist die plek heeft begraven waar nu de nieuwe sporthal van de Beierse Goethe Scholengemeenschap staat. Hij solliciteert naar de baan als conciërge om de sleutel voor de gymzaal te bemachtigen maar in plaats daarvan wordt hij als invalleerkracht aangenomen. Daardoor maakt hij kennis met de naïeve maar ambitieuze lerares ‘Lisi’ Schnabelstedt en met de meest gevreesde klas van de school…

Woensdag 20 mei
16.30 uur - Schlussmacher (D 2013 – 110min – regie: Matthias Schweighöfer)

Paul Voigt is een ambitieuze medewerker bij het professionele scheidingskantoor ‘Happy End’. Hij beëindigt de relaties van zijn cliënten als deze het zelf niet durven. Bij één van zijn opdrachten leert hij de gevoelige en aanhankelijke Toto kennen, die het bericht over het einde van zijn relatie niet zo makkelijk kan verteren. Toto is zo verdrietig en eenzaam dat hij niet meer van Pauls zijde wijkt. Hierdoor komt Pauls carrière en ook zijn eigen relatie in gevaar.

18.20 - Quiz met kans op een tweeweekse talencursus aan het Goethe Instituut in Berlijn

18.45 Afsluiting, borrel en bekendmaking winnaar van de quiz

 

De Duitse Filmweek op de Haagse Hogeschool vindt plaats in het kader van het project Zukunft Deutschland en wordt georganiseerd door de Academy of European Studies & International Communication Management van De Haagse Hogeschool, het Duitsland Insituut Amsterdam en het Goethe-Institut Niederlande.

Het filmfestival wordt gesponsord door de Nederlands-Duitse Handelskamer en het Goethe Institut.

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger