Zeithistorische Perspektiven: Jeffrey Herf
Nazi Propaganda for the Arab World during World War II. Labors of Selective Tradition and their Aftermath

Datum: donderdag 29 maart 2012 om 17:00 uur
Locatie: P.C. Hoofthuis 1.04 Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Info: k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis
Zeithistorische Perspektiven: Jeffrey Herf
© University of Maryland

Tussen 1941 en 1945 collaboreerden enkele vooraanstaande Arabische emigranten met hun gevolg met het naziregime in Berlijn. Dit resulteerde in tientallen redevoeringen en pamfletten en honderden uren radio die in het Arabisch werden uitgezonden in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze propaganda moest de militaire operaties van het 'Derde Rijk' in Afrika ondersteunen en stemming maken voor Hitlers plannen om de Endlösung der Judenfrage naar deze regio uit te breiden. De teksten berustten op selectieve traditie: ze stemden de nazi-ideologie af op zeer eenzijdige lezingen van de Koran en op voorstellingen van de Islam als een inherent anti-joodse doctrine.

Vanaf de lente van 1942 produceerde de Amerikaanse ambassade in Egypte Engelse vertalingen van deze Arabische radiopropaganda. Deze notities zijn pas recentelijk teruggevonden en tellen duizenden pagina’s. Ze bieden een schat aan informatie over dit korte maar belangrijke hoofdstuk in de globalisering van nazistische Jodenhaat – en van de moderne ideologische traditie die we Islamisme noemen.

Bekijk de aankondiging als pdf

Jeffrey Herf
Professor Jeffrey Herf is als historicus verbonden aan de University of Maryland. Hij heeft veel gepubliceerd over de Duitse 20e eeuw. Sinds zijn bekroonde boek 'Divided Memory. Nazi Past in the two Germanies' (Harvard 1997) heeft hij zich op de antisemitische propaganda van het Derde Rijk gericht. Hieruit kwam o.a. de bekroonde en controversiële studie voort over 'Nazi Propaganda for the Arab world' (Yale 2009).

Zeithistorische Perspektiven
De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger