Zeithistorische Perspektiven: Alon Confino
Nazi Germany, Representations of The Past and the Holocaust

Datum: donderdag 10 oktober 2013 om 15:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis 1.05, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Georganiseerd i.s.m. History Research Seminar. Reserveren via k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis, borrel na afloop.

Why did the Nazis burn the Hebrew Bible? Nazi Germany, Representations of The Past and the Holocaust
Hebben de nazi’s de Hebreeuwse bijbel verbrand? In de Europees-christelijke beschaving is het verbranden van de bijbel zonder twijfel van betekenis; een actie die om uitleg vraagt, hoe je het ook wil interpreteren. Maar bijbelverbrandingen maken geen deel uit van het algemene verhaal van het ‘Derde Rijk’ of van de Holocaust. Gaat de fantasie hier soms met de historicus op de loop? Of moeten we ons niet alleen afvragen waarom nazi’s de bijbel hebben verbrand, maar ook waarom geschiedschrijvers dat vergeten lijken te zijn? Welke twijfels zaait dit thema over de recente Holocaust-historiografie?

In zijn lezing benadert Alon Confino de Holocaust als een probleem in de culturele geschiedenis, als een mengeling van Duitse ideeën over ras, nationaliteit en religie. Welke opvattingen over tijd, geschiedenis en Joden maakten de Holocaust voorstelbaar, en dus mogelijk?

Alon Confino is Professor of History aan de University of Virginia. Hij publiceert sinds vele jaren over moderne Duitse geschiedenis, herinneringsculturen en de Holocaust.

Zeithistorische Perspektiven

De reeks 'Zeithistorische Perspektiven' is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger