Helmut Plessner, leven en werk (Amsterdam)
In gesprek met auteur Carola Dietze

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 11 november 2015 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: I.s.m. Genootschap Nederland-Duitsland. Aanmelden via info@amsterdam.goethe.org of 020-5312900
Toegang: € 5,00 / € 3,00 voor studenten of houders van een GNLD-jaarkaart
Helmut Plessner, leven en werk (Amsterdam)
© Helmut Plessner, Uitgeverij Lemniscaat

Negen jaar nadat Carola Dietze haar inmiddels bekroonde biografie over Helmut Plessner 'Nachgeholtes Leben. Helmuth Plessner 1892-1985' publiceerde, verschijnt nu bij Uitgeverij Lemniscaat de Nederlandse vertaling 'Helmut Plessner, leven en werk' van Marten de Vries. Reden om met Carola Dietze in gesprek te gaan.

Carola Dietze publiceerde haar biografie over 'Helmut Plessner Nachgeholtes Leben. Helmuth Plessner 1892-1985' negen jaar geleden. Uitgeverij Lemniscaat presenteert nu de integrale Nederlandse vertaling 'Helmut Plessner, leven en werk' door Marten de Vries. De vertaling is voorzien van een aantal specifieke opmerkingen voor de huidige lezers en met een voorwoord van Jos de Mul.

De auteur heeft de levenspaden en de persoonlijke, politieke en professionele ervaringen van Plessner uit de late 19e eeuw tot het einde van de 20e eeuw vastgelegd. Plessner is voor Nederlandse experts dan ook geen onbekende meer. Het boek kan dan ook zeker leiden tot nieuwe inzichten en discussies aan beide zijden.

Carola Dietze is momenteel Heisenberg Fellow aan het Historisch Instituut van de Justus-Liebig-Universität Giessen is de juiste persoon om de levenspaden en de persoonlijke, politieke en professionele ervaringen van Plessner uit de late 19e eeuw tot het einde van de 20e eeuw vast te leggen. Zij heeft een kosmopolitische, wetenschappelijk brede opleiding met haar studie geschiedenis, sociologie, filosofie en Slavische talen in Göttingen, Cambridge, Groningen en St. Petersburg. Hierdoor is zij bij uitstek geschikt om het denken en handelen van de antropologisch onderlegde filosoof en socioloog Helmut Plessner in kaart te brengen.

Zij gaat in gesprek met Ursula Langkau- Alex, sinds 1966 verbonden aan het International Institut of Social History in Amsterdam, en Kirsten Pols, medewerkster aan het Onderzoeksinstituut voor Filosofie en Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Voertaal: Duits/Nederlands


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger