Nascholing: Focus Berlijn
25 jaar Duitse eenheid in de les

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 2 oktober 2015 om 10:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Toegang: € 195 (incl. lunch, borrel en lesmateriaal)

Op 3 oktober 1990 trad de DDR toe tot de Bondsrepubliek Duitsland. De opleiding Duitse Taal en Cultuur (UvA), het Goethe-Institut, het Duitsland Instituut Amsterdam en de werkgroep Deutsch macht Spaß! bieden op de dag voorafgaande aan deze gedenkwaardige gebeurtenis precies 25 jaar geleden een nascholing aan voor leraren Duits van het voortgezet onderwijs.

De focus van de nascholingsdag over 25 jaar Duitse eenheid in de les is gericht op Berlijn, het bruisend hart van deze herenigde republiek. Exemplarisch voor de ontwikkelingen die de Bondsrepubliek in de afgelopen 25 jaren heeft doorlopen.

Een plenaire lezing en Hörshops in parallelsessies bieden deelnemers tijdens het ochtendprogramma inhoudelijke verdieping in de 'verenigde' samenleving in Berlijn tussen 1990 en 2015. Docenten van de Universiteit van Amsterdam en gastsprekers besteden daarbij aandacht aan de thema's 'geschiedenis', 'taal' en 'kunst en cultuur' in de Duitse hoofdstad. Na de lunch kunt u in diverse workshops inspiratie op doen voor een vertaalslag van deze onderwerpen naar de lespraktijk. Niet alleen krijgen deelnemers ideeën om het thema 'Berlijn' en '25 jaar Duitse eenwording' in de les te behandelen, bijv. aan de hand van literaire teksten, muziek of film. Ook wordt er aandacht besteed aan (de voorbereiding van) excursies naar Berlijn en opdrachten en lesmateriaal die hiervoor gebruikt kunnen worden.
Deze studiedag wordt afgerond met een borrel.

Deze nascholing is onderdeel van het nascholingsprogramma Mastercourses voor VO-docenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen (UvA). Dit programma verschijnt jaarlijks vlak voor aanvang van het nieuwe schooljaar.

Binnenkort vindt u hier een link voor aanmelding voor deze studiedag. Als u bericht wilt ontvangen dat de aanmelding is geopend, stuurt u dan alvast een e-mail aan Kerstin Hämmerling: k.d.hammerling@uva.nl.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger