Graduiertenkolleg: Immigratie, identiteit en politieke participatie

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 13 mei 2015 om 13:00 uur tot 17:30 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam
Toegang: Aanmelden verplicht via m.kranendonk@uva.nl
Graduiertenkolleg: Immigratie, identiteit en politieke participatie
© Uwe Hiksch
Demonstraties in Berlijn tegen het 'PKK Verbot' op 21 februari 2015

Dit Graduiertenkolleg richt zich op vraagstukken over radicalisering en de Islam, de invloed van de locale context van Amsterdam en Berlijn op sociale en politieke participatie van Turken en de invloed van identificatie op stemmen bij immigranten uit Islamitische landen in West-Europa.

De integratie van immigranten van Islamitische afkomst is in het publieke debat erg gepolitiseerd in West-Europa. Een van de aspecten van deze integratie is politieke participatie. De politiek is in Europa een legitiem middel om belangen na te streven, maar niet iedereen heeft gelijke toegang tot politieke middelen. Daarnaast zijn niet alle politieke middelen even geschikt om specifieke belangen na te streven.

Deze bijeenkomst van het Graduiertenkolleg belicht de politieke participatie onder immigranten uit Islamitische landen vanuit verschillende invalshoeken. We kijken naar vraagstukken betreffende radicalisering en de Islam, de invloed van de locale context van Amsterdam en Berlijn op sociale en politieke participatie van Turken en de invloed van identificatie op stemmen bij immigranten uit Islamitische landen in West-Europa.

Ruud Koopmans is directeur bij het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB) en professor in sociologie en migratie onderzoek bij de Humboldt universiteit in Berlijn. Zijn onderzoeksinteresses zijn: immigratie en intergatie beleid, radicalisme, sociale bewegingen, Europese integratie en evolutionaire sociologie. Hij heeft onder andere in de volgende academische tijdschriften gepubliceerd: West European Politics, European Sociological Review, American Journal of Sociology, Political Psychology en Annual Review of Sociology.

Floris Vermeulen is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd van politicologie. Zijn onderzoeksinteresses zijn: maatschappelijke en politieke participatie van immigranten, lokaal integratie beleid, NGO’s , beleid ten aanzien van gewelddadig extremisme en beleid ten aanzien van religieuze diversiteit. Hij heeft onder andere in de volgende academische tijdschriften gepubliceerd: Journal of Ethnic and Migration Studies, Terrorism and Political Violence, West European Politics, Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly en British Journal of Sociology.

Maria Kranendonk is promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een Ba-geschiedenis aan de VU afgerond en een onderzoeksmaster sociale wetenschappen aan de UvA. Ze publiceerde met Floris Vermeulen in Socialisme & Democratie en schreef met hem IMES-rapporten waaronder over het stemgedrag van Amsterdammers met een migratie-achtergrond. Ze doet onderzoek naar de link tussen identificatie en politieke participatie onder immigranten uit Islamitische landen in West-Europa.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger