Boekpresentatie en debat: 'Nieuw nabuurschap' van Jacco Pekelder
Wat je altijd al had willen vragen over de relatie Nederland-Duitsland...

Datum: dinsdag 11 maart 2014 om 17:30 uur
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Informatie: Georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam en Uitgeverij Boom
Toegang: Gratis. Inloop vanaf 17.15 uur. Aanmelden via www.spui25.nl
Boekpresentatie en debat: 'Nieuw nabuurschap' van Jacco Pekelder
© Uitgeverij Boom

Twintig jaar geleden was er sprake van een crisis in de relatie tussen Nederland en Duitsland. Tegenwoordig is dat nauwelijks meer voortelbaar. Historicus Jacco Pekelder legt in zijn nieuwe boek 'Nieuw nabuurschap. Nederland en Duitsland na de val van de Muur' uit hoe beide landen sinds midden jaren negentig hebben gewerkt aan een verbeterd nabuurschap.

Bij die campagne hoorden onder andere opzienbarende bezoeken van bondskanselier Helmut Kohl, het opzetten van nieuwe netwerken tussen de Nederlandse en Duitse samenlevingen en de totstandkoming van een eindeloze reeks projecten in het Nederlandse onderwijs. Volgens Pekelder werden het Nederlandse Duitslandbeeld positiever en de betrekkingen met de naburige Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen intensiever. Doorslaggevend voor de verbetering van de relaties was echter het samenleven in Europa, de nieuwe omgang met de Tweede Wereldoorlog in Nederland en het nieuwe Nederlandse zelfbeeld in een tijd van globalisering.

Jacco Pekelder en Marnix Krop, van 2009 tot en met 2013 ambassadeur in Berlijn, gaan samen met masterstudenten Duitslandstudies in gesprek over het nieuwe nabuurschap van Nederland en Duitsland. Maar er is ook voldoende gelegenheid voor iedereen om aan de twee experts te vragen wat je altijd al over de Nederlands-Duitse betrekkingen hebt willen weten.

Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de Duitse ambassadeur in Den Haag Franz Josef Kremp. Historicus Hanco Jürgens geeft ter inleiding een column zijn zicht op de Nederlands-Duitse betrekkingen sinds 1990, waarin hij vooral ingaat op de Nederlandse positie tussen de transatlantische en de continentale wereld. 

Jacco Pekelder (1967) is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt hij als gastprofessor aan de universiteit in Saarbrücken. Hij schreef onder meer over de Nederlands-Duitse betrekkingen en over politiek geweld en terrorisme in de Duitse geschiedenis. Van zijn hand verschenen de boeken: 'Nederland en de DDR. Beeldvorming en betrekkingen, 1949-1990' (Boom, 1998) en 'Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980' (Mets & Schilt, 2007). Beide boeken werden ook in het Duits uitgegeven.

'Nieuw Nabuurschap' verschijnt in maar in bij Uitgeverij Boom. In november 2013 verscheen het in Duitsland onder de titel 'Neue Nachbarschaft' bij Agenda Verlag
Zie ook: Interview met Pekelder over 'Nieuw Nabuurschap' >>

Meer informatie:
Duitsland Instituut Amsterdam >>
Spui 25 >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger