Reeks Poëtica: Katja Lange-Müller
De onspectaculaire ondergang van West-Berlijn

Datum: dinsdag 19 november 2013 om 17:00 uur
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Aanmelden via www.spui25.nl

Katja Lange-Müller (*1951) is een van de bekendste hedendaagse Duitse auteurs. Zij kreeg onlangs de gerenommerde Kleist-Preis. Lange-Müller is in meerdere opzichten een grensganger: zij groeide op in de DDR in de directe omgeving van de staatsmacht; haar moeder was afgevaardigde in de Volkskammer, het parlement van de DDR, en lid van het Zentralkomitee van de SED. Toen ze 16 jaar was, werd ze van school gestuurd. De Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst, hield Müller en haar vriendengroep nauw in de gaten. Ze volgde een opleiding als letterzetter en werkte als verzorgster in een gesloten psychiatrische instelling, alvorens ze in 1984 naar West-Duitsland verhuisde. Daar woont ze sindsdien als auteur.

Katja Lange-Müller leest uit haar œuvre, onder meer uit haar meest recente roman 'Böse Schafe', een autobiografie waarin zij over een uitzonderlijke liefdesrelatie vertelt en en passant een ode aan West-Berlijn brengt. Aansluitend aan de lezing volgt een discussie over haar als grensganger en over de socio-culturele biotoop West-Berlijn, die na de val van de Muur in 1989 bijna onopgemerkt is verdwenen.

Introductie en gespreksleiding: prof. dr. Nicole Colin, hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en als DAAD-Fachlektorin werkzaam bij het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA).  

Aanmelding en meer informatie: Spui 25 >> 

Reeks Poëtica is een samenwerkingsproject van het Duitsland Instituut Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam en het Genootschap Nederland-Duitsland, waarin Duitstalige auteurs van de meest uiteenlopende genres voorgesteld worden. Centraal in deze reeks staan de diverse vormen van literaire uiting. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger