In gesprek met Peter Trawny, redacteur van Heideggers 'Zwarte Schriften'
Boekpresentatie en discussie: Heidegger en de mythe van de Joodse wereldsamenzwering.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 15 oktober 2015 om 17:00 uur
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Informatie: Aanmelden via www.spui25.nl, voertaal Engels
Toegang: Gratis
In gesprek met Peter Trawny, redacteur van Heideggers 'Zwarte Schriften'
© Klara Susanna Trawny
Peter Trawny

Peter Trawny is één van de meest invloedrijke kenners van de Duitse filosoof Martin Heidegger. Hij presenteert op deze middag in SPUI25 zijn boek Heidegger en de mythe van de Joodse wereldsamenzwering.

In 2014 verschenen Heideggers Überlegungen (Overdenkingen), de eerste reeks van wat hij zelf de Schwarze Hefte noemde. Hij hield deze bij vanaf de jaren ’30 tot in de jaren ’70 en voegde hiermee een geheel nieuwe dimensie toe aan zijn oeuvre. Dit leidde tot buitengewoon veel media-aandacht in Duitsland.

De publicatie van Heideggers Überlegungen laat zien dat in een bepaald stadium van zijn denken antisemitische ideeën de ‘geschiedenis van het Zijn’ belagen. De Protocollen van de Wijzen van Sion – de voornaamste bron van het moderne en postmoderne antisemitisme – lijken daarbij een hoofdrol te spelen.

Peter Trawny was nauw betrokken bij de uitgave van Heideggers Verzameld Werk en is redacteur van de Schwarze Hefte. Hij onderzoekt in zijn boek Heidegger und der Mythos der jüdischen Weltverschwörung of deze geestelijke schipbreuk op het geheel van Heideggers denken invloed had. Hij werd met dit boek in 2015 genomineerd voor de prestigieuze Tractatus-Preis voor filosofische essayistiek in het Duitse taalgebied.

De presentatie wordt ingeleid door een column van filosoof, essayist en Heidegger-kenner Dirk de Schutter. Aansluitend geeft Peter Trawny een lezing met uitleg over zijn onderzoek. Daarna is het publiek uitgenodigd met Peter Trawny en Dirk de Schutter in discussie te gaan.

Moderatie: Victor Kal (UvA).

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Klement, de Universiteit van Amsterdam en Spui25.

Over de auteur
Peter Trawny (1964), is een van ’s werelds invloedrijkste Heidegger-kenners. Hij is hoogleraar filosofie aan de universiteit van Wuppertal en directeur van het Martin Heidegger Instituut aldaar. Als redacteur van Heideggers Schwarze Hefte is hij nauw betrokken bij de publicatie van diens Verzameld Werk. In 2015 werd hij met Heidegger und der Mythos der Jüdischen Weltverschwörung genomineerd voor de prestigieuze Tractatus-Preis voor filosofische essayistiek in het Duitse taalgebied.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger