Zeithistorische Perspektiven: Gerhard Hirschfeld
“Heimatfront” - Deutschland im Ersten Weltkrieg.

Datum: maandag 2 december 2013 om 17:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis, zaal 1.05, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Voertaal Duits. Reserveren via k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis, borrel na afloop

Aan de vooravond van het grote herdenkingsjaar 2014 – 100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit – biedt de lezingenreeks 'Zeithistorische Perpektieven' een nadere beschouwing van het Duitse leven binnen het oorlogvoerende Duitse Keizerrijk. Hoe beleefden de Duitsers in de Heimat de werkelijkheid van de Eerste Wereldoorlog? Welke verbindingen bestonden tussen het frontgeweld en het achterland? Welke rollen werden toegekend aan de vrouwen van de oorlogvoerende samenleving? Welke gevolgen had de scheiding van de soldaten van hun families? Hoe veranderde dat gedurende de vier jaren van 1914 tot 1918? Werd de oorlog soms aan het thuisfront verloren?

De lezing van Gerhard Hirschfeld schildert de binnenkant van de Große Krieg en bespreekt de alledaagse waarnemingen en ervaringen van de Duitse burgerbevolking.

De historicus Gerhard Hirschfeld is emeritus aan de Universiteit van Stuttgart en leidde jarenlang de Bibliothek für Zeitgeschichte in Stuttgart. Hij publiceert deze herfst samen met Gerd Krumeich het boek 'Deutschland im Ersten Weltkrieg' (Frankfurt/M.: S. Fischer 2013)

Zeithistorische Perspektiven

De reeks 'Zeithistorische Perspektiven' is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. 
Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger