Graduiertenkolleg: Wir und die Anderen
Krieg, Nachkrieg und die Aushandlung von Citizenship im 20. Jahrhundert

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 2 december 2016 om 13:00 uur
Locatie: UvA Bushuis/ Oost-Indisch Huis, VOC-zaal, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
Informatie: Aanmelden en informatie via dr. Christina Morina: c.morina@uva.nl of 020-525 5396
Graduiertenkolleg: Wir und die Anderen
© bildarchiv-hamburg.de

Dit Graduiertenkolleg brengt een reeks projecten samen waarin vanuit uiteenlopende perspectieven onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de Tweede Wereldoorlog op het leven en de identiteit van mensen.

De Tweede Wereldoorlog heeft miljoenen mensen het leven gekost. Eveneens miljoenen mensen moesten halsoverkop huis en haard verlaten – op de vlucht voor vervolging, omdat ze werden verdreven van hun geboortegrond of gewoonweg omdat hun verblijfsrechten na de oorlog ontzegd werden. De vraag naar het staatsburgerschap en de daarbij behorende rechten was in deze periode bepalend voor de veiligheid, waarde en identiteit van mensen. Hun bestaansrecht werd niet alleen bedreigd door oorlog en geweld, maar ook ter discussie gesteld door normering en codificering van staatswege. In het actuele onderzoek is veel aandacht voor de dramatische levenswendingen in deze periode, van mensen die onderweg waren, vaak zonder te weten waarheen.

Miriam Rürup (Hamburg) plaatst het onderwerp in een historiografisch kader. Marieke Oprel (DIA/VU Amsterdam), Kim Wünschmann (Sussex) en Sebastian Gehrig (Oxford) presenteren hun lopend onderzoek. Commentaar: James Kennedy (Utrecht) 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger