Seminar: Lutz Seilers "Kruso"
In gesprek met vertaler Hermann Vinckers

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 16 maart 2016 om 09:00 uur
Locatie: Belle van Zuylenzaal, UB UvA, Singel 425, Amsterdam
Informatie: Deelname alleen voor studenten. Aanmelding verplicht via h.radke@uva.nl
Seminar: Lutz Seilers "Kruso"
© Meridiaan Uitgevers

Naar aanleiding van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van Lutz Seilers gerenommeerde boek "Kruso" vindt een bijeenkomst plaats met studenten van de studie Duitse Taal en Cultuur (UvA) en de Nederlandse vertaler van het boek, Hermann Vinckers.

In 2014 ontving de Duitse auteur Luts Seiler de gerenommeerde Deutsche Buchpreis voor zijn boek “Kruso”. De Nederlandse vertaling van het boek verscheen dit jaar. Naar aanleiding hiervan vindt er een bijeenkomst plaats met studenten van de studie Duitse Taal en Cultuur (UvA) en de Nederlandse vertaler van het boek, Hermann Vinckers. De gesprekleiding ligt in handen van de DAAD-Lektor Henning Radke, de inleiding wordt door Dr. Christina Morina gedaan. 

Seilers “Kruso” vertelt het verhaal van een jonge man met hevig liefdesverdriet. Hij probeert aan het alledaagse leven in de DDR te ontsnappen en “vlucht” naar het eiland Hiddensee, waar hij in de zomer van 1989 zijn geld als afwasser verdient. De keukenradio staat dag en nacht op Deutschlandfunk met berichten over de historische ontwikkelingen die het einde van de DDR steeds dichterbij brengen. Een merkwaardige vriendschap met de Rus Kruso, die al jaren op het eiland leeft, brengt fundamentele vragen over vrijheid, wilskracht en geluk naar voren, en ook over de prijs die mensen die op zoek zijn naar vrijheid bereid zijn te betalen. De roman is hierdoor beduidend meer dan een verhaal over het trieste einde van een verschrompeld idee over socialisme.

Centraal bij deze bijeenkomst staan naast de verhalende elementen vooral de vragen over vertaling en de Versprachlichung van de Duitse geschiedenis.

Studenten die geïnteresseerd zijn in deze bijeenkomst kunnen zich aanmelden bij Henning Radke: h.radke@uva.nl. Deelname alleen na aanvraag mogelijk.

Interview mit Seiler door het ARD.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger