Programma: Was die DDR noch zu sagen hat!

Activiteit van externe partij

Datum: zondag 20 maart 2016 om 13:30 uur
Locatie: OBA Theater, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Toegang: € 10,00 / € 5,00 voor studenten of met OBA-pas of Stadspas
Programma: Was die DDR noch zu sagen hat!
© Wikipedia

Tijdens deze bijeenkomst behandelen verschillende sprekers uiteenlopende vraagstukken over de DDR. In welke mate heeft de Duitse hereniging de Duitse en Europese werkelijkheid beïnvloed? Welke lessen kunnen wij van de DDR-samenleving trekken? Welke producten en cultuuruitingen hebben de DDR overleefd? Wat is de nasleep van het DDR-regime  in de hedendaagse Duitse samenleving?

Tijdens 'Was die DDR noch zu sagen hat' ligt de nadruk op de vraag hoe de verdwenen staat DDR (1945-1990) nu nog betekenis heeft en zijn stempel drukt op de tegenwoordige tijd. Daarbij komen uiteenlopende aspecten aan de orde als: In welke mate heeft de slotfase van de DDR en van de Duitse hereniging de Duitse en Europese werkelijkheid beïnvloed? Wat zijn de lessen van de DDR-samenleving (politiek, economisch, dictatuur)? Welke producten en cultuuruitingen hebben de DDR overleefd? Wat is de nasleep van het DDR-regime (Stasidossiers) in de hedendaagse Duitse samenleving? Gespreksleider Felix Rottenberg.

Programma:
Annette Birschel, journalist en publicist, interviewt aan de hand van beeld- en geluidsopnamen Markus Meckel, Minister van Buitenlandse Zaken in de laatste DDR-regering.

Dieuwke van Ooij, coördinator en verslaggever Buitenland met specialisatie Duitsland bij Nieuwsuur, interviewt aan de hand van historisch en eigen filmmateriaal Mathias Gehler, Pressesprecher in de laatste DDR-regering.

Friso de Zeeuw, directeur van het DDR-museum, taxeert meegebrachte objecten uit de voormalige DDR.

Auteursforum onder leiding van Felix Rottenberg. Met medewerking van onder meer Egbert Jacobs, de laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR en schrijver van Oost-Berlijns dagboek, Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker Duitsland Instituut Amsterdam en auteur van “Na de val, Nederland na 1989”, Anja Fricke, publiciste, opgegroeid in de DDR en Friso de Zeeuw.

Optreden combo 'Die Trabis' met liedjes uit de DDR. Na afloop borrel in DDR-stijl.

DDR-Museum in samenwerking met de Obenbare Bibliotheek Amsterdam.

Volledig programma

Aanmelden


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger