Lezing: Armando-tentoonstelling Brokstukken / Bruchstücke
Lezing en rondleiding door Britta Bendieck

Datum: vrijdag 19 juni 2015 om 20:00 uur
Locatie: Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam
Toegang: 12 euro, korting: 7,50 euro
Lezing: Armando-tentoonstelling Brokstukken / Bruchstücke
© Carmen Vossen
Armando en Britta Bendieck in het atelier van Armando

Met de tentoonstelling Brokstukken/ Bruchstücke toont het Chabot Mueseum een selectie van schilderijen en beelden uit het gehele oeuvre van Armando. In een korte lezing met aansluitende rondleiding licht Britta Bednieck de artistieke strategiën een veelzeidigheid van de kunstenaar toe.

De Nederlandse kunstenaar Armando (1929) woont in Potsdam en Amstelveen en staat bekend om zijn veelzijdig talent. Als schrijver, dichter, theatermaker, violist en beeldend kunstenaar heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waarin zijn jeugdervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort een centrale rol spelen.

In zijn kijk op de wereld speelt de schoonheid van verwoesting, of meer algemeen de schoonheid van het kwaad, een grote rol. Universele thema’s als de mens in relatie tot zijn (gewelddadige) medemens, het goed en het kwaad, oorlog en vrede, worden indringend verbeeld.

De kunstenaar is door zijn eigenzinnige werkwijze een belangrijke intermediair tussen Nederland en Duitsland geworden. Armando heeft niet alleen voor de Nederlandse collectieve herinnering nieuwe perspectieven geopend, hij heeft ook het beeld van de Nederlander over de Duitsers en Duitsland nieuw vorm gegeven, stelt Britta Bendieck in een artikel voor Duitslandweb.

Meer informatie:
over de tentoonstelling en de lezing in de Agenda van het Chabot Museum 

Britta Bendieck (1974), verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, doet onderzoek naar Armando. De titel van haar disseratie die waarschijnlijk eind 2015 in het Duits verschijnt , is: 'Feindliche Erinnerungsräume: Armandos Weg vom Künstler zum Kulturvermittler'.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger