Zeithistorische Perspektiven: Werner Plumpe
Die Weltwirtschaftskrise der Zwischenkriegszeit im Lichte der neueren Forschung

Datum: maandag 8 april 2013 om 17:00 uur
Locatie: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Aanmelden via: info@amsterdam.goethe.org of 020 5312900
Toegang: Gratis, borrel na afloop
Zeithistorische Perspektiven: Werner Plumpe
© Werner Plumpe

De crisis van de jaren dertig blijft actueel, zoals sinds 2008 steeds opnieuw is gebleken. Het spook van de oer-crisis, die met zijn vernietigende politieke en economische gevolgen niet ten onrechte vaak als preludium van de Tweede Wereldoorlog wordt gezien, waarde nog recentelijk door Europa en de Verenigde Staten. Voor veel westerse regeringen was het een doel op zich om een herhaling van toen te voorkomen. Reden te meer om nog eens grondig terug te blikken op de wereldwijde economische crisis van de jaren dertig, op zijn verloop en omstandigheden. Welke oorzaken waren er voor deze diepe crisis en welke instrumenten hadden overheden om de crisis op te vangen of zelfs te voorkomen? Betekende de crisis ook een falen van het economische beleid? Zijn er lessen voor onze huidige situatie? Werner Plumpe zal deze vragen name aan de hand van het Duitse voorbeeld bespreken.

Prof. Dr. Werner Plumpe (Goethe Universität Frankfurt) is toonaangevend in de Duitse economische geschiedschrijving. Hij heeft talloze publicaties op het gebied van economische en ondernemingsgeschiedenis op zijn naam, waaronder het overzichtswerk: 'Wirtschaftskrisen. Geschichte und Gegenwart' (München 2010). Van 2008 tot 2012 was Plumpe voorzitter van het Verband der Historiker und Historikerinnen Deutschlands.

Zeithistorische Perspektiven

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger