Boekpresentatie | Felix von Papen: Ein von Papen spricht

Datum: vrijdag 15 september 2017 om 14:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Eusebiuskerk, Kerkplein 1, Arnhem
Informatie: Meer informatie via www.bridgetothefuture.nl
Toegang: Vrijwillige donatie
Boekpresentatie | Felix von Papen: Ein von Papen spricht © Bridge to the Future

In het oorlogsverhaal Ein von Papen Spricht vertelt schrijver Felix von Papen over zijn tijd in concentratiekampen, waar hij als overtuigd monarchist naartoe gestuurd werd. Het boek zorgde er uiteindelijk voor dat hij staatsvijand van de nazi's werd. 

Felix von Papen werd in 1910 in Duitsland geboren als lid van een oud, adellijk geslacht. Eind 1933, toen de nationaal-socialisten net een jaar aan de macht waren, werd hij als overtuigd monarchist gearresteerd en naar verschillende concentratiekampen gebracht. Na zijn vrijlating verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij in 1938 zijn boek Ein von Papen spricht uitbracht over zijn tijd in de kampen. 

Met het boek verzette hij zich, nota bene als neef van Franz von Papen, de rijkskanselier die Hitler in het zadel hielp, tegen het naziregime. Na verschijning van het boek verklaarde Duitsland Felix von Papen tot staatsvijand. In 1942 werd hij verraden, gearresteerd, en naar een concentratiekamp in Buchenwald gebracht, waar hij uiteindelijk overleed.

Tijdens de conferentie presenteert de dochter van Felix von Papen, Vicky van Asch van Wijck – von Papen, de Nederlandse heruitgave van het boek dat haar vader bijna 80 jaar geleden schreef. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan Herman van Rompuy.

De boekpresentatie is onderdeel van de conferentie Bridge to the Future. Deze conferentie heeft als thema ‘moreel kompas’: het innerlijke gevoel van mensen dat onderscheid maakt tussen wat goed is en wat slecht. Tijdens de conferentie vinden er gesprekken, interviews, en speeches plaats met onder meer Sheila Sitalsing, Jan Terlouw, Kees Matthijssen en Herman van Rompuy. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger