Voordracht | Hanco Jürgens: Waar staat Duitsland in de wereld?
Debatten over wat Duitsland Duitsland maakt, 1989-heden

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 5 april 2017 om 18:00 uur
Locatie: Huis Schuylenburch, Lange Vijverberg 8, Den Haag
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie en aanmelden via:http://www.genootschapnld.nl/
Toegang: Gratis
Voordracht | Hanco Jürgens: Waar staat Duitsland in de wereld?
© Rebke Klokke

Waar staat Duitsland in de wereld sinds de val van de Muur? Deze vraag is de afgelopen jaren steeds actueler geworden. Op woensdag 5 april bespreekt Hanco Jürgens de belangrijkste debatten over de Duitse identiteit.

Sinds de val van de Muur is de vraag naar waar Duitsland staat in de wereld steeds belangrijker geworden. Na de eenwording werd de Duitse identiteit vaak beschreven in termen van ontkenning: Duitsland was opgebouwd vanuit de gedachte van nie wieder, was wars van communistische sympathieën en hield zich verre van Amerikaanse toestanden. Wat Duitsland niet was, was duidelijker afgebakend dan wat het wel was. Met de huidige onrust in de wereld is dit beeld verandert en is de vraag opgeworpen: Waar staat Duitsland voor? 
In de debatten hierover komen steevast twee begrippen terug: Kulturnation en Verfassungspatriotismus. Hanco Jürgens is van mening dat deze begrippen een belangrijke functie hebben gehad, maar dat zij inmiddels aan herziening toe zijn omdat er ook internationaal steeds meer een beroep op Duitsland zal worden gedaan.

Hanco Jürgens is wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij is coördinator van het Graduiertenkolleg van het DIA en coördinator van de master Duitslandstudies aan de UvA.

Genootschap Nederland-Duitsland in samenwerking met Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland.

Voor meer informatie en aanmelding klik hier


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger