Boekpresentatie & gesprek | Een Duits leven
Thore D. Hansen

Datum: woensdag 13 september 2017 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie via: info-amsterdam@goethe.de / +31 20 5312900
Toegang: Prijs: € 5,00, € 3,00 (met korting), studenten (gratis)
Boekpresentatie & gesprek | Een Duits leven © Europa Verlag

Het boek Een Duits leven van de Duitse journalist en schrijver Thore D. Hansen vertelt het het confronterende verhaal van Brunhilde Pomsel, de secretaresse van Joseph Goebbels. Van 1942 tot 1945 werkte Pomsel voor een van de grootste oorlogsmisdadigers ooit. 

In het boek Een Duits leven vertelt Brunhilde Pomsel (105) over de oorlogsjaren en over de banaliteit van de terreur. Zonder terughoudenheid vertelt ze over haar werk tijdens deze periode. Ze interesseerde zich niet voor de politiek en geeft eerlijk toe dat haar baan, haar plichtsgevoel en haar verlangen erbij te horen, op de eerste plek stonden. Pas na de oorlog werd zij zich bewust van de volledige omvang van de nazipraktijken.

Haar levensverhaal en nietsverhullende eerlijkheid confronteren ons met een hoogst actuele vraag: wat is onze persoonlijke verantwoordelijkheid in deze politiek turbulente tijd van oplevend nationalisme en populisme? En hoe groot is de kans dat de geschiedenis zich herhaalt als we ons daar niet bewust van worden? Zullen we later, net als Pomsel, zeggen: "We wilden het niet weten."?

"Pomsel biedt ons een indrukwekkende blik op de mentaliteit van een 'normale Duitser', iemand die in het systeem werkte om als individu vooruit te komen en nu met haar medeplichtigheid worstelt."
(The New York Times)

Brunhilde Pomsel werd in 1911 in Berlijn geboren. Van 1942 tot 1945 werkte ze op het propagandaministerie van Joseph Goebbels. Ze was een van de laatst overlevende getuigen en overleed vlak nadat zij haar verhaal vertelde.

Thore D. Hansen, die haar verhaal optekende, is politicoloog en socioloog. Met zijn specialisaties internationale politiek en geheime diensten is Hansen een veelgevraagd spreker.

Een preview van het boek.

Goethe-Institut Amsterdam in samenwerking met Xander Uitgevers.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger