DIAloog: Waarom begrijpen Duitsers Rusland beter?
Duitsland in DIAloog

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 28 mei 2015 om 17:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Volkshotel 'Betonnen Zaal', Wibautstraat 150, Amsterdam
Informatie: Aanmelden verplicht via aanmeldingen-dia@uva.nl
Toegang: Gratis
DIAloog: Waarom begrijpen Duitsers Rusland beter?
© DIA

DUITSLAND in DIAloog is de nieuwe actualiteitenreeks van het DIA. Wij bieden verdieping bij actuele onderwerpen vanuit Duits perspectief. In de eerste editie gaan Wouter Meijer en Laura Starink met elkaar en het publiek in gesprek over Rusland. Merkel is voor president Poetin de belangrijkste gesprekspartner in de EU. Maar wat kan Duitsland voor de relaties betekenen? Wie zijn toch die 'Russlandversteher'? En begrijpt Poetin óns eigenlijk wel?

In de nieuwe actualiteitenreeks DUITSLAND in DIAloog van het Duitsland Instituut Amsterdam bieden experts verdieping bij onderwerpen uit het nieuws vanuit Duits perspectief. Wij willen informeren en discussie aanwakkeren. Welk beeld geven Duitse media, hoe reageert de publieke opinie? Waar legt Duitsland de accenten, waar Nederland, en kunnen ze elkaar versterken? Er is volop ruimte voor discussie met onze gesprekspartners uit wetenschap, bedrijfsleven en journalistiek.

Duitsland speelt een sleutelrol in de Oekraïnecrisis, bondskanselier Merkel is voor president Poetin de belangrijkste gesprekspartner in de EU. Maar wat kan Duitsland eigenlijk doen voor de relatie van de EU met Rusland? De economische belangen zijn groot, het Duitse pacifisme maakt een sterkere militaire rol moeilijk en in de Duitse pers en bevolking heerst veel begrip voor Rusland. “Russlandversteher” zijn een Duits fenomeen, wie zijn ze en wat “begrijpen” ze nu precies?

Oud-correspondent Wouter Meijer was de afgelopen drie maanden Journalist in Residence bij het DIA. Hij gaat in dialoog met Laura Starink, voormalig correspondent in Moskou en schrijfster van o.a. het boek 'De schaduw van de grote broer' (2014, Atlas Contact).

DIAloogleider is Duitslandwebredacteur Marja Verburg van het DIA.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger